Kuvat: Ilmansaasteet värjäsivät Delhin taivaan harmaaksi, savusumu piinaa miljoonakaupunkia – ”Täysin häpeällistä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvat: Ilmansaasteet värjäsivät Delhin taivaan harmaaksi, savusumu piinaa miljoonakaupunkia – ”Täysin häpeällistä”

Julkaistu: 4.11. 20:23

Saasteiden takana on Delhin naapuriosavaltioissa tapahtuva peltojen kulotus.

Intian New Delhissä saasteinen savusumu ei ole hellittämässä otettaan. Maanantaina ilmanlaatu oli paikoin huonoin yli kolmeen vuoteen. Vaikka viime päivien viileä sää on osaltaan pahentanut tilannetta, epävarmaa on, kuinka paljon sään muuttuminen vähentää saasteita, CNN uutisoi.

Korkein oikeus kritisoi maanantaina viranomaisia reagoinnista saasteisiin.

– Delhi on tukehtumassa joka vuosi ja me emme kykene tekemään mitään, korkeimman oikeuden tuomari Arun Misha sanoi BBC:n mukaan.

Savusumu on tehnyt New Delhin ilmasta harmaan.

Savusumu on tehnyt New Delhin ilmasta harmaan.

– Ensinnäkin Delhin asukkaana, joka on asunut täällä koko ikänsä, tämä on täysin häpeällistä, korkeimman oikeuden tuomari Indu Malhotra sätti The Guardianin mukaan.

– Delhin hallinto on todella edistyksellinen politiikan suhteen paperilla, mutta asian suhteen ei ole mitään käytännön toteutusta tai poliittista tahtoa.

Viime viikolla Delhin hallintojohtaja Arvind Kejriwal kuvaili Twitterissä kaupunkia ”kaasukammioksi”.

– Delhi on muuttunut kaasukammioksi naapuriosavaltioissa tapahtuvasta peltojen polttamisesta johtuen.

New Delhissä saasteet ovat johtaneet hätätilan julistamiseen. Viranomaiset ovat keskeyttäneet rakennustyöt kaupungissa ja asettaneet liikennerajoituksia. Kouluja on suljettu ja ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa.

Ihmisiä New Delhin kaduilla maanantaina.

Ihmisiä New Delhin kaduilla maanantaina.

Esimerkiksi liikennerajoitusten hyödystä ei ole tieteellistä näyttöä, sillä autojen ei uskota olevan pääsyy New Delhin myrkylliseen ilmaan. Asiantuntijoiden mukaan suuri syy huonoon ilmanlaatuun on läheisissä osavaltioissa tapahtuva peltojen kulottaminen. Diwali-juhlan aikana ammutut raketit ovat heikentäneet ilmanlaatua entisestään. Myös rakentamisesta tulevat päästöt ja teollisuuden päästöt saastuttavat ilmaa.

Useat ihmiset joutuvat myös menemään töihin eivätkä voi siten välttyä saasteilta.

– Minulla on jatkuvasti ärtynyt kurkku, pääkipua ja polttelevaa tunnetta silmissäni, liikennepoliisi Kushal Malik sanoi vietettyään 12 tuntia valvomassa liikennettä.

Liikennepoliisi on suojannut kasvonsa liinalla.

Liikennepoliisi on suojannut kasvonsa liinalla.

Saasteongelma ei rajoitu Delhissä vain ilmaan. Delhin läpi virtaava Yamuna-joki kuuluu Intian saastuneimpiin. Sunnuntaina tuhannet kokoontuivat veden äärelle vanhaan hindujuhlaan, jonka tarkoituksena on tuoda terveyttä ja vaurautta. Osallistujat joutuivat kahlaamaan haisevassa joessa, jonka pinnalla oli teollisuuden ja kotitalouksien aiheuttamista saasteista johtuvaa paksua, valkoista vaahtoa.

– Rituaalin mukaan meidän pitää kylpeä vedessä, mutten voinut pakottaa itseäni tekemään niin kokonaan, vaikka jotkut ystävistäni pulahtivat kokonaan hajusta huolimatta. Jalkani alkoivat kutista hetken jälkeen ja minun piti mennä kotiin suihkuun, Sunita Devi sanoi.

Yamuna-joen vaahto kertoo joen saastumisesta.

Yamuna-joen vaahto kertoo joen saastumisesta.

Hinduja kahlaamassa Yamuna-joessa.

Hinduja kahlaamassa Yamuna-joessa.