Delta-joukkojen belgianpaimenkoira jahtasi Al-Baghdadia viimeiseen tunneliin ja loukkaantui – ”ihanalle koiralle” kutsu Valkoiseen taloon

Belgianpaimenkoiran kerrotaan palanneen jo palvelukseen loukkaantumisen jälkeen. Presidentti Trump haluaa tavata koiran.

29.10.2019 12:46

Kun Osama bin Laden surmattiin Pakistanissa vuonna 2011, operaatioon osallistuneiden Navy Seal -erikoisjoukkojen sotilaiden henkilöllisyys oli pitkään valtiosalaisuus.

Kun Abu Bakr al-Bahgdadi kuoli amerikkalaisten Delta-erikoisjoukkojen iskussa Syyriaan viime viikonloppuna, kesti vain pari päivää, kun yhden hyökkääjän kuva jo julkaistiin.

Yhdysvalloissa on herättänyt valtavaa kiinnostusta sotakoira, joka viranomaisten kertoman mukaan usutettiin Isis-johtaja al-Baghdadin jäljille tämän elämän viime hetkillä. Koira loukkaantui operaatiossa. Tapahtumien yksityiskohdat eivät ole tarkkaan tiedossa, mutta sotakoiran kerrottiin seuranneen al-Baghdadia tunneliin, jossa tämä räjäytti itsemurhapommiliivinsä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on luvannut tapahtumista lähipäivinä julki kuvia ja videoita, kunhan päätös niiden salauksen mahdollisesta purkamisesta on ehditty käsitellä. Sotakoiraan kohdistuneen kiinnostuksen vuoksi presidentti Donald Trump julkaisi Twitterissä jo ensimmäisen declassified-leiman saaneen kuvan. Se on päiväämätön arkistokuva sankarikoirasta.

Yhdysvallat julkaisi kuvan sotakoirasta, joka loukkaantui operaatiossa, mutta on palannut jo palvelukseen.

Trump hehkutti viestissään, kuinka ”ihana koira” oli tehnyt mahtavaa työtä al-Baghdadin kiinniotossa ja surmaamisessa. Hän kuitenkin kertoi samalla, että koiran nimi pysyy salaisena.

Armeijalähteiden mukaan tämä johtuu siitä, että nimi voisi yhdistää koiran sen kouluttajaan ja sitä myöten sotilasyksikköön. Koira on myös edelleen ”kentällä”, eli sotilastehtävissä, koska se on toipunut saamistaan lievistä vammoista. CNN:n lähteiden mukaan koira olisi saanut tunnelissa sähköiskun, mutta tätä ei ole vahvistettu.

Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi propagandavideolla viime huhtikuussa.

Valkoisen talon CBS:lle ja CNN:lle kertomien tietojen mukaan Trump haluaa tavata koiran ja kutsu Valkoiseen taloon on valmisteilla. Vierailua saatetaan kuitenkin joutua odottamaan hetki, kunnes koira ja sen kouluttaja kotiutuvat palvelustehtävistä.

Koiran nimi vuoti julki?

Tyypilliseen amerikkalaiseen tapaan koiran nimen kuitenkin väitetään vuotaneen jo julki. Newsweekin mukaan se on nimeltään Conan.

Koira on amerikkalaismedian mukaan rodultaan belgianpaimenkoira. Se on saksanpaimenkoiran ohella toinen yleisesti sotakoirina käytetyistä koiraroduista. Syynä on se, että ne soveltuvat helposti koulutettaviksi, niitä voidaan käyttää esimerkiksi pommikoirina, ja tarvittaessa ne ovat riittävän isokokoisia ja aggressiivisia myös toteuttamaan hyökkäyskäskyä.

Yhdysvallat räjäytti al-Baghdadin piilopaikan jälkikäteen maan tasalle.

Äärimmäisissä tapauksissa, kuten ilmeisesti tapahtui iskussa Syyriaan, koira voidaan lähettää edeltä tiedustelemaan ja ahdistamaan jahdattavaa, jotta ihmishenkiä ei tarvitse asettaa hengenvaaraan.

– Sotilaskoira suoritti palvelustaan upeasti, kuten ne kaikki tekevät erilaisissa tilanteissa, hehkutti Yhdysvaltain korkein sotilasjohtaja, aselajikomentajien neuvoston päällikkö, kenraali Mark Milley maanantaina.

Milley sanoi myös tiedotustilaisuudessaan iltapäivällä, että kuvaa koirasta tai sen nimeä ei julkaista, koska sen palvelus jatkuu. Päätös pyörrettiin vain kaksi tuntia myöhemmin, kun Trump julkaisi kuvan Twitterissä.

Delta-joukkojen koirat voidaan varustaa tarvittaessa myös kameralla, jolloin se voi tarjota hyökkäyksen toteuttajille videokuvaa tilanteesta. Myös al-Baghdadin perään lähetetyllä koiralla on kerrottu olleen kamera, mutta tietoa ei ole virallisesti vahvistettu.

Kenraali Mark Milley hehkutti sotakoiria Pentagonin tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Koirasta julkaistun kuvan perusteella sillä on varustuksena maastokuvioinen jonkinlainen liivi tai reppu, johon voidaan ilmeisesti kiinnittää varusteita.

Myös Osama bin Ladenin surmanneilla Navy Seal -sotilailla oli mukanaan belgianpaimenkoira, nimeltään Cairo. Sen tehtävä operaatiossa oli havaita mahdolliset pakenijat terroristijohtajan piilopaikasta, varoittaa lähestyvistä vieraista joukoista ja löytää piilopaikan mahdolliset kätketyt huoneet ja komerot. Cairosta tuli myöhemmin eräänlainen julkkis, kun se esiteltiin yleisölle. Myös presidentti Barack Obama tapasi koiran, mutta ei julkisesti.

Vuonna 2011 ex-kenraali David Petraeus luonnehti sotakoirien merkitystä armeijalle korvaamattomaksi. Koira pystyy toisinaan esimerkiksi vaistoillaan, kuulollaan ja vainullaan havaitsemaan vihollisen tai pommiansan paremmin kuin mikään apuväline keskellä taistelun melskettä.

– Koirat tuovat taisteluun suorituskykyä, johon ihminen tai kone ei pysty, Petraeus sanoi.

Erikoiskoulutetun sotakoiran hinta saattaa Bloombergin mukaan nousta jopa neljännesmiljoonaan euroon ja koirista pidetään siksi äärimmäisen hyvää huolta. Ne toimivat aina parina kouluttajansa kanssa, ja koira on kaksikosta sotilasarvoltaan ylempi, yleensä aliupseeri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?