Yksijalkainen luuranko löytyi tanssilattian alta Venäjällä – yli 200 vuotta vanha mysteeri ratkesi

Arkeologit löysivät Napoleonin kenraalin haudan Venäjältä.

Piirros Charles Etienne Gudinista.

8.11.2019 0:39

Arkeologit ovat löytäneet Ranskaa 1800-luvun alussa hallinneen Napoleon Bonaparten suosikkeihin kuuluneen kenraalin Charles-Etienne Gudinin luurangon tanssilattian alta Länsi-Venäjällä, BBC uutisoi. Gudiniin osui tykinkuula Smolenskin lähellä, kun Ranska oli hyökännyt Venäjälle vuonna 1812. Kenraalin jalka amputoitiin ja hän kuoli kolme päivää myöhemmin 44-vuotiaana saatuaan kuolion.

Gudinin sydän vietiin takaisin Ranskaan, mutta ruumis jätettiin Venäjälle. Vuosien varrella tiedot Gudinin viimeisen leposijan tarkasta sijainnista jäivät hämärän peittoon.

Piirros Charles Etienne Gudinista.

Kaivauksia johtanut Pierre Malinowski kertoo CNN:lle ihailleensa Napoleonia ja olleensa kiinnostunut Ranskan hyökkäyksestä Venäjälle. Malinowski kävi läpi arkistoja ja sai selville, että Napoleonilla oli hyvä ystävä Gudin. Gudinin mukaan on nimetty katu Pariisissa ja mies löytyy myös Pariisin Riemukaaresta ja Malinowski halusi selvittää, mitä miehelle lopulta kävi.

– Luin, että Napoleon itki, kun hän kuoli. Ja, että Napoleon hautasi hänet Smolenskin puistoon, koska hänellä ei ollut aikaa ottaa ruumista mukaansa. Hänen suunnitelmissaan oli tuoda ruumis takaisin (Ranskaan), mutta sitä ei tapahtunut, koska he joutuivat vetäytymään.

Malinowski sai Kremliltä luvan etsiä Gudinin ruumista ja kesällä alkoivat kaivaukset kenraalin löytämiseksi. Tutkijat hyödynsivät etsinnöissä toisen Napoleonin aikaisen ranskalaiskenraalin Louis-Nicolas Davout’n muistelmia. Davout oli ollut mukana järjestämässä Gudinin hautajaisia ja kuvaili muistelmissaan haudan sijaintia. Lisäksi toinen silminnäkijäkertomus auttoi arkeologeja.

Napoleon aloitti kesäkuussa 1812 sotaretken Venäjälle. Ranskalaisjoukot etenivät Moskovaan asti, mutta alkoivat vetäytyä lokakuussa.

Kuukauden kaivausten jälkeen arkeologit löysivät puisen arkun ja sen sisältä yksijalkaisen luurangon. Malinowski kuljetti arkun sisältä löytyneitä luita Ranskaan, jotta niistä otettua dna-näytettä voitaisiin verrata Gudinin veljen, pojan ja äidin dna:han.

– Professori Marseillesta suoritti laajoja kokeita ja dna täsmää 100-prosenttisesti, Malinowski kertoo.

Malinowski uskoo, että Gudin tullaan hautaamaan Les Invalidesiin, jonne myös Napoleon on haudattu. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä olisi valmis järjestämään kenraalin jäänteiden kuljetuksen Ranskaan, jos Ranska niin haluaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?