Tällainen on Isis-johtajan kuoleman tuonut mystinen Delta Force -eliittijoukko – vain harva läpäisee piinaavan kuukausien koulutusrääkin

rac

Julkaistu:

Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaan johtaneen Syyria-operaation tehneitä amerikkalaisia Delta-joukkojen erikoissotilaita tuskin esitellään julkisuudessa ihan pian.
Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tehdystä tappoiskusta ei ole julkistettu juurikaan yksityiskohtia. Paitsi presidentti Donald Trumpin tiedotustilaisuudessa paljastamat seikat, mitkä asiantuntijat tuomitsivat jopa liialliseksi lörpöttelyksi.

Kun Osama bin-Laden surmattiin Pakistanissa 2011, tulivat muutamat iskuun osallistuneet Navy Sealien erikoissotilaat julkisuuteen esimerkiksi omilla kirjoillaan aiheesta. Siksi Pentagonissa toivotaan, että Deltat pitäisivät mahdollisimman matalaa profiilia.

– Toisaalta jää nähtäväksi, miten paljon nykyinen lisääntynyt tarve informaatiosta ja sisällöstä vaikuttaa asiaan, huomauttaa armeijan entinen esikuntapäällikkö, kenraali George W. Casey Jr. New York Timesille.

Kukaan korkeista viranomaisista ei ole julkisesti edes paljastanut, mikä erikoisosasto suoritti iskun. Pian iskun jälkeen useat amerikkalaistiedotusvälineet saivat omilta lähteiltään kuulla, että asialla oli erikoisjoukkojen 1st Special Forces Operational Detachment-Delta (SFOD-D) -yksikkö, joka tunnetaan myös nimellä Delta Force.

Deltat ovat osa Yhdysvaltain asevoimien vuonna 1980 perustettua Erikoisoperaatioiden esikuntaa (Joint Special Operations Command, JSOC). JSOC:iin kuuluu maavoimien Deltojen lisäksi muita erikoisjoukkoja, kuten armeijan 75. Ranger-rykmentti ja merivoimien Navy Seal Team 6. Juuri tämä Sealien erikoisosasto vastasi bin-Ladenin surmaamisesta.

Delta Force ja Seal Team 6 ovat asevoimien tärkeimmän, Tier 1 -tason vaativimpiin tehtäviin erikoistuneita ryhmiä.
Delta Force on erittäin salassa pidetty yksikkö, josta tiedetään varsin vähän faktoja. Delta Forcen perusti 1977 eversti Charles Beckwith, joka otti esikuvaksi brittien Special Air Servicen, SAS:in joukot. Tarkoituksena oli luoda nopean reagoinnin joukot epätavanomaisia uhkia vastaan.


Joukkojen kooksi arvellaan 1 000–1 200 sotilasta. Heidän tukikohtansa on Fort Bragg, Pohjois-Carolinassa.

Sotilaat rekrytoidaan pääosin Vihreistä bareteista ja Rangerseista tai muista erikoisjoukoista. Deltoista noin 250–300 on koulutettu varsinaisiin isku- tai panttivankipelastustehtäviin, kuvaili Army Timesin toimittaja Sean Taylor kirjassaan 2006. Delta-sotilaista käytetään epävirallista kutsumatermiä ”operaattorit”.

Deltojen operaatiosta kerrotaan harvoin julkisuuteen. Yksi eniten huomioita saaneista oli veriseen taisteluun johtanut tehtävä Somaliassa 1993, jossa kaatui viisi Delta-sotilasta ja 14 muuta amerikkalaista. Operaatiosta tehtiin hittielokuva Black Hawk Down.

Irakin ja Afganistanin sodat ovat pitäneet joukkoja kiireisinä jo liki 20 vuotta. Deltat olivat mukana muun muassa Saddam Husseinin löytämisessä.

Syyriassa ja Irakissa Deltat ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kurdijoukkojen kanssa taistelussa Isisiä vastaan.
Koulutus Deltoihin on pitkä ja vaativa prosessi. Hakijoiden täytyy suorittaa sarja rankkoja fyysisiä testejä. Yksi toistuva tehtävä on öinen marssi raskas reppu selässä. Marssin pituutta ja repun painoa lisätään koejakson edistyessä kunnes edessä on viimeinen, arviolta 64 kilometrin marssi 20–30-kiloisen rinkan kanssa Länsi-Virginian vuoristossa. Marssi täytyy läpäistä annetussa ajassa, kuvaili entinen Delta-sotilas Eric Haney kirjassaan Inside Delta Force.

Lopulta rekryytti istutetaan ”komentajan pöytään”, jossa nykyiset ja entiset Deltat laittavat tämän tiukille kysymyksillään ja tekevät päätöksen ehdokkaan kohtalosta.

Jos rekryytti valitaan, on edessä rankka kuuden kuukauden erikoiskoulutus, jossa opetellaan muun muassa panttivankien vapauttamista, tarkka-ammuntaa sekä salassa toimimisen taitoja. Entinen Delta-operaattori Paul Howe kertoi haastattelussa, että hänen yhteensä 120 hakijan kurssilaisista vain 12–14 lopulta läpäisi ne.


Deltoilla on käytettävissään Yhdysvaltain uusinta ja kehittyneintä aseteknologiaa millaista tehtävää varten tahansa. New York Timesin sotilaslähteiden mukaan Deltat olivat jo talvella 2018 ehtineet varustautua iskemään Pohjois-Korea ydinaseohjelman kohteisiin Yhdysvaltain ja Kim Jong-unin välien kirstyttyä.

Yhdysvallat käyttää nykyisin huomattavasti enemmän erikoisjoukkojaan kuin aiemmin. Terrorismin vastaisen sodan alettua 2001 on kaikkien erikoisjoukkojen yhteismäärä noussut 43 000:sta 71 000 sotilaaseen ja budjetti 10 miljardiin dollariin.

Tämä on näkynyt myös tappioissa. Suuri osa Yhdysvaltain ulkomailla taisteluissa kaatuneista on nyt erikoisjoukkojen sotilaita. Toisaalta he ovat myös keränneet ison osan korkeimmista myönnetyistä kunniamerkeistä.

Deltat ja Seal Team 6 työskentelevät joskus myös yhdessä, vaikka muutoin ovat ”kilpailevia” osastoja. Viime aikoina Navy Sealit ovat olleet julkisuudessa useiden skandaaleiden, kuten kurittomuuden ja huumeiden käytön vuoksi. Entisen erikoisjoukoissa palvelleen upseerin mukaan Deltojen komentoportaan rakenne on vahvempi ja siksi he ovat välttyneet erehdyksiltä paremmin, kertoo New York Times.


Lehden mukaan juuri Deltat oli alunperin valittu suorittamaan bin-Laden -operaatio 2011, mutta tehtävän paljastumisen pelossa se siirrettiin valmiina Afganistanissa tuolloin toimineelle Seal Team 6:lle.

Sealeille sankaritehtävä osoittautui riesaksi, sillä aiemmin onnistuneesti salassa pidetty joukko joutui nyt julkisuuteen. Se osaltaan johti toimintakulttuuriin, jossa osa heistä luuli olevansa vapaita toimimaan sotilaslain yläpuolella.

Osansa julkisuudesta ovat saaneet Deltatkin. Suomessa muistetaan hyvin Chuck Norrisin 1980-luvun Delta Force -toimintaleffat, mutta niillä ei ollut todellisuuden kanssa mitään tekemistä.