Republikaanit valtasivat Trumpin virkarikos­tutkinnan suljetun salin – todistus myöhästyi viidellä tunnilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Republikaanit valtasivat Trumpin virkarikos­tutkinnan suljetun salin – todistus myöhästyi viidellä tunnilla

Julkaistu: 24.10.2019 10:15

Republikaanit vaativat prosessille läpinäkyvyyttä, demokraatit syyttävät tempauksen rikkoneen kongressin sääntöjä.

Yhdysvalloissa joukko edustajainhuoneen republikaaniedustajia on osoittanut mieltään presidentti Donald Trumpin virkarikostutkintaa vastaan valtaamalla todistajien kuulemisessa käytetyn suljetun salin.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan oli keskiviikkona määrä kuulla apulaispuolustusministeri Laura Cooperin näkemystä muun muassa siitä, millaisia seurauksia Ukrainan sotilasavun viivyttämisellä oli viime kesänä. Trumpin virkarikostutkinnan yksi keskeinen epäily liittyy siihen, että hänen väitetään painostaneen sotilasavulla Ukrainaa tutkimaan poliittisen vastustajansa tekemisiä.

Republikaanit järjestivät ennen valtausta tiedotustilaisuuden, jossa he vaativat virkasyyteprosessille läpinäkyvyyttä.

Republikaanit järjestivät ennen valtausta tiedotustilaisuuden, jossa he vaativat virkasyyteprosessille läpinäkyvyyttä.

Ennen kuulemista noin 30 republikaaniedustajaa saapui kongressin tiloissa olevan salin ulkopuolelle pitämään puheita protestina tutkinnalle. He siirtyivät saliin, joka on pyhitetty vain kuulemisiin osallistuville valiokuntien jäsenille ja todistajille. Salissa on kännykänkäyttökielto, jota republikaaniedustajat rikkoivat muun muassa twiittaamalla kesken protestin ja ilmeisesti kuvia ottamalla kuvia ja videoita.

– Johdatin yli 30 kollegaani SCIF:iin jossa Adam Schiff pitää salaisia virkasyytekuulemisia. Yhä sisällä – lisää yksityiskohtia tulossa, twiittasi floridalainen republikaaniedustaja Matt Gaetz keskiviikkona.

Floridalainen kongressiedustaja Matt Gaetz kertoi johtaneensa tempausta.

Floridalainen kongressiedustaja Matt Gaetz kertoi johtaneensa tempausta.

Tiedustelukomiteaa johtava Schiff on ollut toistuvasti Trumpin ja republikaanien hampaissa, sillä hänellä on keskeisin rooli kuulemisissa.

SCIF on nimitys salille, jossa käsitellään luottamuksellista asioita. Salin valtaaminen rikkoo kongressin ja tiedusteluviranomaisten laatimia sääntöjä. Tapauksella voi olla seurauksia republikaaniedustajille.

Cooperin todistuksen alkamisen kerrotaan myöhästyneen viidelle tunnilla valtauksen takia.

Republikaanien syytökset

Uhmaamisella republikaanit halusivat alleviivata useita syytöksiään Trumpin virkarikostutkintaa kohtaan.

Trump ja hänen liittolaisensa pitävät koko prosessia laittomana, koska edustajainhuone ei ole virallisesti äänestänyt tutkinnan aloittamisesta. Demokraattien mukaan äänestystä ei tarvita tiedonkeruuvaiheessa edustajainhuoneen sääntöjen mukaan.

Trumpilaiset syyttävät tutkintaa myös epäreiluksi, koska todistajien kuuleminen on toistaiseksi tapahtunut suljettujen ovien takana. Demokraattien mukaan julkisia kuulemisia on tulossa ja pöytäkirjat suljetuista kuulemisista aiotaan julkaista myöhemmin.

Luottamuksellisia asioita käsitellään erityisissä tiloissa Yhdysvaltain kongressissa.

Luottamuksellisia asioita käsitellään erityisissä tiloissa Yhdysvaltain kongressissa.

Republikaanit syyttävät tutkintaa yksipuoliseksi ja salaiseksi. Jokaisella kuulemisia järjestävän valiokunnan republikaanijäsenellä on kuitenkin oikeus olla läsnä. Salin vallanneet republikaaniedustajat eivät kuulu näihin valiokuntiin.

Republikaanit ovat verranneet kuulemisia myös oikeudenkäyntiin, jossa syytetyllä ei ole mitään oikeuksia eikä Trump saa paikalle edes omaa edustajaansa. Demokraattien mukaan kyseessä on puhdas tutkinta, ja mahdollinen oikeudenkäynti tapahtuu myöhemmin senaatissa, jos virkasyyte nostetaan.

Episodi alleviivaa poliittista kahtiajakoa ja suuria näkemyseroja virkasyyteprosessista. Trumpin ja hänen liittolaistensa mukaan prosessi on yritys mitätöidä vuoden 2016 vaalitulos, demokraattien mukaan räikeistä väärinkäytöksistä epäilty Trump ei jättänyt heille mitään muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa tutkinta.

Valtausprotesti tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain virkaatekevä Ukrainan-suurlähettilös Bill Taylor oli kertonut näkemyksensä viime kevään ja kesän tapahtumista. Taylorin avauspuheenvuoro vuodettiin julkisuuteen ja hänen mukaansa oli selvää, että Trump pysäytti sotilasavun ja painosti Ukrainaa aloittamaan tutkinnan ex-varapresidentti Joe Bidenista, joka tavoittelee demokraattien presidenttiehdokkuutta.

Virkaatekevä Ukrainan-lähettiläs Bill Taylor saapui kuulemiseensa kongressissa tiistaina.

Virkaatekevä Ukrainan-lähettiläs Bill Taylor saapui kuulemiseensa kongressissa tiistaina.

Todistusta pidettiin raskauttavimpana tähän mennessä Trumpia vastaan, ja amerikkalaismediassa on esiintynyt arvioita, että jotkut republikaaniedustajat miettisivät tukeaan presidentille. Presidentin viraltapano vaikuttaa kuitenkin edelleen epätodennäköiseltä, koska republikaaneilla on selvä enemmistö senaatissa, jossa syyte käsiteltäisiin.

Trumpia tukevat republikaanit ovat esittäneet Trumpin tueksi koko ajan uusia argumentteja, kun jupakasta on tullut lisää tietoa. Alun perin Trumpin tukijat kiistivät, että Ukrainaa olisi painostettu sotilasavun pysäyttämisellä. Kun Taylor oli todistanut, seuraavaksi tähdennettiin sitä, että vaikka sotilasapu olisikin pysäytetty poliittisista syistä, sillä ei ollut merkitystä, koska Ukraina ei kesällä tiennyt avun pysäyttämisestä.