Suora lähetys: Trump kertoo Syyrian tilanteesta klo 18 – hehkutti etukäteen sopimusta

rac

Julkaistu:

Aiemmin Turkin kanssa neuvottelemaansa Syyria-sopimusta hehkuttanut presidentti Donald Trump kertoo Syyrian tilanteesta tiedotustilaisuudessa illalla.
Presidentti Trump luonnehti tänään Pohjois-Syyrian kurdialueelle sovitun turvavyöhykkeen olevan ”merkittävä onnistuminen Turkin/Syyrian rajalla”.

– Turvavyöhyke on luotu! Tulitauko on pitänyt ja taistelutoimet päättyneet. Kurdit ovat turvassa ja tehneet hyvin yhteistyötä kanssamme. ISIS-vankien säilössä olo turvattu, tviittasi Trump.

Trump kertoo lisää tilanteesta Yhdysvaltain näkökulmasta Valkoisessa talossa tänään kello 18 Suomen aikaa. IS lähettää tiedotustilaisuuden suorana.
Trump on ollut viime aikoina kovan kritiikin kohteena ilmoitettuaan vetävänsä amerikkalaisjoukot pois Syyriasta. Ilmoitus avasi tien Turkille aloittaa hyökkäys amerikkalaisten aiemmin tukemia kurdeja vastaan.

Turkki ilmoitti eilen, ettei sen ole tarpeen aloittaa uudelleen hyökkäystä Pohjois-Syyriassa kurdijoukkoja vastaan. Turkin puolustusministeriön lausunnon mukaan tämä johtuu siitä, että kurdijoukot ovat vetäytyneet Turkin vaatimalta alueelta.

– Tässä vaiheessa ei ole enää tarvetta suorittaa uutta operaatiota, puolustusministeriön lausunnossa sanotaan.

Turkin mukaan Yhdysvallat on vahvistanut vetäytymisen.

Turkin ja Yhdysvaltojen sopima viiden päivän tulitauko Pohjois-Syyriassa päättyi eilen illalla. Tulitauon ehtona oli kurdijoukkojen vetäytyminen Turkin ehdottaman ”turvavyöhykkeen” keskiosasta.

Nyt saavutettu tilanne ei kuitenkaan riitä Turkille. Presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati tiistaina, että kurdien YPG-taistelijoiden on aseineen poistuttava 150 tunnin kuluessa Syyriassa alueelta, joka ulottuu 32 kilometrin päähän Turkin vastaiselta rajalta. Kurdeilla on aikaa vetäytymiseen reilut kuusi vuorokautta keskiviikon puolestapäivästä lähtien. Alue on laajempi kuin mistä Turkki ja Yhdysvallat viime viikolla sopivat.

Erdogan keskusteli Syyrian tilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Sotshissa tiistaina.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan kertoi, että Venäjä ja Turkki alkavat partioida yhdessä Syyrian pohjoisosissa. Lisäksi Venäjä ja Syyria tukevat hänen mukaansa kurdijoukkojen vetäytymistä pohjoisessa.

Erdogan ylisti Turkin ja Venäjän "historiallista sopimusta".

– Tämän sopimuksen mukaan Turkki ja Venäjä eivät salli mitään separatistista toimintaa Syyriassa, hän sanoi.

Erdoganin ja Putinin tiistaina sopimalla alueella on Venäjän tukeman Syyrian hallinnon joukkoja. Näin siksi, että Syyria on sopinut tästä kurdien kanssa Turkin hyökkäyksen pysäyttämiseksi.