Brexit-lisäajan myöntäminen lykkääntyi, Johnsonin lupaus vaaleista ei vakuuta – ”Emme tarvitse fiktiota vaan faktoja”

Julkaistu:

EU lykkäsi päätöstä mahdollisen lisäajan myöntämiselle brexitiin.
Euroopan unionin brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan päätöksen lykkäämisestä. EU-maiden suurlähettiläät puivat päätöstä Brysselissä perjantaina.

Keskustelu jatkuu siitä, miten pitkään lisäaikaan EU suotuisi. Komissiosta kerrottiin perjantaina, että EU-maat ovat valmiita lisäajan antamiseen, mutta päätös tehdään kirjallisesti.

– EU-maat ovat sopineet lisäajan periaatteesta ja työ jatkuu lähipäivinä, tiedottaja Mina Andreeva kertoi.

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti eilen pyytävänsä EU:lta kolmen kuukauden lisäaikaa, jotta brexit-sopimus saadaan hyväksyttyä maan parlamentissa. Johnson myös haluaa järjestään uudet parlamenttivaali joulukuussa, jos jatkoaika myönnetään.

Britannian eron on määrä toteutua lokakuun lopussa, jos lisäaikaa ei myönnetä. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan on todennäköistä, että EU myöntää lisäaikaa tammikuun loppuun asti sopimuksettoman eron välttämiseksi. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on suosittanut EU-maita hyväksymään ehdotuksen.

Perjantaina lisäajan hyväksymisestä oli kuitenkin erimielisyyttä ennen EU-maiden suurlähettiläiden tapaamista. Uutistoimisto AFP:n mukaan erityisesti Ranska on vastustanut pidennystä, jollei Britannia onnistu vakuuttamaan EU:ta hallituksen suunnitelmien pitävyydestä.

AFP:n mukaan lisäajan myöntämisestä voitaisiin sopia periaatteellisella tasolla jo tänään, mutta virallinen päätös asiasta voitaisiin antaa vasta maanantaina kun brittiparlamentin toivotaan sopineen uusien vaalien järjestämisestä.

– On eri asia sanoa haluavansa järjestää vaalit ja sanoa että sellaiset järjestetään, sanoi Ranskan EU-ministeri Amelie de Montchalin AFP:lle torstaina.

– Emme halua poliittista fiktiota, tarvitsemme faktoja päätöstemme tueksi. Haluamme tietää miksi myönnämme heille lisäaikaa, hän jatkoi.

Ennenaikaisista vaaleista keskustellaan maanantaina

Pääministeri Boris Johnson on esittänyt, että Britanniassa järjestettäisiin ennenaikaiset parlamenttivaalit 12. joulukuuta tilanteen selkeyttämiseksi. Mielipidemittauksia selvästi johtava konservatiivipuolue tarvitsee tuen työväenpuolueelta, jotta vaalit järjestettäisiin. Työväenpuolue on vaatinut, että sopimuksettoman brexitin riski pitää ensin saada pois pöydältä.

Parlamentin on ollut tarkoitus keskustella ja äänestää maanantaina vaalien järjestämisestä. Britanniassa on toivottu, että silloin EU:n kanta lisäajan pituuteen olisi tiedossa.

Ero on silloin jo todella lähellä. Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeinen päivä eli ensi viikon torstaina, jos lisäaikaa ei myönnetä. Britannian EU-eroa on lykätty aiemmin jo kahdesti.

Eron piti alun perin tapahtua jo maaliskuun lopussa, mutta maa on pyytänyt lisäaikaa poliittisen hajaannuksen takia.

Britannian hallitus pyysi lauantaina EU:lta lisäaikaa tammikuun loppuun. Pyyntö oli vastahakoinen, sillä hallitus teki sen parlamentin velvoittamana. Pääministeri Johnson on itse taistellut nopeamman eron puolesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt