Miehistöineen toisessa maailman­sodassa jälkiä jättämättä kadonnut sukellusvene löytyi meren syvyyksistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miehistöineen toisessa maailman­sodassa jälkiä jättämättä kadonnut sukellusvene löytyi meren syvyyksistä

Julkaistu: 2.11.2019 8:38

Britannian sukellusvenelaivaston HMS Urge katosi salaperäisesti matkalla Maltalta Aleksandriaan vuonna 1942.

Yksi merisodankäynnin historian suurimmista arvoituksista on ratkennut. Britannian puolustusministeriö vahvisti, että toisessa maailmansodassa mystisesti kadonneen sukellusveneen hylky löytyi Maltan rannikolta.

HMS Urge kuului Britannian sukellusveneiden ylpeyksiin. Se lähti Maltalta huhtikuussa 1942 kohti Egyptin Aleksandriaa, mutta ei päässyt perille. Sukellusveneessä oli 44 henkilön miehistö. Aluksen komentaja oli Edward Tomkinson.

Sukellusveneen katoamisen syy jäi avoimeksi 77 vuoden ajaksi. Pitkään pohdittiin, miten yli 58 metriä pitkä sukellusvene voi kadota miehistöineen meren syvyyksiin jälkiä jättämättä. Nyt aluksen uppoamispäiväksi vahvistettiin 29.4.1942.

Britannian puolustusministeriön mukaan HMS Urge kuului 13 sukellusveneen laivastoon, joka oli mukana Välimeren alueen taisteluissa.

Maltan yliopiston tutkijat ottivat kuvia hylystä.

Tutkijoiden mukaan HMS Urgen upotti saksalainen merimiina Maltan edustalla. Aluksen hylky makaa nyt noin 120 metrin syvyydessä merenpohjassa.

Etsintä alkoi toden teolla uudelleen vuonna 2017, kun Urgen komentajan pojan poika Francis Dickinson otti yhteyttä Maltan yliopistoon. Hän kysyi tietoja Maltan edustan merenpohjan kartoituksesta.

Maltan merenpohjan kartoituksen tunteva yliopiston professori Timmy Gambin kertoi CNN:n mukaan, että merenpohjaa on tutkittu noin 20 vuoden ajan.

Yliopiston tutkijat olivat tutkineet noin 1200 neliökilometrin alueen Maltan edustalla.

– HMS Urge löytyi laajemman tutkimuksen yhteydessä ja osaksi siitä syystä, että etsimme nimenomaan sitä, Gambin sanoo CNN:lle.

Hän kertoo, että sukellusveneen löysi jo kesällä pinnan alla liikkunut merenpohjaa tutkinut miehittämätön laite.

– Tuloksen julkistamista viivytettiin, jotta Britannian puolustusministeriö saattoi vahvistaa sen, että kyseessä oli todella HMS Urge, Gambin kertoo.

Maltan yliopiston tutkijat löysivät HMS Urgen.

Tämä oli tärkeää siitä syystä, että sukellusveneen kohtalosta on esitetty muitakin väitteitä. BBC kertoo, että muutama vuosi sitten sukeltaja väitti löytäneensä hylyn läheltä Libyan rannikkoa.