Lähes miljoona mielenosoittajaa marssi Chilessä – presidentti ilmoitti ”kuulleensa viestin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lähes miljoona mielenosoittajaa marssi Chilessä – presidentti ilmoitti ”kuulleensa viestin”

Santiagon Plaza Italia täyttyi mielenosoittajista perjantaina.

Julkaistu: 26.10.2019 4:13, Päivitetty 26.10.2019 5:03

Mielenosoittajat vaativat taloudellisia uudistuksia ja presidentin eroa.

Chilessä lähes miljoona mielenosoittajaa on marssinut pääkaupunki Santiagon keskustassa. Mielenosoittajat vaativat taloudellisia uudistuksia ja presidentti Sebastian Pineran eroa.

Perjantain protestin uskotaan olevan maan historian suurin. Mielenosoittajat kantoivat mukanaan alkuperäiskansojen lippuja ja Chilen lippuja ja lauloivat diktaattori Augusto Pinochetin aikaisia protestilauluja.

Santiagon kuvernööri Karla Rubilar kuvaili päivää historialliseksi ja ylisti lähes miljoonan ihmisen rauhanomaista marssia.

Väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viikon. Protesteissa on kuollut ainakin 19 ihmistä. Turvallisuusjoukkoja syytetään viiden kuoleman aiheuttamisesta.

Sosiaalisessa mediassa on esitetty syytöksiä kidutuksesta ja väkivallasta. YK on sanonut lähettävänsä tiimin Chileen tutkimaan syytöksiä.

Lue lisää: YK huolestui väitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista Chilessä – Ainakin yksi sotilas on jo saanut syytteen murhasta ammuttuaan mielenosoittajan

Perjantain protestin uskotaan olevan maan historian suurin.

Latinalaisen Amerikan vakaimmaksi maaksi kutsutussa Chilessä ei ole ollut yhtä levotonta vuosikymmeniin. Kuluneella viikolla mielenosoitusten tueksi on järjestetty myös yleislakko, joka kesti keskiviikon ja torstain.

Maahan on julistettu poikkeustila, ja öinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa jo seitsemättä päivää. Pinera on luvannut poistaa molemmat saamansa kritiikin vuoksi.

Kuluneella viikolla konservatiivipresidentti myös pyysi anteeksi kansalta epäonnistuttuaan ennustamaan tilanteen kärjistymisen ja lupasi tukun taloudellisia ja sosiaalisia uudistuksia.

Pineran lupaukset eivät ainakaan toistaiseksi ole hidastaneet mielenosoituksia, vaikka vakavia yhteenottoja ja pidätyksiä onkin ollut vähemmän.

Ihmisoikeusinstituutin mukaan mielenosoituksissa on loukkaantunut lähes 600 ihmistä ja yli 2 400 on pidätetty.

Rauhanomaiseen marssiin osallistui lähes miljoona ihmistä.

Lauantaina presidentti Pinera otti Twitterissä kantaa mielenosoituksiin. Hän totesi, että ”tämän päivän massiivinen, iloinen ja rauhallinen marssi, jossa chileläiset vaativat oikeudenmukaisempaa ja yhtenäisempää Chileä, avaa hyviä polkuja tulevaisuudelle ja toivolle".

– Me kaikki olemme kuulleet viestin. Me kaikki olemme muuttuneet. Yhteishengellä ja Jumalan avulla kuljemme tietä pitkin kohti Chileä, joka on kaikille parempi paikka, Pinera kirjoitti.

Silti lukuisat julisteet, laulut ja graffitit, jotka on raaputettu kaupungin ympärillä oleviin rakennuksiin, vaativat yhä hänen eroamistaan.

Juttua muokattu kello 5.03. Lisätty presidentin kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?