Hämäriä teorioita ja todistajien mustamaalausta – näin Trump käy häikäilemätöntä taistelua virkarikostutkintaa vastaan

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti on heikoilla asiakysymyksissä, mutta vahvoilla mielikuvasodassa.
Toista kuukautta jatkuva presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinta liikahti eteenpäin tiistaina, kun yksi keskeinen todistaja muutti lausuntoaan. Tätä pidetään jälleen yhtenä vakavana takaiskuna presidentille.

Trumpin tukija, Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi muistinsa virkistyneen muiden todistajanlausuntojen jälkeen, ja hän myönsi Trumpin hallinnon asettaneen Ukrainan sotilasavun ehdoksi sen, että maa käynnistää tutkinnan Joe Bidenista.

Lausunto antaa lisää painoa yhdelle virkasyytteen keskeisistä kohdista, että presidentti pyrki väärinkäyttämään asemaansa omaksi hyödykseen.

Virkasyyteprosessin seuraavassa vaiheessa edustajainhuoneen demokraatit haluavat kääntää myös yleisen mielipiteen edukseen julkisilla kuulemisilla. Tämä leväyttää koko jupakan amerikkalaisten televisioihin suorassa lähetyksessä.

Samaan aikaan sekä kulisseissa että julkisuudessa on käynnissä Trumpin massiivinen vastaisku virkasyytettä vastaan. Presidentti twiittaa aiheesta lähes joka päivä ja on laittanut myös hallintonsa asialle torjumaan syytöksiä. Trump valehtelee toistuvasti Ukraina-skandaalin keskeisistä väitteistä ja häntä syytetään jopa todistajien ahdistelusta.

IS listaa seuraavassa Trumpin taktiikkaa virkasyytettä vastaan.

”Kaikki on noitavainoa”

Trumpin keskeisin puolustuskeino on väittää koko prosessia systemaattiseksi häirinnäksi ja yritykseksi kumota vuoden 2016 vaalien tulos. Hän kiistää syyllistyneensä mihinkään rikolliseen tai epäeettiseen toimintaan.

– Tämä virkasyytehölynpöly on vain jatkoa noitavainohuijaukselle, joka on jatkunut siitä asti, kun minut valittiin, Trump twiittasi viime viikolla.

Sanat witch hunt ja deep state toistuvat Trumpin viesteissä. Deep state viittaa salaliittoteoriaan, jonka mukaan Yhdysvaltain virkakoneistossa vaikuttaa salainen, epädemokraattinen valtaklikki, joka pyörittää maata. Trumpin – ilman konkreettisia todisteita – kehittämän ajatuskuvion mukaan tämä varjohallinto keksi ensin häneen kohdistuneen Venäjä-tutkinnan ja kun se ei onnistunut syrjäyttämään häntä, kehitettiin Ukraina-jupakka.

Tutkimusten mukaan Trumpin peruskannattaja ja suurin osa republikaaneista uskoo näin. Moni riippumatonkin äänestäjä pitää virkasyyteprosessia ajan haaskauksena.

Kokonaisuudessaan amerikkalaisten mielipiteet jakautuvat kahtia: niukasti yli puolet kannattaa virkasyytettä, toinen puoli vastustaa. On arvioitu, että virkasyytteen kannatuksen pitäisi olla huomattavasti suurempi, jotta se hetkauttaisi Trumpin poliittisia liittolaisia.

Demokraatit kiistävät ajojahdin ja painottavat, että presidentin rikkeet olivat niin vakavia, että virkasyyteprosessi oli yksinkertaisesti pakko käynnistää.

Tutkijoita tutkitaan

Trumpin taktiikkana on hankkia ”noitavainon” osoittamiseksi todisteita. Jo keväästä asti on ollut käynnissä hämärä tutkinta, joka voidaan mutkan kautta kytkeä virkasyytepuolustukseen.

Oikeusministeri William Barr selvittää, alkoiko Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä selvittänyt FBI-tutkinta vuonna 2016 laittomin perustein. Barr on henkilökohtaisesti tavannut Britannian ja Italian tiedusteluviranomaisia tutkinnan aikana ja ollut yhteydessä myös Australiaan, koska näiden maiden tiedusteluelinten vinkit laukaisivat Venäjä-epäilyt.

Julkisuuteen on kerrottu vain, että kyseessä on jo rikostutkinta. Mitä tai ketä epäillään, sitä ei tiedetä. Oikeusministerin toimintaa on pidetty erikoisena ja hänen on syytetty ajavan Trumpin, ei maan etua.


Trumpia tukevassa oikeistomediassa on myös ilmestynyt juttuja, joissa tiedustelupalvelu CIA:n vihjataan ”lavastaneen” Venäjän syylliseksi vaalivaikuttamiseen ja samoin ”lavastaneen” kontakteja, jotka johtivat Trumpin kampanjan tutkimiseen. Mitään todisteita tästä ei ole.

Myös Ukraina-tutkinnan käynnistäneen ilmiantoraportin laati nimetön CIA:n virkailija, joten taktiikkana on leimata tiedustelupalvelu deep staten edustajaksi ja siten kyseenalaistaa myös virkarikostutkinnan perusteet.

Erityisesti Trumpin hampaissa on virkarikostutkintaa johtava demokraattiedustaja Adam Schiff, jonka hän syyttää käytännössä junailleen ilmiantoraportin. Todisteita sellaisesta ei ole, vaikka Schiffin avustaja olikin tavannut ilmiantajan edustajan.

Yhteistyö stop

Valkoinen talo ilmoitti jo kuukausi sitten, että se ei luovuta ainuttakaan asiakirjaa eikä salli todistuksia edustajainhuoneen valiokunnille. Samoin teki ulkoministeriö. Tällä viikolla jo kuusi Valkoisen talon virkailijaa on jäänyt saapumatta kuultaviksi.

Monet virkamiehet ovat kuitenkin todistaneet vapaaehtoisesti. Useita oikeusprosesseja on käynnissä Trumpin puolustuksen murtamiseksi.

Trumpin hallinto ja republikaanit ovat protestoineet sitä, että todistajien kuulemiset on tähän asti pidetty suljettujen ovien takana. Republikaaniedustajat jopa valtasivat istuntosalin pari viikkoa sitten alleviivatakseen tätä. Edustajainhuoneen demokraatit tekivät lopulta myönnytyksen sallimalla Trumpille avustajan ja myös republikaaneille rajatun haasteoikeuden.


Trumpin Ukraina-asioita junaillut Rudy Giuliani ja monet muut ovat todistamisesta kieltäytyessään vedonneet vaitiolovelvollisuuteensa joko asiakkaansa tai maan asioista. Oikeusistuimet joutuvat pohtimaan, ovatko syyt päteviä, koska esimerkiksi Giuliani on kertonut tekemisistään lukuisissa tv-haastatteluissa.

On mahdollista, että demokraatit eivät jää odottamaan, puhuvatko kaikki todistajat. On uumoiltu, että Trumpin niskoittelu lisättäisiin tulevaan virkasyytekirjelmään termillä oikeuden vastustaminen.

Häirintä ja valehtelu

Trump taistelee todisteita vastaan antamalla toistuvasti valheellisia lausuntoja ja herättämällä epäilyjä, joilla ei ole todellisuuspohjaa. Näillä hämätään ja viedään huomio pois olennaisesta.

Kun Valkoisen talon turvallisuusneuvoston virkailija, everstiluutnantti Alexander Vindman todisti viime viikolla, Trump nimesi sotasankarin Pysäyttäkää Trump -liikkeen kannattajaksi. Hän lupasi todisteita, mutta niitä ei ole vielä kuulunut. Irakissa sotineesta ukrainalaissyntyisestä Vindmanista on levitetty perusteetonta väitettä, että hän olisi ”haukkunut Yhdysvaltoja”.

Presidentti on viime päivinä myös vaatinut Ukraina-jupakan käynnistäneen ilmiantajan henkilöllisyyden salauksen purkamista, koska väittää tämän valehdelleen ja kannattavan Bidenia.

– Ilmiantaja ymmärsi kaiken niiiin väärin että hänen täytyy tulla julkisuuteen. Valemedia tietää, kuka hän on, mutta ei kerro, koska toimii demokraattipuolueen hyväksi, ja tieto nostaisi metelin. Paljastakaa ilmiantaja ja lopettakaa virkasyytehuijaus, Trump twiittasi sunnuntaina.

Käytännössä lähes kaikki ilmiantoraportin seikat ovat jo saaneet vahvistuksen muista todistajanlausunnoista eikä ilmiantajan todistus tiettävästi toisi enää uutta tietoa asiasta.


Ilmiantaja teki Trumpin Ukraina-puhelusta raportin hallinnon virallisia kanavia hyväksi käyttäen, ja hänen henkilöllisyytensä on siksi lain mukaan salattava. Kyseessä on hankala dilemma: miten suojata ilmiantajaa ja säilyttää samalla prosessin avoimuus. Ratkaisuksi tarjottu kirjallinen todistaminen ei ole Trumpille ja republikaaneille kelvannut.

Trump käyttää tilannetta hyväkseen ja luo kannattajilleen epäilyksen ”piileskelevän” ilmiantajan motiiveista.

– Tiedämme sosiaalipsykologiasta, että toistuva altistuminen väitteelle lisää todennäköisyyttä, että siihen uskoo. Kun kuulet tai luet jotain toistuvasti, sen todenperäisyyteen alkaa uskoa, vaikka todisteet eivät tukisikaan sitä, Trumpin taktiikkaa kommentoinut politiikan tutkija Kathleen Hall Jamieson sanoi Washington Postille.

Todistajien mustamaalauksen syytetään olevan Trumpin häikäilemättömin keino vastustaa virkarikostutkintaa. Yksikin presidentin twiitti voi johtaa uhkailuihin henkilöä kohtaan.

Vähän asiaperusteita, mutta...

Trumpin puolustuksen heikkous on se, että toistaiseksi hänen salaliittoteorioilleen Ukrainan roolista vuoden 2016 vaaleissa tai Joe Bidenin sekaantumisesta poikansa bisneksiin Ukrainassa ei ole esitetty todisteita.

Trumpin puolustuksen merkittävin heikkous on kuitenkin se, että se keskittyy liikaa pelkän prosessin kritisoimiseen. Varsinaisessa asiakysymyksessä hän on heikoilla: todistajanlausunnot ovat osoittamassa, että hän todella pyrki painostamaan Ukrainaa epäeettisesti ja Yhdysvaltain etujen vastaisesti.

Kun Trump viime viikolla twiittasi – kirjoitusvirheen kera – ja kehotti ”rupublikaaneja pureutumaan asiapuoleen”, huuto ei juurikaan saavuttanut vastakaikua. Trumpin avustaja Kellyanne Conway totesi tv-haastattelussa, että vaikka presidentti olisikin pyytänyt apua vastustajansa tutkinnassa, kyseessä ei ole virkasyytteeseen oikeuttava seikka.

Republikaanien mielestä todistajien lausunnot ovat vain heidän milipiteitään, joista voi olla eri mieltä.

Presidentin henkilöstöpäällikkö Mick Mulvaney puolestaan vastasi lokakuun puolivälissä toimittajan kysymykseen, jossa tiedusteltiin, eikö tutkinnan pyytäminen Ukrainalta sotilasavun vastineeksi ole epäsopivaa.

– Me teemme sitä ulkopolitiikassa koko ajan, koittakaa jo ymmärtää, Mulvaney pamautti.

Trumpin puolustuksen arvellaankin olevan siirtymässä seuraavaan vaiheeseen: Vaikka hän olisikin painostanut Ukrainaa, se on vain hänen tapansa tehdä politiikkaa, joka tässä tapauksessa tähtäsi myös korruption paljastamiseen.

Trump viestii, että amerikkalaiset äänestivät hänet muuttamaan Washingtonin tehottoman hallinnon, rikkomaan luutuneita käsityksiä ja saamaan aikaan tuloksia, ja he saivat juuri sitä.

– Hän ei ole mikään kaikkien kiva kaveri. Joskus vain tarvitaan Donald Trump muuttamaan Washington, presidentin tuoreessa vaalimainoksessa julistetaan.

Myös Trumpia puolustavien republikaanien argumentit ovat muuttuneet. Kun näyttää yhä ilmeisemmältä, että Ukrainaa kiristettiin, se pyritään osoittamaan tahattomaksi. Senaattori Lindsay Graham antoi jopa ymmärtää, että Trumpin hallinto ei olisi ollut edes kykenevä kehittämään väitetyn kaltaista suunnitelmaa.

– Trumpin Ukraina-politiikka oli sekavaa, kaikki puhuivat ristiin, he vaikuttivat kyvyttömiltä muodostamaan mitään vastapalvelusvaatimusta. Koko prosessi on huijausta enkä suostu oikeuttamaan sitä, Graham lausui keskiviikkona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt