Amerikkalainen Spencer kuuli, että kaikkien tulot ovat Suomessa julkista tietoa – hänen mielestään USA:ssa voisi toimia samoin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalainen Spencer kuuli, että kaikkien tulot ovat Suomessa julkista tietoa – hänen mielestään USA:ssa voisi toimia samoin

Verotietojen julkisuus on suomalainen harvinaisuus.

2.11.2019 9:07

Vuoden 2018 henkilöverotuksen tiedot tulevat julkisiksi jälleen maanantaina 4. marraskuuta. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa kuka tahansa voi pyytää kenen tahasna verotiedot, mutta muualla maailmassa käytäntö on harvinainen.

Ilta-Sanomat kysyi New Yorkissa amerikkalaisilta, pitäisikö Yhdysvalloissa ottaa käyttöön Suomen kaltainen avoimuus verotiedoissa. Asia jakoi kansalaisten mielipiteet.

– Ei siitä varmaan mitään haittaa olisi tietää, paljonko ihmiset maksavat veroja, Abby Wydell mietti.

Leo Egan vetäisi rajan eri sektoreilla työskentelevien välille.

– Yksityisten kansalaisten tulotiedot pitäisi pitää yksityisinä. Sen sijaan julkisessa virassa toimivien verotiedot pitäisi tehdä julkisiksi.

Spencer Sullivanille tulotietojen avoimuus ei kuulostanut maata mullistavalta. Hänellä itselläänkin oli siitä kokemusta. Hänestä Yhdysvallat voisi ottaa asiassa mallia Suomesta.

– Olin itse asiassa valtiolla töissä, ja meidän palkkatietomme olivat julkisia. Ei minua haitannut se, että ihmiset tiesivät palkkani.

Jimmy Charlton vitsaili ensin, että muiden verotiedot olisivat julkisia – paitsi hänen itsensä. Sitten hän jatkoi pohdintaa.

– Ehkä ne pitäisi saada tarvittaessa tietoon tuomarin päätöksellä.

Haastatellut olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, kenen verotiedot he tarkistaisivat ensimmäisenä, jos siihen vain olisi mahdollisuus. Jokainen halusi nähdä presidentti Donald Trumpin verotiedot.

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkailla on ollut tapana julkistaa veroilmoituksensa, mutta Trump ei siihen suostunut. Hän on jatkanut sitkeästi samalla linjalla myös presidenttinä ollessaan.

Kongressin demokraattiedustajat vaativat valtiovarainministeriötä nähtäväkseen Trumpin verotietoja viimeisen kuuden vuoden ajalta, mutta ministeriö kieltäytyi niitä antamasta. Valtiovarainministeri Steve Mnuchinin mukaan siihen ei ole laillista perustelua.

Kalifornian osavaltio hyväksyi elokuussa lain, joka velvoittaa presidentti­ehdokkaat julkaisemaan veroilmoituksensa ennen kuin he voivat osallistua Kaliforniassa esivaaleihin. Liittovaltion tuomari kuitenkin esti lain voimaantulon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?