Isä piti perhettä vuosia lukkojen takana maatilalla Hollannissa – samanaikaisesti souteli pihalla hurjalla häkkyrällä: ”Harjoittaa monia kehonosia”

rac

Julkaistu:

Alankomaat
Hollannin ”kellariperheen” isä oli aktiivinen sosiaalisessa mediassa, missä hän on julkaissut muun muassa videon harjoittelustaan ja kuvia Kim Jong-unista.
Alankomaissa paljastui viime viikolla koko maailmaa järkyttänyt tapaus, jossa kahden miehen epäillään pitäneen viittä nuorta vuosien ajan eristyksissä ulkomaailmasta vastoin näiden vapaata tahtoa.

Poliisit löysivät maanantaina Ruinerwoldissa sijaitsevan maatilan olohuoneen kaapin takaa salatilasta 67-vuotiaan Gerrit Jan van Dorstenin ja tämän viisi aikuista lasta: neljä tytärtä ja pojan. Toistaiseksi isän ja lasten sukulaissuhdetta ei ole vielä vahvistettu, mutta lapset ovat puhuneet Gerrit Jan van Dorstenista isänään.


Poikkeuksellisen tapauksen jäljille päästiin, kun 25-vuotias Jan van Dorsten ilmestyi Ruinerwoldin kylän pubiinja herätti sen omistajan epäilykset kertomalla, ettei ollut käynyt ulkona yhdeksään vuoteen.

Gerrit Jan van Dorstenin lisäksi poliisi on pidättänyt itävaltalaisen Josef Brunnerin, 58, jonka nimissä tila oli vuokrattu. Kumpaakin miestä epäillään vapaudenriistosta, toisen terveyden vahingoittamisesta sekä rahanpesusta. Talosta löytyi huomattavia summia rahaa.
Keskiviikkona ruotsalaislehti Aftonbladet uutisoi Gerrit Jan van Dorstenin olleen vuosien saatossa aktiivinen sosiaalisessa mediassa samanaikaisesti kun hän piti lapsiaan lukittuna maatilan salahuoneeseen. Viimeisimmän päivityksen hän on tehnyt maaliskuussa, jolloin hän julkaisi kuvia kukista ja kahdesta kevätauringossa venyttelevästä kissasta.

Sosiaalisessa mediassa nimellä John Eagles operoinut van Dorsten julkaisi vuonna 2015 videon, jossa hän harjoittelee maatilan puutarhassa puusta valmistetulla omatekoisella soutulaitteella. Sen rakentamiskustannuksiksi hän arvioi noin 40 euroa, mihin ei ole laskettu työaikaa, jonka hän kertoo olleen ”tuntikausia”.

– Soutulaite on valmis. Se toimii erittäin hyvin ja harjoittaa monia kehonosia. Nyt tämä kuuluu päivittäiseen harjoittelurutiiniini, mies kertoo.
Toistuvia teemoja miehen sosiaalisen median tilillä vaikuttavat olevan myös luonto-, erityisesti kukka- ja kasviaiheiset kuvat. Lisäksi mies vaikuttaa seuranneen Pohjois-Korean tapahtumia. Vuoden 2014 jälkeen päivitysten määrä on kuitenkin jäänyt varsin vähäiseksi.

Perheen tiedetään muuttaneen maatilalle vuonna 2010 ja olleen hyvin pitkälti omavarainen.


Gerrit Jan van Dorstenin ja Itävallasta vuonna 2010 pysyvästi Alankomaihin muuttaneen Josef Brunnerin on kerrottu tutustuneen Yhdistymiskirkon eli moonilaisuuden puitteissa vuosituhannen vaihteessa. Kirkkoa on syytetty jäsentensä aivopesemisestä, ja toiminnassa on sanottu olevan kulttimaisia piirteitä.

Lahkon jäsenten rituaaleihin kuuluu yhteen kerääntyminen ja ympyrässä liikkuminen puolen tunnin välein. Muihin erikoisiin rituaaleihin kuuluvat muun muassa massahäät.
Vaikka Gerrit Jan van Dorsten harjoitti laajamittaista omavaraistaloutta ja oli tuttu näky maatilan pihalla, olivat naapurit autuaan tietämättömiä siitä, että tilalla eläisi myös muita ihmisiä.

– Emme tietenkään tienneet, että siellä olisi ketään muita. On valtavan surullista ja traagista, että jotain tällaista tapahtuu näin lähellä, Aftonbladetin naapurustosta tavoittama Claudia de Gooijer toteaa.