Yhdysvallat vahvisti: Isis-johtaja Abu Bakr Al-Baghdadi on kuollut – räjäytti itsensä ja kolme lasta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat vahvisti: Isis-johtaja Abu Bakr Al-Baghdadi on kuollut – räjäytti itsensä ja kolme lasta

Presidentti Donald Trump kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa ja luonnehti Isis-johtajan ”kuolleen kuin koira”.

27.10.2019 15:21 | Päivitetty 27.10.2019 16:19

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vahvisti sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuoleman.

Valkoisessa talossa tiedotusvälineille puhuneen Trumpin mukaan Isis-johtajan henkilöllisyys on varmistettu tämän kuoleman jälkeen tehdyissä DNA-tutkimuksissa. Henkilöllisyys saatiin varmistettua vain 15 minuuttia tämän kuoleman jälkeen, Trump kertoi.

Trumpin mukaan terroristijohtaja sai surmansa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Luoteis-Syyriassa toteutetussa operaatiossa. Operaatiossa sai presidentin mukaan surmansa myös useita Isis-johtajan liittolaisia. Tarkkaa määrää Trump ei kuitenkaan vielä vahvistanut.

Hän vahvisti kuitenkin tiedotusvälineissä aiemmin sunnuntaina liikkuneet tiedot siitä, että terroristijohtaja kuoli räjäytettyään räjähdeliivin, kun Yhdysvaltain erikoisjoukot olivat ajaneet hänet umpikujaan tunnelissa.

Presidentti luonnehti yön olleen upea Yhdysvalloille ja maailmalle. Hän kuvaili al-Baghdadin kuolleen ”kuin koira ja kuin pelkuri”. Hän sanoi myös al-Baghdadin nyyhkyttäneen, itkeneen ja huutaneen.

– Hän oli sairas ja turmeltunut mies ja nyt hän on poissa, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan korostaen, että maailma on nyt turvallisempi paikka.

Presidentin mukaan tapahtumapaikalta pelastettiin 11 lasta, jotka selviytyivät haavoittumatta. Heistä huolehtii taho, jota presidentti ei nimennyt tarkemmin.

Trump kertoi kuitenkin, että erittäin vaarallisen operaation yhteydessä menehtyi kolme pientä lasta, jotka olivat terroristijohtajan lähellä tämä räjäytettyä itsensä kuoliaaksi. Trumpin mukaan tunneli romahti osittain räjähdyksen yhteydessä al-Baghdadin ja tämän lasten päälle.

Amerikkalaisjoukkojen sotilaita ei Trumpin mukaan kuitenkaan kuollut tai haavoittunut operaation yhteydessä, mutta yksi sotilaiden koirista sai tilanteessa vammoja.

Erikoisjoukot olivat Trumpin mukaan paikalla noin kaksi tuntia. Käytössä oli kahdeksan helikopteria. Yhdysvalloilla oli myös robotti operaatiota varten, mutta Trump kertoi, ettei sitä käytetty tunnelissa.

Trump kiitteli Venäjää siitä, että Venäjä avasi ilmatilansa amerikkalaisjoukoille operaatiota varten, vaikka operaation tarkka luonne ei presidentin mukaan ollut venäläisten tiedossa.

Presidentin mukaan arvokasta tietoa operaatiota varten saatiin myös kurdeilta ja Turkilta. Trump kertoi Valkoisessa talossa tiedotusvälineille, että tietoja al-Baghdadin mahdollisesta piilopaikasta alkoi tihkua noin kuukausi sitten.

Syyrian kurdien SDF-joukkojen johtaja sanoi Reutersin mukaan, että operaatio viivästyi yli kuukaudella, kun Turkki hyökkäsi Syyriaan.

Trumpin kannalta uutinen tuli sopivaan aikaan, sillä presidentti on ollut viime aikoina otsikoissa lähinnä virkarikossyytteensä takia.

48-vuotiaan al-Baghdadin oli huhuttu kuolleen useasti aiemminkin. Yhdysvallat oli asettanut miehestä 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Al-Baghdadi syntyi vuonna 1971 Samarrassa Irakissa Bagdadin pohjoispuolella keskiluokkaiseen sunnimuslimiperheeseen. Hänen oikea nimensä oli Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.

Al-Baghdadi oli jo nuorena kiivaan uskonnollinen ja hakeutui opiskelemaan islamia ja Koraania yliopistoon. Jatko-opintojen aikana al-Baghdadin setä kehotti häntä liittymään diktaattori Saddam Husseinin aikana kiellettyyn sunnipuolue Muslimiveljeskuntaan. Islamistiliikkeessä al-Baghdadi löysi hengenheimolaisia liikkeen äärilaidoilta äärikonservatiivisesta salafismista.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin keväällä 2003. Joitain kuukausia sen jälkeen al-Baghdadi oli mukana perustamassa sunnalaista kapinallisryhmää, joka teki iskuja amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Helmikuussa 2004 Yhdysvaltojen joukot ottivat al-Baghdadin kiinni Fallujahin kaupungissa ja vangitsivat hänet 10 kuukaudeksi. Vankeudessa hän omistautui uskonnolleen ja ryhtyi muun muassa opettamaan muita vankeja.

Päästyään vapaaksi al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan ja eteni lopulta sen johtoon. Vuonna 2013 hän ilmoitti nykyisen Isisin perustamisesta ja vuonna 2014 julisti äärijärjestön ”kalifaatin” osiin Syyriaa ja Irakia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Syyrian kurdit pelkäävät, että Isis aikoo kostaa jollain tapaa johtajansa kuoleman.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?