Käsi­kranaatteja ja pommeja – räjähteillä tehdyt rikokset rajussa nousussa Ruotsissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Käsi­kranaatteja ja pommeja – räjähteillä tehdyt rikokset rajussa nousussa Ruotsissa

Ruotsissa on tänä vuonna räjähtänyt 102 kertaa.

Poliisit tutkivat räjähdystä yökerhon edustalla Malmössä maaliskuussa.­

3.11.2019 23:35

Ruotsissa on tänä vuonna tapahtunut jo 102 räjähdystä, jotka ovat johtaneet poliisitehtävään. Viime vuoteen verrattuna luku on huima: vuonna 2018 marraskuun alkuun mennessä oli tapahtunut 39 räjähdystä, Dagens Nyheter on selvittänyt Expressenin mukaan.

Lähes kolmannes tapauksista on sattunut Malmössä. 19 räjähdystä sattui Tukholmassa ja 13 Göteborgissa.

Poliisista kerrottiin SVT:lle, että Ruotsissa kehityskulku oli muihin Euroopan maihin verrattuna poikkeuksellinen.

– Kyse on epätoivotusta kehityksestä. Kyse on vakavasta asiasta, yhteiskunnan ongelmasta. Ei voi vain ottaa pois räjähdysaineita ja työkaluja vaan pitää myös löytää syy tähän. Aiemmin on ollut ampumisia, nyt räjähdyksistä, kansallisen pommiryhmän analyytikko Ylva Ehrlin totesi.

Useita ihmisiä on loukkaantunut räjähdysten yhteydessä. Esimerkiksi viime syyskuussa nuori nainen loukkaantui vakavasti, kun hän sattui kävelemään räjähteen ohi Lundissa.

Myös DN:n haastatteleman asiantuntijan mukaan tilanne on Ruotsissa ainutlaatuinen verrattuna muihin Euroopan vauraampiin maihin.

– Olen ollut yhteydessä lukemattomiin poliisiviranomaisiin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ja kukaan ei tunnista sellaista kehitystä, jota meillä on Ruotsissa, kriminologi Amir Rostami sanoi.

– Meidän pitää valitettavasti hakeutua sota-alueille tai maihin, joissa on pitkä historia terrorismista, jotta löytäisimme vastaavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?