Anwar surmasi satoja ja näytteli verityöt uudelleen dokumentissa – kuoli joutumatta koskaan vastuuseen teoistaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Anwar surmasi satoja ja näytteli verityöt uudelleen dokumentissa – kuoli joutumatta koskaan vastuuseen teoistaan

Anwar Congo kuoli 78-vuotiaana sairaalassa Indonesiassa.

3.11.2019 20:54

Satoja epäiltyjä kommunisteja 1960-luvulla Pohjois-Sumatralla, Indonesiassa tappanut Anwar Congo kuoli lokakuun lopussa 78-vuotiaana, BBC uutisoi. Congo muistetaan erityisesti Oscar-ehdokkaana olleesta dokumentista The Act of Killing (2012), jossa hän näytteli uudestaan osan tekemistään murhista. Mies kuoli joutumatta koskaan vastuuseen teoistaan.

Congo syntyi lähellä Medania, Pohjois-Sumatrassa suhteellisen hyvin toimeentulevaan perheeseen. Congo jätti koulun 12-vuotiaana ja löysi pian itsensä Medanin alamaailmasta. Kun Indonesiassa tehtiin epäonnistunut vallankaappausyritys vuonna 1965, Congo oli jo kovaksikeitetty rikollinen, joka oli kiristänyt kiinalaisilta yrittäjiltä suojelurahaa, harjoitti salakuljetusta ja laitonta uhkapelaamista. Mies toimi myös ystävänsä kanssa palkkamurhaajana.

Kun Congo kaiken huipuksi vastusti kommunismia, ei Indonesian armeija kauan epäröinyt ennen kuin pestasi miehen jengeineen kuulustelemaan, kiduttamaan ja murhaamaan satoja kommunisteiksi epäiltyjä. Congon uskotaan surmanneen satoja ihmisiä itse.

The Act of Killing -dokumentissa Congon elämää seurattiin kahdeksan vuoden ajan, The Jakarta Post kertoo. Elokuva herätti kohua ja sitä kritisoitiin siitä, että Congo kumppaneineen oli sen pääosassa 1960-luvun vainojen uhrien ja heidän omaisten sekä selviytyjien sijaan.

Anwar Congo (oikealla) esiintyi dokumentissa, jossa kertoi surmatöistään.­

Congo kertoi tekemistään väkivaltaisuuksista avoimesti, alussa jopa kehuskelevaan sävyyn. Vuosien varrella sävy kuitenkin muuttui.

– Minä olen levoton nukkuessani. Ehkä siksi, koska kuristaessani monia ihmisiä metallilangalla, näin heidän kuolevan, Congo kertoi.

Eräässä kohtauksessa Congo esitti murhan uhria. Kun lanka oli hänen kaulansa ympärillä, mies halusi keskeyttää kuvauksen. Kyyneleet silmissä hän kysyi, oliko tehnyt syntiä.

– Ehkä elokuvan moraalinen opetus on, että me ihmiset voimme tuhota itsemme teoillamme, elokuvan ohjaaja Joshua Oppenheimer pohtii.

Oppenheimer kertoo itkeneensä, kun kuuli Congon kuolemasta.

– Ei vain siksi, että menetin jonkun minulle tärkeän, jonkun jota kohtaan tunsin oikeaa rakkautta, mutta etenkin siksi, kun muistin, kunka hauska hän saattoi olla, kuinka luova ja viattoman kekseliäs hän usein oli, ohjaaja sanoo ja jatkaa:

– Silti, kuinka kauhean elämän hän eli, kuinka hirvittäviä valintoja hän teki, kuinka monia perheitä hän tuhosi ja, kuinka syyllisyys hänet tuhosi. Itkin myös, koska hän olisi voinut olla hyvä mies – mitä haaskausta.

1960-luvun jälkeen Congo jatkoi työtä Indonesian alamaailmassa. Myös dokumentin jälkeen Congo jatkoi rikollista elämää. Viime aikoina mies oli sairastellut paljon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?