Lindsay Hoyle on brittiparlamentin alahuoneen uusi puhemies - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Brittiparlamentin alahuone valitsi uudeksi puhemieheksi konkaripoliitikon

Lindsay Hoyle valittiin parlamentin alahuoneen puhemieheksi.

Lindsay Hoyle valittiin parlamentin alahuoneen puhemieheksi.

Julkaistu: 4.11.2019 22:23

Hoyle toimi varapuhemiehenä vuodesta 2010 lähtien. Hän on ollut työväenpuolueen kansanedustaja 22 vuotta.

Britanniassa alahuoneen puhemieheksi valittiin sir Lindsay Hoyle. Hoyle sai 325 ääntä, kun häntä vastassa ollut Chris Bryant keräsi 213 ääntä.

Hoyle oli sanonut pitävänsä tärkeänä sitä, että kansanedustajat pääsevät kysymään kysymyksiä ministereiltä. Hän lupasi olla puhemies, johon luotetaan ja lupasi lopettavansa ”nokkimisjärjestyksen” koskien sitä, ketkä saavat puhua väittelyiden aikana.

Hoyle toimi varapuhemiehenä vuodesta 2010 lähtien. Hän on ollut työväenpuolueen kansanedustaja 22 vuotta.

Puhemies on kuitenkin poliittisesti puolueeton ja Hoyle luopuu puolueensa jäsenyydestä. Puhemies voi kuitenkin käsitellä vaalipiirinsä jäsenten ongelmia kuten kuka tahansa kansanedustaja, parlamentin sivuilla kerrotaan.

Britanniassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit joulukuussa. Alahuoneen puhemiehen on asettauduttava ehdolle, mutta yleensä heillä ei ole vaalipiirissään isoista puolueista vastaehdokasta.

Vaaleissa puhemies ei kampanjoi poliittisilla asioilla vaan on yksinkertaisesti puhemies, joka hakee jatkokautta.

Edellinen puhemies John Bercow toimi pestissä vuodesta 2009 aina viime viikon torstaihin asti. Kantavasta äänestään ja teatraalisuudestaan tunnettu Bercow oli ilmoittanut syyskuussa jäävänsä eläkkeelle. Päätöksen taustalla olivat Bercow’n mukaan perhesyyt. Bercow sanoi luvanneensa vaimolleen ja lapsilleen, ettei asettuisi ehdolle uusissa vaaleissa.

Puhemiehen odotetaan pitävän etäisyyttä poliittisiin asioihin jopa jäätyään eläkkeelle. Mitään tarkkaa ohjetta ei ole kuitenkaan siitä, miten entinen puhemies voi poliittisia asioita kommentoida.

Tuoreimmat osastosta