Kim Jong-un määräsi Kumgangin vuoren ”epämiellyttävät” eteläkorealais­rakennukset hävitettäviksi

Julkaistu:

Pohjois-Korean hallitsija haluaa kotimaisen työvoiman kunnostavan Koreoiden yhteistyötä symbolisoivasta vuoristoalueesta maailmankuulun matkakohteen.
Pohjois-Korean hallitsija Kim Jong-un on määrännyt Kumgangin vuorella sijaitsevan matkailualueen eteläkorealaiset rakennukset hävitettäviksi. Valtionmedia KMCA:n haastattelema hallitsija perusteli päätöstään rakennusten takapajuisuudella ja heikolla kunnolla. Tilalle hallitsija totesi haluavansa pohjoisvalmisteista modernia arkkitehtuuria, joka symbolisoi ”Pohjois-Korean kansallista henkeä”.

– Kumgangin vuori on meidän alueemme, joka voitettiin verisin uhrauksin. Alueen rantakalliot ja puut liitetään Pohjois-Koreassa itsenäisyyteemme ja arvokkuuteemme, Kim mahtaili KMCA:lle.

Kimin päätös on herättänyt huomiota, koska Kumgangilla on suuri symbolinen merkitys Koreoiden väliselle yhteistyölle. Rakennusurakoihin ovat osallistuneet myös eteläkorealaiset yritykset. Alueella on järjestetty vuosien 1950–1953 verisessä sisällissodassa toisistaan erilleen joutuneiden perheiden jälleennäkemisiä.

Viime vuoden syyskuisessa Pjongjangin tapaamisessa Kim ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sopivat sallivansa Kumgangille eteläkorealaisen turismin. Etelä-Korea kielsi matkat kansalaisiltaan vuonna 2008, kun pohjoiskorealainen sotilas ampui alueella kuoliaaksi eteläkorealaisen naisturistin.

Purkusuunnitelmistaan huolimatta Kim kertoi pitäytyvänsä Moonin kanssa tekemässään sopimuksessa ja toivottavansa eteläiset naapurinsa tulevaisuudessa turvetulleiksi. Ennen tätä Kim kertoi kuitenkin rakentavansa Kumgangin vuoresta maailmankuulun matkakohteen.

Lähde: The Guardian