Lehti: Ryanair veti kolme Boeing 737 -konetta pois liikenteestä – koneista löytyi murtumia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Ryanair veti kolme Boeing 737 -konetta pois liikenteestä – koneista löytyi murtumia

Irlantilainen halpalentoyhtiö Ryanair on vetänyt pois lentoliikenteestä kolme laivastoonsa kuuluvaa Boeing 737 -matkustajakonetta niistä löytyneiden rakenteellisten murtumien vuoksi.

Ryanairin Boeing 737 NG -matkustajakone.

6.11.2019 10:29

Guardianin saamien tietojen mukaan koneiden siipien ja rungon välissä havaittiin murtumia, mutta yhtiö ei ole tiedottanut asiasta. Kaksi koneista on nyt ilmeisesti huollettavina Yhdysvalloissa.

Ryanair on lentänyt Suomesta reittilentoja ulkomaan kohteisiin Tampereelta ja Lappeenrannasta.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto määräsi lokakuun alussa Boeingin 737-NG -tyypin koneet tarkastettaviksi. Viranomaisen mukaan konetyypissä voi olla rakenteellisia murtumia. Boeing havaitsi ongelmat itse tehdessään koneisiin muutoksia.

Eri lentoyhtiöiden käytössä maailmalla lentää yli 7 000 737-NG-konetta. Toistaiseksi Boeing on tarkistanut niistä noin 1 000 ja löytänyt vikoja 50:stä.

Ryanairilla on käytössään Euroopan suurin 737-mallisten koneiden laivasto. Se omistaa yli 450 konetta. Lentoyhtiö ei ole halunnut kertoa, kuinka monesta on tarkistuksissa löytynyt vikoja.

Asiantuntijoiden mukaan rakenteellisen murtumat eivät silti aiheuta välitöntä turvallisuusriskiä, kunhan koneet tarkistetaan huolellisesti viranomaisten määräysten mukaan.

– Tällaiset osat on suunniteltu kestämään pieniä murtumia. Prosessi osoittaa valvontajärjestelmän toimivuudesta ilmailuteollisuudessa. Mielestäni lentoyhtiöiden ei ole tarve muihin toimiin, kuin mitä viranomaiset ovat edellyttäneet, kommentoi ilmailutekniikan tohtori Garth Pearce Australian New South Walesin yliopistosta.

NG-tyypin koneet tulivat käyttöön ennen Boeingin 737 Max -tyyppiä. Max-koneet ovat olleet maailmanlaajuisessa lentokiellossa maaliskuun puolivälistä lähtien. Konetyypille sattuneessa kahdessa turmassa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Max-koneiden on arveltu saavan lentoluvan tämän vuoden loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?