Republikaaneille ja Trumpille katkera tappio Kentuckyn kuvernöörinvaalissa

Julkaistu:

Trumpin tuki ei auttanut, kun republikaanikuvernööri kaatui puolueen perinteisellä tukialueella.
Yhdysvalloissa demokraattipolitiikko Andy Beshear on nousemassa Kentuckyn osavaltion uudeksi kuvernööriksi. Republikaanikuvernööri Matt Bevin ei tosin ole vielä tunnustanut tappiotaan tiistain vaalissa, jossa hän oli aivan ääntenlaskun loppumetreillä yli 5 000 ääntä tappiolla.

Vaalitulosta pidetään takaiskuna republikaaneille ja presidentti Donald Trumpille, joka kävi vaalin aattona antamassa tukensa Bevinille tämän vaalitilaisuudessa. Trump voitti vuoden 2016 vaaleissa osavaltion taakseen yli 30 prosenttiyksikön etumatkalla.


– Presidentti veti kuvernööri Matt Bevinin maalilinjan yli ja auttoi häntä suoriutumaan ennakoitua vahvemmin erittäin tiukassa kisassa. Lopputulos jää nähtäväksi, Trumpin edustaja muotoili lausunnossaan.

Presidentti itse sen sijaan vaikutti jo tunnustavan vaalituloksen ja laittoi sen Bevinin kehnojen suosiolukujen syyksi.

– Matt Bevin nousi 15 prosenttiyksikköä viime päivinä, mutta ei ehkä tarpeeksi (valeuutiset syyttävät Trumpia), presidentti twiittasi.

Trump tuskin häviää Kentuckya ensi vuoden presidentinvaalissa, mutta kongressivaaleissa voi olla tiukempi tilanne. Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtaja ja Kentuckyn senaattori Mitch McConnell pyrkii jatkokaudelle ja saattaa joutua taistelemaan paikastaan tosissaan.
Myös Virginia demokraateille

Virginian osavaltioparlamentin edustajainhuone ja senaatti päätyivät myös demokraattipuolueen kontrolliin tiistain vaalien jälkeen. Virginia on laskettu niin sanotuksi vaa’ankieliosavaltioksi Yhdysvaltain vaaleissa. Demokraateilla on ensi kertaa neljännesvuosistaan hallussaan koko osavaltion hallinto, kun myös kuvernööri on demokraatti.

Sen sijaan eteläisessä Mississippissä republikaanit pitivät kuvernöörinpaikan tiistain vaaleissa.