Näin Berliini muuttui 30 vuodessa – katso kuvat muurin murtumisesta ja miltä paikalla näyttää nykyisin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Berliini muuttui 30 vuodessa – katso kuvat muurin murtumisesta ja miltä paikalla näyttää nykyisin

Julkaistu: 7.11.2019 13:54

Saksassa ja maailmalla muistetaan tänä viikonloppuna Berliinin muurin murtumista 30 vuotta sitten.

Maailmanhistoriaan jääneet tapahtumat käynnistyivät illalla marraskuun 9. päivänä 1989, kun hämmentyneet itäberliiniläiset tungeksivat rajanylityspaikoille. He olivat kuulleet kommunistipuolueen johtoon kuuluneen Günter Schabowskin ilmoituksen matkustusmääräysten höllentämisestä. Niihin oli päädytty, kun DDR:n rajat olivat alkaneet ”vuotaa” kansalaisten paetessa maasta Unkarin ja Tshekkoslovakian kautta.

Hetken aikaa rajavartijat vastustelivat, mutta sitten portit olivat auki. Se ei riittänyt, vaan ihmisvyöry nousi lopulta jopa muurille ja alkoi raastaa siitä palasia irti.

Saksojen jako oli ollut niin katkera ja syvä, että moista ei olisi voinut kuvitella vielä joitakin kuukausia aiemmin.

DDR:n kaatuminen käynnisti nopeasti Berliinin hurjan muutoksen. Seuraavassa uutistoimisto Reutersin koostama kuvapaketti tapahtumapaikoilta 30 vuotta sitten – ja samoilta paikoilta nyt.

Brandenburgin portti yöllä 9.11.1989 ja nykyisin. Tänä viikonloppuna tällä paikalla järjestetään muurin murtumisen muistojuhlallisuudet.

Potsdamer Platz 30 vuotta sitten ja nyt. Paikalla on muurinäyttely ja valtava ostoskeskus sekä liiketiloja.

Zimmerstrassella lähellä Checkpoint Charlien kuuluisaa rajanylityspaikkaa juhlittiin.

Länsiberliiniläiset ottivat rajaa ylittävät itäberliiniläiset Trabanteineen vastaan Invalidenstrassen rajanylityspaikalla 10.11.1989.

Markgrafenstrassen ja Rudi-Dutschkestrassen kulmassa hakattiin muuria paloiksi.

Juhlahumua 10.11.1989 ja nyt.

Brandenburgin portti kesäkuussa 1989, kun muurin murtumista ei vielä kukaan osannut ennustaa. 30-vuotisjuhlallisuuksia valmisteteltiin jo lokakuun lopulla (alakuva).

Eberstrasse ennen ja nyt. Brandenburgin portti taustalla.

Chausseestrassen rajanylityspaikka ennen ja nyt.

Entistä ja modernia lähellä Checkpoint Charlien rajanylityspaikkaa.

Lisää aiheesta