Trump vaati oikeusministeriä julistamaan presidentin syyttömäksi suorassa tv-lähetyksessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump vaati oikeusministeriä julistamaan presidentin syyttömäksi suorassa tv-lähetyksessä

Presidentti Trump ja oikeusministeri Barr Valkoisessa talossa syyskuun alussa.

Presidentti Trump ja oikeusministeri Barr Valkoisessa talossa syyskuun alussa.

Julkaistu: 7.11.2019 11:55

Oikeusministeri kieltäytyi virkasyytetutkinnan alla olevan presidentin vaatimuksesta.

Presidentti Donald Trump halusi oikeusministeri William Barrin järjestävän tiedotustilaisuuden, jossa ministeri olisi sanonut, ettei Trump ollut rikkonut lakeja puhuessaan Ukrainan presidentin kanssa. Trumpin epäillään painostaneen Ukrainaa saadakseen tietoja poliittisesta vastustajastaan ja demokraattipuolueesta.

Washington Postin lähteiden mukaan Barr ei lopulta taipunut presidentin vaatimukseen.

Lehden mukaan Trump oli ottanut asian esiin pian sen jälkeen, kun Valkoinen talo talo 25. syyskuuta oma-aloitteisesti julkisti kiistellyn puhelun sisällön.

Washington Postin mukaan Trump on viime viikkoina useasti maininnut Barrin kieltäytymisestä avustajilleen ja kuinka oli toivonut oikeusministerin pitävän tiedotustilaisuuden, kertovat Trumpin neuvonantajat lehdelle.

Oikeusministeriö on muutoin asettunut presidentin tueksi. Puhelinmuistion julkistamisen yhteydessä ministeriö tiedotti, etteivät sen syyttäjäosasto ollut havainnut presidentin toimissa väärinkäytöksiä koskien ainakaan vaalirahoituslakia.

Washington Postin mukaan Barrin kieltäytyminen presidentin toiveesta ei ole rikkonut heidän välejään. Tosin oikeusministeriö on ottanut etäisyyttä Valkoiseen taloon.

– Mielestäni Barr ei ole muuttunut tippaakaan. Hänellä on alusta lähtien ollut terve etäisyys (presidenttiin). Hän ymmärtää presidentin ja oikeusministerin suhteen rajat, kertoi hallintolähde lehdelle.