Käytössä biometriset tunnisteet ja ”taikalaatikko” – näin Isis-johtaja al-Baghdadin jäänteet voitiin tunnistaa ennätys­nopeasti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Käytössä biometriset tunnisteet ja ”taikalaatikko” – näin Isis-johtaja al-Baghdadin jäänteet voitiin tunnistaa ennätys­nopeasti

Vahvistamattomien amerikkalaistietojen mukaan Isis-johtajan tunnistuksessa käytettiin sekä aiempia valokuvia että pika-dna-testiä.

28.10.2019 14:31

Yhdysvallat ei ole kertonut virallisesti julkisuuteen vielä läheskään kaikkia yksityiskohtia Isis-johtaja Abu Bakr al-Bahgdadin kiinnijäämiseen ja kuolemaan johtaneesta operaatiosta. Varmaa tietoa ei esimerkiksi ole siitä, miten al-Baghdadin henkilöllisyys onnistuttiin vahvistamaan niin nopeasti.

Al-Baghdadin oli useasti aiemminkin raportoitu mahdollisesti kuolleen ja aina epäilyt olivat osoittautuneet vääriksi. Nyt amerikkalaisilla oli kuitenkin ruumis, jota tutkia. Se oli tosin huonossa kunnossa, kun terroristijohtaja räjäytti itsensä umpikujaan päättyneessä tunnelissa piilopaikkansa alla.

– Hän laukaisi itsemurhaliivinsä ja tappoi itsensä ja kolme lasta, presidentti Donald Trump ilmoitti sunnuntaiaamuna.

– Hänen ruumiinsa silpoutui pahoin. Tunneli romahti sen päälle. Mutta testitulokset antoivat varman ja välittömän positiivisen tunnistuksen. Se oli hän, Trump sanoi.

Al-Baghdadin tie päättyi syyrialaisen Barishan kylän liepeillä sijaineeseen piilopaikkaan. Amerikkalaissotilaat räjäyttivät hänen käyttämänsä rakennuksen maan tasalle iskun jälkeen.­

Tuossa vaiheessa kuolemasta oli kulunut jo pitkälle yli puoli vuorokautta. Siihen mennessä nykyaikainen dna-testi kertoo tunnistustuloksen jo varmuudella.

Trump oli kuitenkin twiitannut vain muutama tunti operaation alkamisen jälkeen, että ”jotain todella suurta on tapahtunut”, ja amerikkalaislähteiden mukaan al-Baghdadi oli tunnistettu jo tapahtumapaikalla.

Miten tämä on mahdollista?

Amerikkalaismedian haastattelemien lähteiden mukaan nopea tunnistus olisi johtunut useista seikoista: Yhdysvalloilla oli al-Baghdadin biometrisiä tunnistustietoja, kuten sormenjäljet ja tarkka kasvokuva. Dna-vertailunäyte oli raporttien mukaan saatu yhdeltä hänen tyttäreltään. Ja käytössä oli huippunykyaikaista kalustoa.

Kasvot ehjät?

Ensimmäinen keino tunnistuksen tekemiseen on visuaalinen ja sitä käytettiin todennäköisesti heti. Vaikka al-Baghdadi laukaisi räjähdevyön ja hänen ruumiinsa jouduttiin kaivamaan esiin, hänen kasvonsa ovat hyvinkin voineet säilyä tunnistettavina. Tämä on havaittu aiemmista itsemurhapommittajien ruumiiden tutkimuksista.

Al-Baghdadi vuonna 2014.­

Al-Baghdadi vangittiin vuonna 2004 Irakissa ja hän vietti kymmenen kuukautta Camp Buccan vankileirillä. Tuolloin hänestä on todennäköisesti tallennettu ainakin sormenjäljet ja kasvokuva useista eri suunnista.

Epäselvää on, otettiinko tuolloin myös dna-näyte, skannattiinko al-Baghdadin silmät iiristunnistusta varten tai saatiinko häneltä hammaskartat. Näitä ei al-Baghdadin tapauksessa pidetä kovin todennäköisenä, koska häntä pidettiin tuolloin niin pienen riskin tekijänä, että hänet luovutettiin irakilaisten haltuun ja päästettiin lopulta vapaaksi.

Todennäköisesti nopea, alustava tunnistustulos on kuitenkin saatu biometrisin tunnistein pian al-Baghdadin kuoleman jälkeen. Syyriaan iskeneen ison amerikkalaisen sotajoukon mukana on todennäköisesti ollut henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet erilaisiin tunnistamismetodeihin ja valmistautuneet al-Baghdadin tunnistamiseen erityisesti. Heillä on voinut olla käytössään laite, joka skannaa vainajan kasvot ja vertaa tulosta kuviin. Myös sormenjälkivertailu on voitu tehdä sekunneissa.

Dna-vertailu 90 minuutissa

Sataprosenttinen varmuus saadaan kuitenkin vasta dna-testillä. Kysymyksiä on herättänyt se, voidaanko dna-tunnistus tehdä jo paikan päällä.

New York Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan kyllä. Asiaan perehtyneen Penn Staten oikeustieteellisen yliopiston professorin David H. Kayen mukaan nykyisilla kannettavilla laitteilla dna-tunnistukseen menee vain noin 90 minuuttia. Eli siinä vaiheessa kun Trump twiittasi ”jotain suurta tapahtuneen”, tulos on voinut olla jo valmis.

Iskussa kuoli tiettävästi kolme lasta. Al-Baghdadilla uskotaan olevan ainakin kuusi jälkeläistä, jotka ovat voineet tarjota dna-vertailunäytteen.­

Sekä New York Timesin että Daily Beast verkkolehden mukaan al-Baghdadin napanneilla amerikkalaisjoukoilla on todennäköisesti ollut helikoptereissaan mukana noin mikroaaltouunin kokoinen laite, joita on Yhdysvalloissa kehitetty lainvalvojien käyttöön. Näitä ”taikalaatikoksi” nimettyjä pika-dna-tunnistuslaitteita löytyy nykyisin useilta poliisipiireiltä, ja myös liittovaltion poliisin FBI:n ja puolustusministeriön tiedetään investoineen sellaisiin. Kovin yleinen se ei ole, sillä yhden laitteen hinnan on raportoitu nousevan neljännesmiljoonaan dollariin.

Laitteita valmistaa Daily Beastin mukaan ainakin kaksi amerikkalaisyritystä, kalifornialainen IntegenX ja massachusettsilainen NetBIO. Laitteet painavat alle 50 kiloa ja käyttäminen on helppoa. Dna-näyte vain syötetään sisään muoviholkissa ja alle kaksi tuntia myöhemmin kone sylkäisee paperilla ulos tulokset sopivuudesta verrokkinäytteisiin. Laite voi käyttää langatonta yhteyttä tietokantoihin. Se toimii periaatteessa kuin perinteinen laboratoriotesti, mutta huomattavasti pienemmillä, tarkasti määritellyillä kemikaalimäärillä.

Al-Baghdadi viime huhtikuussa julkaistulla videolla.­

Al-Baghdadin tapauksessa tulos on voitu pikatestin jälkeen vielä varmistaa perinteisellä laboratoriotestillä, johon menee nykyisin alhaisimmillaan vain kahdeksan tuntia. Näin tulos olisi ollut kahdesti vahvistettu siinä vaiheessa, kun Trump sunnuntaiaamuna valmistautui lehdistötilaisuuteensa.

Amerikkalaisviranomaiset eivät ole vahvistaneet julkisuudessa esitettyjä tietoja siitä, mistä al-Baghdadin tunnistamisessa käytetty vertailunäyte oli peräisin. Washington Postille puhuneen viranomaislähteen mukaan dna-näytteen olisi antanut yksi terroristijohtajan lapsista vapaaehtoisesti. Periaatteessa kuka tahansa lähiomaisista käy näytteen antajaksi.

Yksi avoimista seikoista on vielä se, mitä al-Baghdadin ruumiinosista hänen itsemurhansa jälkeen saatiin talteen ja mihin ne päätyivät. Amerikkalaislähteiden mukaan ruumiista huolehditaan asianmukaisesti, mikä voi tarkoittaa hautaamista salaiseen paikkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?