Ruotsissa pelätään brexitin vaikutuksia: poliisi uskoo rikollis­liigojen saapuvan Britanniasta

Julkaistu:

Suomen poliisi varautuu liikkuvan rikollisuuden torjuntaan brexitin takia.
Britannian ero EU:sta lisäisi poliisin töitä Pohjoismaissa. Aftonbladet kertoo Ruotsin poliisin pelkäävän Britanniassa toimivien rikollisliigojen siirtävän toimintaansa Ruotsiin.

– Olen aivan varma, että rikollisuus kasvaa Ruotsissa, jos Britannia eroaa EU:sta, Monica Krüger Ruotsin poliisista kertoo lehdessä.

Hän työskentelee Ruotsin rajavalvonnasta vastaavan poliisin yksikön johtajana.

Hänen mukaansa syynä olisi se, että esimerkiksi Liettuasta lähtöisin olevat rikollisliigojen jäsenet joutuisivat etsimään uuden olinpaikan Britannian jätettyä EU:n. Liettua on ollut EU:n jäsenmaa vuodesta 2004 alkaen.
Ruotsin poliisin mukaan esimerkiksi asuntomurrot lisääntyisivät.

IS kysyi poliisihallituksesta, onko Suomessa syytä huoleen.

– En ole vielä nähnyt Ruotsin poliisin raporttia, joten voin kommentoida asiaa vain yleisellä tasolla. Britannian sopimukseton ero iskisi pahiten Britanniaan, sillä silloin heiltä jäisi pois osa yhteistyön mahdollisuuksista, vaikka heille jäisi korvaavia järjestelmiä esimerkiksi Interpolin kautta, poliisiylitarkastaja Hannu Kautto poliisihallituksesta kertoo Ilta-Sanomille.

Hänen mukaansa Britannian ero EU:sta vaikuttasi kaikilla politiikan lohkoilla ja myös poliisin kansainvälisessä yhteistyössä. Tähän on kuitenkin jo varauduttu.

– Olemme varmistelleet yhteistyön mahdollisuuksia jo yli vuoden ajan EU-kollegoiden kanssa. Myös liikkuvan rikollisuuden torjunnassa olemme jo tähän asti onnistuneet Suomessa hyvin ja yhteistyötä on tehostettu. Esimerkiksi Ruotsissa erityisen huomion kohteena olleen Liettuan osalta meillä on jo aiemmin toimittu siten, että yhteistyö Baltian maiden kanssa on tehostunut. Suomen poliisilla on yhdyshenkilö Liettuassa, Kautto sanoo.

– Se, mitä Ruotsissa voi tapahtua, voi totta kai tapahtua myös Suomessa. Me teemme Pohjoismaiden kesken tiivistä yhteistyötä ja vaihdamme säännönmukaisesti tilannetietoa useilla eri tasoilla. Olemme varautuneet sopimuksettomaan brexitiin, jolla on vääjäämättä kielteisiä vaikutuksia. Sopimuksella tapahtuva ero tarkoittaisi vähintäänkin lievennyksiä näihin negatiivisiin vaikutuksiin, Kautto jatkaa.

Britannian parlamentti päätti, että EU-eroa koskeva laki voitaisiin lähettää jatkokäsittelyyn. Parlamentti kuitenkin torjui pääministeri Boris Johnsonin yrityksen runnoa sopimusta koskeva lainsäädäntö läpi parlamentista pika-aikataululla. Näin ollen Britannia tuskin ehtii vahvistaa EU-erosopimusta ennen ensi viikon eropäivää.