Macron varoittaa: Nato kärsii aivokuolemasta, Yhdysvaltoihin ei voi luottaa ja Turkki sooloilee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Macron varoittaa: Nato kärsii aivokuolemasta, Yhdysvaltoihin ei voi luottaa ja Turkki sooloilee

Emmanuel Macron puhumassa Naton huippukokouksessa.

Emmanuel Macron puhumassa Naton huippukokouksessa.

Julkaistu: 7.11.2019 14:09, Päivitetty 7.11.2019 14:29

Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvostelee kovin sanoin sotilasliitto Naton nykytilaa.

Emmanuel Macron sanoo sanomalehti Economistin haastattelussa, että Nato kärsii ”aivokuolemasta”.

– Yhdysvaltojen ja Nato-kumppaneiden välillä ei ole yhtikäs mitään koordinaatiota strategisissa päätöksissä, ei mitään, Macron sanoo.

Macron varoittaa, etteivät muut Nato-maat enää voi luottaa siihen, että Yhdysvallat puolustaa niitä. Presidentin mukaan Nato-maiden pitäisikin arvioida uudelleen sotilasliiton merkitystä Yhdysvaltojen nykyisen, vähentyneen sitoutumisen valossa.

– Mielestäni Euroopalla on kapasiteettia puolustaa itseään. Pystyisimme siihen, jos Euroopan puolustuksen kehittämistä kiihdytetään, Macron sanoo.

Presidentin mukaan Eurooppa seisoo "jyrkänteen reunalla".

– Euroopan pitää ryhtyä ajattelemaan itseään geopoliittisena voimatekijänä, muuten emme enää ole oman kohtalomme herroja, Macron varoittaa.

Pari viikkoa sitten antamassaan haastattelussa presidentti nostaa esiin myös Yhdysvaltojen päätöksen vetää joukkonsa Pohjois-Syyriasta, minkä jälkeen Turkki aloitti hyökkäyksen alueelle.

– Nato ei järjestelmänä säätele jäseniään. Joten jos jäsenmaa kokee, että sillä on oikeus käydä toimeen yksinään – Yhdysvaltojen myöntämänä – se tekee niin, Macron sanoo.

Macronin mukaan Pohjois-Syyrian operaatioihin ei liittynyt mitään yhteistä suunnittelua tai koordinaatiota Naton sisällä.

Tuoreimmat osastosta