Lähes kolme miljoonaa voi jäädä ilman sähköä Kaliforniassa – kuiva ja tuulinen sää pahentaa tuhoisia maastopaloja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lähes kolme miljoonaa voi jäädä ilman sähköä Kaliforniassa – kuiva ja tuulinen sää pahentaa tuhoisia maastopaloja

Julkaistu: 27.10.2019 5:51, Päivitetty 27.10.2019 11:25

– Seuraavat 72 tuntia ovat haastavia, totesi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom.

Yhdysvalloissa maastopalojen riivaamassa Kaliforniassa jopa 2,7 miljoonaa ihmistä voi jäädä ilman sähköä, kertoo New York Times.

Paikallinen sähköyhtiö Pacific Gas & Electric joutunee katkaisemaan ihmisiltä sähköt varotoimena, jotta uusia paloja ei syttyisi.

Jos sähköt katkaistaan, kyseessä on Kalifornian historian laajin koskaan palojen ehkäisemiseksi tehty sähkökatko. Sähköjä katkaistaan vaiheittain.

Eri puolilla osavaltiota riehuu juuri nyt useita maastopaloja, joita pahentaa kuiva ja tuulinen sää. San Franciscon lahden alueelle ennustetaan sunnuntaina ja maanantaina kovimpia myrskyjä vuosikymmeniin.

– Seuraavat 72 tuntia ovat haastavia, kertoi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom.

– Voisin kaunistella asiaa, mutta en tee sitä.

Jopa 90 000 ihmisen on käsketty jättämään kotinsa viineistä tunnetussa Sonoman piirikunnassa.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Palomiehet ja vangit taistelevat Kaliforniassa useita laajoja maastopaloja vastaan.

Palomiehet ja vangit taistelevat Kaliforniassa useita laajoja maastopaloja vastaan.

Kalifornian pelastusviranomaisten mukaan 31 asuinrakennusta on tuhoutunut paloissa. Yli tuhat pelastustyöntekijää on osallistunut sammutustöihin ja lisää työvoimaa on kutsuttu paikalle.

San Fransisco Chronicle -lehti uutisoi torstaina, että parhaillaan Kalifornian pohjoisosissa raivoava Kincade Fire -maastopalo saattoi saada alkunsa sähköverkkoon kuuluvan laitteiston häiriöstä.

Virheellisesti toiminut laitteisto kuuluu Pacific Gas & Electric -yhtiölle, jonka sähköverkolla on todettu olleen osuutta Kalifornian historian tuhoisimpien maastopalojen käynnistymiseen viime vuoden marraskuussa.

Kuvituskuva

Sähköyhtiö Pacific Gas & Electriciä on syytetty hitaasta reagoinnista ja piittaamattomuudesta. Viime vuoden palossa kuoli yhteensä 85 ihmistä, ja se tuhosi melkein koko Paradisen kaupungin.

Yhtiötä on syytetty myös useista pienemmistä paloista Kaliforniassa. Arvostelijoiden mukaan se on laiminlyönyt sähköverkon ja laitteistojensa kunnossapitoa.

PG&E hakeutui konkurssimenettelyyn tammikuussa, koska sitä vastaan oli nostettu mittavia korvauskanteita.

Paikalliset poliitikot ovat ilmaisseet kasvavaa tyytymättömyyttä yhtiötä kohtaan. Kuvernööri Newsom on muun muassa sanonut, että PG&E on asettanut voitontavoittelun kalifornialaisten edun edelle.

Newsom sanoi Twitteriin lataamassaan videossa, ettei sähkön katkaiseminen niin monelta ihmiseltä ole hyväksyttävää.

Tuoreimmat osastosta