Valkoinen talo sai aiheen juhlia, mutta Isis ei ole vielä kadonnut

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump voi nyt hetkeksi kääntää huomion pois virkasyytetutkinnasta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Jos tieto Isis-johtaja Abu Bakr al-Bagdadin kuolemasta voidaan vahvistaa dna-näytteiden tai biometristen tunnisteiden avulla, on Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatio iso sulka presidentti Donald Trumpin hattuun. Maailman etsityimmän miehen onnistunut tappo-operaatio kääntää yleisön huomion pois presidentin virkasyytetutkinnasta ja kritiikistä, joka syntyi päätöksestä vetää amerikkalaisjoukkoja pois Pohjois-Syyriasta.

Al-Bagdadin jahtia voi verrata vuosia kestäneeseen Osama bin Ladenin jäljitykseen, joka lopulta päättyi Navy Seals -erikoisjoukkojen iskuun al-Qaidan johtajan piilopaikkaan Abbottabadissa, Pakistanissa, vappuna 2011.

Näistä kahdesta terroristijohtajasta bin Laden aiheutti Yhdysvalloille paljon suuremmat inhimilliset ja aineelliset tappiot kuin al-Bagdadi, mutta viimeksi mainitun eliminointi on silti psykologisena voittona suuri. Trump voi nyt osoittaa, että Yhdysvallat on yhä läsnä Lähi-idässä ja terrorismin vastaisen taistelun etulinjassa.

Isisiä järjestönä al-Bagdadin kuolema tuskin kukistaa. Vanhan sanonnan mukaan ideologiaa on mahdotonta tappaa. Isis on silti yhä uhka.

Vaikka Isis ei pysty enää rekrytoimaan riveihinsä uusia ulkomaalaisia taistelijoita olemattomaan kalifaattiinsa, sillä uskotaan yhä olevan soluja sekä Lähi-idässä että Euroopassa. Lisäksi Turkin hyökkäys kurdialueelle on antanut sille lisää tilaa hengittää. Suojausta ei saa laskea, vaikka käärmeeltä olisikin nyt katkaistu pää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt