Asiantuntijat: Trump lörpötteli liikaa yksityis­kohtia al-Baghdadin surma­operaatiosta – ”Miksi v....ssa hän sanoi niin, oikeasti?”

Tiedottamisen haitat ylittivät hyödyt, arvioivat verkkolehti Politicon haastattelemat amerikkalaisasiantuntijat.

28.10.2019 18:02

Verkkolehti Politicon haastattelemien sotilas- ja turvallisuusasian­tuntijoiden mukaan presidentti Donald Trump paljasti turhan monia yksityiskohtia operaatiosta, jonka päätteeksi Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi sai surmansa toissa yönä Syyriassa. Operaation kulun kuvailujen pelätään pahimmillaan vaikeuttavan vastaavien iskujen toteuttamista tulevaisuudessa.

Lue lisää: Näin terroristijohtaja Abu Bakr al-Baghdadi ajettiin täydelliseen umpikujaan – erikoiskoulutettujen sotakoirien kamerat tallensivat viime hetket

Trump piti sunnuntaiaamuna Valkoisessa talossa tiedotustilaisuuden ja vastaili sen jälkeen toimittajien kysymyksiin yhteensä 48 minuutin ajan. Vaikka on luonnollista, että historiallisesta operaatiosta halutaan ottaa kaikki irti ja on myös tärkeää synnyttää pelotevaikutus muille terroristeille, poliitikkojen puheista voi olla sotilaille suoranaista haittaakin.

Yllä olevalla videolla Trump kertoo operaatiosta.

– Kertomisella voi olla positiivisia vaikutuksia. Mutta edut ovat ennustamattomia ja marginaalisia, kun taas haitat voivat olla merkittäviä, kommentoi Isisin vastaiseen taisteluun sen alkuvaiheessa osallistunut, nykyisin eläkkeellä oleva armeijan kenraaliluutnantti Michael Nagata Politicolle.

Trump tiedotustilaisuudessaan sunnuntaina.

Nagata kuitenkin korosti, että vastaavaan liialliseen lörpöttelyyn syyllistyivät myös jotkut presidentti Barack Obaman hallinnon virkamiehet sen jälkeen, kun Osama bin Laden oli vuonna 2011 surmattu Pakistanissa.

Politico haastatteli artikkelia varten myös muita asiantuntijoita, joista kaikki eivät halunneet nimeään julki. Seuraavassa seikkoja, jotka sotilaiden mukaan olisi voinut jättää epämääräisemmäksi.

Helikopterien reitti

Vaikka tulitaistelu al-Bahgdadia ja tämän turvamiehiä vastaan oli raju ja Isis-taistelijat varustautuneet jopa itsemurhapommiliivein, ehdottomasti operaation vaarallisimmaksi vaiheeksi on nimetty helikopterilento kohteeseen ja takaisin. Näin on kaikissa erikoisjoukkojen sotilasiskuissa.

Syyrialaiset tutkivat al-Baghdadin piilopaikan raunioita sunnuntaina.

Trump meni jostain syystä paljastamaan, että helikopterit palasivat kohteesta takaisin ”identtistä reittiä” pitkin.

– Se oli kaikkein huolestuttavinta, Nagata arvioi.

– Saapuminen ja poistuminen ovat erittäin vaarallisia. Se, että joku edes puhuu operaation vaarallisimmasta osuudesta – riskit ylittävät selvästi tarinankerronnan arvon.

Nimettömänä esiintynyt entinen erikoisoperaation komentaja oli sanoissaan Politicolle kaunistelemattomampi.

– Miksi v....ssa hän sanoi niin, oikeasti?

– Jos teemme lähestymisen ja poistumisen samaa reittiä, helikopterit voidaan ampua alas. Niin tapahtui Afganistanissa.

Taktiikkana mennä läpi muurin

Trump paljasti myös Delta-erikoisjoukkojen taktiikasta yksityiskohtia, kuten helikopterien määrän (kahdeksan) ja sen että erikoisjoukot räjäyttivät tiensä läpi al-Baghdadin taloa ympäröineen muurin, koska portin uskottiin olleen ansoitettu.

Tulipalojen jäljet olivat näkyvissä al-Baghdadin piilopaikassa.

– Lukumäärät ja taktiikat ovat erikoisjoukkojen kehittämiä ja vaikeimman kautta testaamia menetelmiä. Ei ollut kovin auttavaista kertoa niistä, kommentoi entinen armeijan tiedustelu- ja erikoisoperaatioihin osallistunut upseeri Eric Robinson Politicolle.

Al-Baghdadin piilopaikka räjäytettiin tuusan nuuskaksi operaation jälkeen, joten ilman Trumpin puheita erikoisjoukkojen taktiikasta olisi ollut vaikea sanoa mitään.

– Vihollinen voi päätellä asioita paikan päällä jälkikäteen – mutta antaa heidän itse ottaa selvää, ei sitä tarvitse heille kertoa, toinen nimettömänä pysytellyt sotilaslähde sanoi.

Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että Trump paljasti joukkojen olleen kohteessa kaksi tuntia – ja kertoi siis, kuinka kauan ne olivat haavoittuvia.

Lue lisää: Käytössä biometriset tunnisteet ja ”taikalaatikko” – näin Isis-johtaja al-Baghdadin jäänteet voitiin tunnistaa ennätysnopeasti

Miten tunnelit kartoitettiin?

Kolmas esimerkki Trumpin liiallisesta hehkutuksesta oli kuvailu al-Baghdadin piilopaikan alla olleista tunneleista. Trump kertoi, että tunnelit olivat pääasiassa umpikujia, paitsi yksi, mutta senkin erikoisjoukot olivat sulkeneet al-Baghdadin paon estämiseksi.

Kaupallinen satelliittikuva kohteesta, jossa Abu Bakr al-Baghdadi piileskeli Syyriassa.

Tämä paljasti sen, että amerikkalaisjoukot olivat onnistuneet jollain keinolla kartoittamaan tunneliverkoston etukäteen.

– Se on arkaluontoista. Vihollinen tietää jossain määrin, että meillä on teknologiaa paljastamaan tällaiset asiat. Mutta he eivät tiedä miten se tehdään tai kuinka hyviä olemme, emmekä haluakaan heidän tietävän, kommentoi nimettömänä esiintynyt entinen erikoisjoukkojen komentaja.

Samaa mieltä oli myös Eric Robinson.

– Se oli vastuutonta. Mutta ei se ollut niin paha kuin se, että pari kuukautta sitten hän paljasti iranilaisen raketinlaukaisupaikan satelliittikuvan, Robinson tokaisi.

Hän viittasi tapaukseen, kun Trump julkaisi elokuussa Twitter-tilillään huomattavasti kaupallisten satelliittien ottamia kuvia tarkempiresoluutioisen kuvan iranilaiskohteesta. Trumpin epäiltiin näin lipsauttaneen julki tiedon siitä, minkätasoisia maan sotilassatelliittien kuvat nykyisin ovat. Toinen vaihtoehto oli, että Yhdysvaltain tiedustelulennokki oli jotenkin onnistunut suorittamaan ylilennon iranilaiskohteen läheltä.

Presidentti Donald Trump poistui sunnuntaina tiedotustilaisuudesta, jossa hän kertoi Isis-johtajan kuolemasta ja vastaili toimittajien kysymyksiin yhteensä 48 minuutin ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?