Tuntemattomat asemiehet murhasivat kuusi lasta ja kolme naista Meksikossa – mormonilahkoon kuuluneet uhrit olivat Yhdysvaltain kansalaisia

rac

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump vaati Meksikoa käynnistämään Yhdysvaltojen tuella sodan huumekartelleja vastaan.
Yhdysvalloista lähtöisin olevan mormoniperheen jäseniä on saanut surmansa tuntemattomien asemiesten tekemässä hyökkäyksessä Meksikossa. Asiasta kertoivat Meksikon viranomaiset tiistaina.

Reutersin mukaan uhrit kuuluivat LeBaronin perheeseen, joka asuu Pohjois-Meksikon vuorille vuosikymmeniä sitten perustetussa mormoniyhteisössä. Viranomaiset ovat vahvistaneet vain viiden ihmisen kuolleen hyökkäyksessä, mutta perhe kertoi menettäneensä siinä yhdeksän jäsentään.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, jolla näkyvien palaneiden ja luodinreikien täplittämien autojen on kerrottu kuljettaneen uhreja.
  • Kyseinen video on nähtävissä jutun yläosassa.
Hyökkäyksen kerrottiin tapahtuneen Yhdysvaltain rajan läheisyydessä, Sierra Madre Occidental -vuorijonon alueella, kun uhreja kuljettaneet autot olivat kulkemassa siitä läpi. Chihuahuan osavaltion oikeusministerin Cesar Peniche Espejelin mukaan kuolonuhrien tarkan lukumäärän määrittäminen on toistaiseksi ollut mahdotonta tapahtumapaikan syrjäisen sijainnin vuoksi.

– Naisia ja lapsia teurastettiin ja poltettiin elävältä. Äidit kirkuivat tulta sammumaan. Meillä on hyvin tiivis yhteisö, ja jaamme keskenämme kaiken, mitä tapahtuu. Olemme käsitelleet tätä tragediaa eilisestä lähtien ja jakaneet kaiken tiedon perheryhmissämme, perheenjäseniään menettänyt Alex LeBaron kertoi CNN:lle tiistaina.

LeBaronin mukaan Bavispen pikkukaupungista Janosiin matkalla ollut seurue liikkui kolmella autolla hyökkäyksen tapahtuessa. Hän kertoi kolmen surmansa saaneen olleen naisia ja kuuden olleen lapsia, joiden ikä vaihteli 10 kuukaudesta 14 vuoteen.

Le Baron kertoi myös, että seitsemän hyökkäyksessä loukkaantunutta lasta oli kuljetettu lennättämällä Yhdysvaltain puolelle Arizonaan sairaalahoitoon. Perheeseen niin ikään kuuluvan Julian LeBaronin mukaan useita lapsia pakeni maastoon hyökkäyksen aikana, mutta heidät löydettiin myöhemmin

”Emme tiedä, kuka tämän teki”

Hyökkäyksen tekijöiden henkilöllisyys ja joukkosurman motiivi eivät ole toistaiseksi tiedossa. Huumekartellien välisistä yhteenotoista kärsivässä Meksikossa on kuitenkin tapahtunut viime viikkoina jopa tavallista enemmän aseellisia hyökkäyksiä.

– Emme tiedä miksi tämä tapahtui, vaikkakin he olivat saaneet epäsuoria uhkauksia. Emme tiedä, kuka tämän teki, Julian LeBaron kertoi Reutersille.

Alex LeBaron kertoi uskovansa, että saattueeseen kohdistui kaksi erillistä hyökkäystä, jonka takana olivat kaksi samaan huumekartelliin kuuluvaa, erillistä ryhmää. Hän uskoi keskenään kilpailevien ryhmien erehtyneen ehkä luulemaan, että autoissa oli heidän vastustajiaan, sillä laukaukset ammuttiin niiden yhä liikkuessa.

Vuonna 2010 kaksi saman mormoniyhteisön jäsentä surmattiin ilmeisesti kostoksi turvallisuusjoukkojen huumejengin jäseniin kohdistamasta operaatiosta. Toinen heistä kuului LeBaronin perheeseen. Lisäksi yhteisön jäseniin oli ennen tätä kohdistunut useita sieppauksia.

Reutersin mukaan saksalaista syntyperää olevien mormonien joukko asettui Pohjois-Meksikoon 1920-luvulla lähdettyään Yhdysvalloista. Ryhmän kerrottiin irtautuneen mormonikirkosta sen jälkeen, kun se oli hylännyt moniavioisuuden.

– Tämä kuulostaa kauhealta ja traagiselta. Valitettavasti minulla ei ole mitään tietoa, sillä tietääkseni he olivat polygaamisen lahkon jäseniä, eivätkä Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkon jäseniä, Yhdysvaltain mormonikirkon edustaja kertoi CNN:lle.

”Tämä on Meksikon vastuulla”

Koska uhrit olivat myös Yhdysvaltain kansalaisia, hyökkäyksen arveltiin kasvattavan Meksikon viranomaisiin kohdistuvaa painetta aseellisten ryhmittymien suitsimisessa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi hyökkäyksen Twitterissä julkaisemassaan viestien sarjassa.

– Hieno perhe ja ystäviä Utahista joutui kahden pahan huumekartellin väliin, ja ne ampuivat toisiaan. Tulos oli se, että monia mahtavia amerikkalaisia ihmisiä kuoli, mukaan lukien nuoria lapsia, ja jotkut ovat kateissa, Trump aloitti.

Meksikon viranomaisten mukaan hyökkäyksen takana olivat alustavien tietojen perusteella todennäköisesti rikolliset, mutta he eivät ole vahvistaneet huumekartellien liittymistä asiaan.

– Jos Meksiko tarvitsee tai pyytää apua näiden hirviöiden pois siivoamiseen, Yhdysvallat on valmiina, halukas ja kyvykäs tulemaan mukaan ja tekemään työn nopeasti ja tehokkaasti. Meksikon uusi, mahtava presidentti on tehnyt tästä ison asian, mutta kartelleista on tullut niin suuria ja voimakkaista, että joskus tarvitaan armeijaa lyömään armeija! presidentti jatkoi.

Trump sanoi, että Meksikon on aikaa käynnistää Yhdysvaltojen tuella sota huumekartelleja vastaan ja ”pyyhkiä ne maan päältä”. Hän lisäsi myös odottavansa puhelua asiaan liittyen Meksikon presidentiltä Andres Manuel Lopez Obradorilta.

Lopez Obrador vastasi hieman myöhemmin sanomalla, että hän aikoo keskustella Trumpin kanssa yhteistyöstä hyökkäykseen vastaamisessa.

– Aion puhua Trumpin kanssa kaikesta tarvittavasta yhteistyöstä, Lopez Obrador sanoi lehdistötilaisuudessa AFP:n mukaan.

Hän kiitti Trumpia tuesta, mutta mainitsi, että Meksiko tuskin tulee tarvitsemaan Yhdysvaltojen apua.

– Tämä on Meksikon vastuulla, hän lisäsi.