Ainakin viiden mielenosoittajan epäillään kuolleen Chilen turvallisuusjoukkojen käsissä – presidentin mukaan hallinnolla ei ole ”mitään salattavaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ainakin viiden mielenosoittajan epäillään kuolleen Chilen turvallisuusjoukkojen käsissä – presidentin mukaan hallinnolla ei ole ”mitään salattavaa”

Joukkoliikenteen lippujen hinnankorotusten laukaisemat mielenosoitukset ovat jatkuneet Chilessä jo useita viikkoja. Ne ovat laajentuneet mittaviksi protesteiksi hallituksen epätasa-arvoisena pidettyä talouspolitiikkaa vastaan.

Julkaistu: 6.11.2019 23:33

Poliisin on syytetty tappaneen, kiduttaneen ja käyttäneen seksuaalisesti hyväksi siviilejä hallinnon vastaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Chilen presidentin Sebastián Piñeran mukaan hänen hallituksellaan ei ole ”mitään salattavaa” liittyen syytöksiin poliisiväkivallasta maata riepotelleissa mellakoissa. Poliisin on syytetty tappaneen, kiduttaneen ja käyttäneen seksuaalisesti hyväksi siviilejä hallinnon vastaisten mielenosoitusten yhteydessä.

Mielenosoituksissa vastustetaan elinkustannusten jatkuvaa nousua. Syyttäjien mukaan 20 kuolleesta viiden epäillään kuolleen turvallisuusjoukkojen käsissä.

– Olemme olleet täysin läpinäkyviä luvuista, koska meillä ei ole mitään salattavaa, presidentti sanoi puheessaan keskiviikkona.

YK tutkii syytöksiä poliisiväkivallasta. Chileläinen ihmisoikeusinstituutti on ilmoittanut, että sillä on käsissään yli 180 tapausta, joihin liittyy muun muassa sotilaspoliisien tekemiksi epäiltyjä murhia ja kidutusta.

Presidentti on luvannut, että väärinkäytöksiin syyllistyneitä viranomaista rankaistaan aivan yhtä kovin keinoin kuin vandalismiin tai väkivaltaan syyllistyneitä mielenosoittajia. Piñera on laittanut hallitustaan uusiksi ja ilmoittanut toimista, joilla hän pyrkii rauhoittamaan mielenosoituksia.

Esimerkiksi keskiviikkona hän allekirjoitti lain, joka asettaa maan minimikuukausipalkan noin 420 euron suuruiseksi. Mielenosoittajat ovat vaatineet myös Piñeran eroa, mutta oikeistopresidentti ei ole moiseen suostunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?