Trumpin mukaan Johnsonin brexit-sopimus saattaa nousta esteeksi kauppasopimuksen tielle – haukkui myös oppositiojohtaja Corbynin haastattelussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin mukaan Johnsonin brexit-sopimus saattaa nousta esteeksi kauppasopimuksen tielle – haukkui myös oppositiojohtaja Corbynin haastattelussa

Donald Trumpin ja Nigel Faragen välien tiedetään olevan lämpimät. Elokuussa 2016 Farage osallistui Trumpin kampanjatilaisuuteen Mississippin Jacksonissa.

Donald Trumpin ja Nigel Faragen välien tiedetään olevan lämpimät. Elokuussa 2016 Farage osallistui Trumpin kampanjatilaisuuteen Mississippin Jacksonissa.

Julkaistu: 1.11.2019 15:52

Pääministerin edustaja kiiruhti heti puolustamaan pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemaa sopimusta. Työväenpuolueen Jeremy Corbyn syytti Yhdysvaltain presidentti Britannian vaaleihin sekaantumisesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi torstaina puhelinhaastattelun brittiradiokanava LBC:lle. Haastattelijana toimi Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage, joka isännöi kanavalla omaa keskusteluohjelmaansa.

Haastattelussa käsiteltiin useita päivänpolttavia kysymyksiä, mutta eniten huomiota ovat saaneet Yhdysvaltain presidentin brexitiin ja Britanniassa joulukuussa koittaviin vaaleihin liittyvät kommentit.

– Minulla on mahtavat suhteet moniin johtajiin, mukaan lukien Borikseen. Hän on fantastinen mies ja uskon hänen olevan juuri oikea kaveri tähän ajankohtaan. Tiedän, että sinä ja hän päädytte tekemään jotakin, joka voisi olla hienoa, Trump sanoi Faragelle viitaten pääministeri Boris Johnsoniin.

Trumpin mukaan Johnson ja Farage voisivat yhdessä muodostaa ”pysäyttämättömän voiman”.

– Corbyn olisi niin pahaksi maallenne. Hän olisi niin huono. Hän veisi teidät niin huonolle tielle. Hän veisi teidät niin pahoihin paikkoihin, Trump jatkoi viitaten työväenpuolueen johtajaan Jeremy Corbyniin.

Trump on kehunut Johnsonia useaan otteeseen aiemminkin. Kaksikko kuvattiin yhdessä YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa syyskuun lopulla.

Trump on kehunut Johnsonia useaan otteeseen aiemminkin. Kaksikko kuvattiin yhdessä YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa syyskuun lopulla.

Elokuussa Trump lupasi solmia Britannian kanssa ”erittäin ison kauppasopimuksen” ja ennusti, että EU:n jättäminen olisi maalle kuin ”jalan ympärillä olevan ankkurin” irti karistaminen. Faragen haastattelussa hän kuitenkin kritisoi Johnsonin EU:n kanssa neuvottelemaa brexit-sopimusta.

– Haluamme tehdä kauppaa Britannian kanssa ja he haluavat tehdä kauppaa kanssamme. Ollakseni rehellinen... tämä sopimus... tiettyjen sopimuksen kohtien vallitessa... ei onnistu, ei voi käydä kauppaa, Trump sanoi.

– Emme voi tehdä kauppasopimusta Britannian kanssa, koska uskon, että voimme tehdä moninkertaiset luvut nykyiseen verrattuna ja ehdottomasti paljon isommat kuin te teette Euroopan unionin alaisena, presidentti jatkoi.

Hän ei kuitenkaan tarkemmin eritellyt sitä, mitkä sopimuksen kohdat häntä hiertävät.

”Trump yrittää sekaantua Britannian vaaleihin”

Sen, että Yhdysvaltain presidentti antoi ymmärtää brexit-sopimuksen nousevan mahdolliseksi esteeksi kauppasopimuksen tielle, on arvioitu olleen isku suoraan konservatiivien vaalikampanjan sydämeen. Johnson on kampanjoinut brexitin puolesta sanomalla, että se avaisi oven tuottoisalle uudelle kauppasopimukselle Yhdysvaltojen kanssa.

BBC:n mukaan pääministerin toimisto reagoi nopeasti Trumpin puheisiin ja julkaisi lausunnon, jossa se puolusti Johnsonin brexit-sopimusta.

– Sopimus sallii Britannian tehdä omia vapaakauppasopimuksia ympäri maailmaa, ja kaikki Britannian osat hyötyvät niistä, pääministerin tiedottaja sanoi.

Myös Corbyn ehti kommentoimaan haastattelua välittömästi Twitterissä.

– Trump yrittää sekaantua Britannian vaaleihin saadakseen ystävänsä Boris Johnsonin valituksi, oppositiojohtaja ilmoitti.

Trumpin mukaan Britannia joutuisi ”pahoihin paikkoihin”, jos työväenpuolue voittaisi joulukuussa vaalit Jeremy Corbynin johdolla.

Trumpin mukaan Britannia joutuisi ”pahoihin paikkoihin”, jos työväenpuolue voittaisi joulukuussa vaalit Jeremy Corbynin johdolla.

Mitä tulee Johnsonin ja Faragen mahdolliseen yhteistyöhön, Britanniassa on jo jonkin aikaa spekuloitu sitä, aikooko Brexit-puolue asettaa omat parlamenttiedustajansa uudelleen ehdolle vai antaako se tilaa konservatiiveille auttaakseen puolueen brexit-mielisiä voittoon.

Sopimuksetonta EU-eroa kannattava Brexit-puolue ei ole vielä virallisesti käynnistänyt kampanjaansa. Farage on aiemmin vaatinut Johnsonia muodostamaan puolueensa kanssa vaaliliiton, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Mahdollisena on pidetty sitä, että brexitin kannattajien äänet saattavat jakautuvat vaaleissa Brexit-puolueen ja konservatiivien välillä, mikä olisi etu työväenpuolueelle ja muille oppositiopuolueille. Johnson oli aiemmin toivonut, että brexitin toteutuminen 31. lokakuuta olisi ”neutralisoinut” Brexit-puolueen vaikutuksen.

Parlamentin pantua monin tavoin kapuloita rattaisiin, hän oli kuitenkin pakotettu anomaan EU:lta lisäaikaa brexitille. Farage on vaatinut Johnsonia hylkäämään brexit-sopimuksensa ja jättämään EU:n kertarysäyksellä.

Lisää aiheesta