Kaliforniaan julistettiin hätätila – Getty-palo ajoi myös Suomen pääkonsulin pakosalle: ”Tämähän alkaa olla uusi normaali” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kaliforniaan julistettiin hätätila – Getty-palo ajoi myös Suomen pääkonsulin pakosalle: ”Tämähän alkaa olla uusi normaali”

Julkaistu: 29.10. 9:11

Raju maastopalo uhkaa Bel Airin hienostoaluetta Los Angelesissa. Myös alueella asuvat suomalaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Varhain maanantaiaamuna syttynyt Getty-palo on tuhonnut kahdeksan kotia, polttanut runsaat 250 hehtaaria maastoa ja pakottanut tuhannet ihmiset kodeistaan.

Ava Anttila

Ava Anttila

Maanantai käynnistyi karusti asianajaja Ava Anttilalle. Hän asuu Bel Airissa, heti moottoritie 405:n itäpuolella, vastapäätä Getty Center -taidemuseota, jonka edustalta palo sai alkunsa. Yksinään asuva leskinainen oli valveilla tulipalon syttyessä aamuyöllä, sillä hän oli soittelemassa työpuheluita Suomeen.

– Naapuri soitti ja kysyi, olinko ehtinyt jo lähteä kotoa. Menin takapihalle katsomaan. Kirkkaan oranssit lieskat loimottivat Getty-museon suunnasta. Se oli pelottavaa, Anttila kuvailee.

Juristi on jo konkari, mitä tulipaloihin tulee.

– Koska täällä on viime aikoina ollut tulipaloja, on karttunut kokemusta niiden kanssa elämisestä. Minulla oli työsalkku, tärkeät paperit ja arvoesineet ulko-oven vieressä. Sain kaiken tärkeän nopeasti autoon, Ava selitttää.

Oletko paikalla Getty-tulipalon lähistöllä? Ole yhteydessä IS:n toimitukseen Whatsappilla 040-6609019 tai sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai täältä.

Getty roihahti 405-moottoritien länsipuolella maanantaiyönä klo 1.30. Palosta on saatu vain viisi prosenttia hallintaan. Tuulten ennustetaan yltyvän voimakkaimmilleen keskiviikkona, mikä vaikeuttaa tulipalon torjuntaa.

Getty Center -taidemuseon lähistöllä riehuva maastopalo kuvattuna Los Angelesin Bel Airissa maanantaina.

Getty Center -taidemuseon lähistöllä riehuva maastopalo kuvattuna Los Angelesin Bel Airissa maanantaina.

Anttila on evakuoitunut rantakaupunki Santa Monicassa asuvan poikansa luo. Hänen naapurustossaan Bel Airissa ei ole sähköä, liikenne on katkaistu ja ilmanlaatu kanjonissa heikko. Ava aikookin pysytellä toistaiseksi poissa kotoaan.

Viimeksi hän joutui pakosalle vajaat kaksi vuotta sitten, kun tulipalo syttyi Suomen itsenäisyyspäivän aamuna. Tuolloin hän oli evakossa neljä päivää ja muistaa, että palosta jäi tuhkavahinkoja.

– Seuraan tilannetta yritän päästä takaisin kotiin mahdollisimman pian.

Kuvituskuva

Suomen pääkonsulin residenssi sijaitsee kanjonissa, niin ikään 405-moottoritien itäpuolella. Pääkonsuli Stefan Lindström oli palon syttyessä työmatkalla San Franciscossa, mutta vaimo ja kaksi poikaa olivat kotona Bel Airin Moraga Drivella, noin puolen kilometrin päässä syttymispaikasta, Getty Centeristä.

– Vaimo heräsi kolmen aikaan yöllä siihen, että helikoptereita pörräsi talon yläpuolella. Ei kestänyt montaakaan minuuttia, kun puhelimeen tuli viesti tulipalosta. Evakuointi ei ollut pakollinen, mutta poliisi tuli ovelle suosittelemaan lähtemistä, pääkonsuli kertoo.

Suurin osa kadun asukkaista noudatti kehotusta. Myös Lindströmit pakkasivat tavaransa ja lähtivät. Hotellihuoneen löytyminen oli kiven takana, sillä 10 tuhatta kotitaloutta on määrätty pakolliseen evakkoon. Kun huone lopulta löytyi, hotellilla olikin monta tuttua naapuria.

– Kyllä residenssiin pääsee takaisin, mutta sinne ei ole turvallista palata nyt kun tuulet ovat kääntymässä sinne päin, diplomaatti tietää.

Ava Anttila ja pääkonsuli Stefan Lindströn yhteiskuvassa.

Ava Anttila ja pääkonsuli Stefan Lindströn yhteiskuvassa.

Runsaat kaksi vuotta sitten pääkonsuli joutui viime hetkellä perumaan Suomen itsenäisyyspäivän vastaanoton residenssissään tulipalon takia. Tällä kertaa ei sentään tarvinnut mitään tapahtumaa perua, mutta tulipaloista on tullut aina vain yleisempiä.

– Tämähän alkaa olla uusi normaali, Lindström valittelee.

Monet tiet on suljettu tulipalojen vuoksi Los Angelesissa.

Monet tiet on suljettu tulipalojen vuoksi Los Angelesissa.

Keskellä Los Angelesia riehuva tulipalo sai kaupungin jo ennestään pahamaineisen liikenteen liki pysähdyksiin LA:n länsipuolella maanantaina. Paloaluetta halkova 405-mootttoritie katkaistiin liikenteeltä tuntikausiksi. Osa asukkaista sai palata koteihinsa illalla.

Bel Airissa ja viereisessä Brentwoodissa asuu rikkaita ja kuuluisia. Evakkotielle joutuivat mm. ex-kuvernööri Arnold Schwarzenegger ja koripallotähti LeBron James. Kaupunki ja Punainen Risti ovat järjestäneet suojia ihmisille ja kotieläimille.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on julistanut osavaltioon hätätilan. Palokunta on jatkanut ponnisteluja palon taltuttamiseksi yön yli pudottamalla vettä helikoptereista oranssina hehkuvan palavan maaston päälle.

Kaksi vuotta sitten Bel Airissa riehunut tulipalo sai alkunsa kodittomien leiristä. Getty-palon syttymissyytä ei vielä varmuudella tiedetä, mutta palo on saattanut saada alkunsa sähkötolpasta.