Venäjä epäilee Isisin johtajan kuolemaa ja vähättelee sen merkitystä

rac

Julkaistu:

Trumpin kiitokset yhteistyökumppaneille herättivät kummastelua.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti itselleen laajasti kunniaa Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin surmasta, mutta kiitti myös Venäjää, Turkkia, Irakia, Syyriaa kuin kurdeja operaation mahdollistamisesta.
Venäjä ei ole innostunut Trumpin kiittelyistä. Maan puolustusministeriö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan suhtautuvansa epäileväisesti al-Baghdadin ”ties monenteen” kuolemaan. Venäjän puolustusministeriön viestintäjohtaja Igor Konashenkov sanoi kannanotossaan, että Venäjällä ei ole luotettavaa tietoa siitä, mitä Yhdysvallat on tehnyt Idlibin alueella, jossa al-Baghdadin kerrottiin saaneen surmansa.

Yllä olevalla videolla Donald Trump vahvistaa al-Baghdadin kuoleman sunnuntaina pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Puolustusministeriö myös vähätteli asiaa sanomalla, että asialla ei ole mitään ”operatiivista merkitystä” Syyrian tilanteen kannalta.

Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri Antti Paronen arvioi STT:lle, että Venäjän happamia kommentteja selittänee se, että maa on ollut operaatiossa enemmän ”matkustajan roolissa”. Siksi Venäjältä tuskin on luvassa tunnustusta operaatiosta.

– Tämä on Venäjälle arvovaltatappio sotilaallisesti. Yhdysvallat, kun he alkavat tosissaan operoida alueella, jossa on Venäjän kehittyneempiä ilmatorjuntajärjestelmiä, vain yksinkertaisesti ilmoittavat Venäjälle, että täältä tullaan.

Trumpin kiittelyt ovat muutenkin herättäneet keskustelua. Esimerkiksi Syyrian, Turkin tai Irakin roolia operaatiossa hän ei juuri täsmentänyt.

Yhdysvaltain nimetön virkamies kertoi sunnuntai-iltana uutiskanava CNN:lle, että Turkilla ei ollut roolia operaatiossa, vaikka Turkin armeijaa informoitiinkin asiasta johtuen siitä, että toimenpiteet tapahtuivat lähellä Turkin rajaa.

Syyrian kurdijoukot taas jakoivat Yhdysvalloille tiedustelutietoa tukeakseen operaatiota, virkamies sanoi.