Syytökset lentelivät pääministerin kyselytunnilla brittiparlamentissa – suora lähetys käynnissä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

BREXIT
Britanniassa odotetaan pääministeri Boris Johnsonilta uutta tietoa brexit-prosessissa etenemisestä, kun ero tämän kuun loppuun mennessä ei enää ole mahdollinen.
Parlamentin alahuone äänesti eilen brexit-lain nopeaa käsittelyä vastaan.

Johnsonin on määrä puhua alahuoneessa pääministerin kyselytunnilla, joka alkoi kello 14 Suomen aikaa. Hänen on uumoiltu haluavan järjestää uudet vaalit, mihin hän kuitenkin tarvitsee tukea oppositiosta. ISTV välittää kyselytunnin suorana lähetyksenä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk viestitti eilen illalla suosittavansa EU-jäsenmaille, että nämä suostuisivat brexitin lykkäämiseen. Tusk ei maininnut uutta takarajaa, mutta Britannian lähettämässä pyynnössä se on 31. tammikuuta. EU-maiden suurlähettiläät käsittelevät asiaa tänä iltana.

Päätapahtumat

Pääministerin kyselytunti käynnistyy

Seuranta päättyy

Pääministerin kyselytunti ei juuri tarjonnut vastauksia kysymyksiin siitä, mitä brexit-prosessissa tapahtuu seuraavaksi.

Financial Timesin politiikan kirjeenvaihtajan Laura Hughesin mukaan Johnson ja Corbyn antoivat vaikutelman "kahdesta miehestä, jotka eivät tiedä, mitä he aikovat tehdä seuraavaksi".

IS päättää istunnon hetki hetkeltä -seurannan tähän. Suora lähetys istunnosta jatkuu kuitenkin toistaiseksi, ja IS jatkaa brexitin käänteiden seuraamista edelleen tiiviisti verkkosivuillaan.

Kiitos mukana olleille.

Sisäministeri puhuu Essexin tragediasta

Pääministerin kyselytunti on päättynyt.

Nyt puheenvuoron on saanut sisäministeri Priti Patel, joka puhuu Essexin tragediaan liittyen.

Pääministerin seuraavaa askelta odotetaan

BBC:n politiikan kirjeenvaihtaja Nick Eardley kertoo lyhyessä tilanneanalyysissaan, että Johnsonin seuraavasta liikkeestä ei ole selvyyttä. Pääministeri ei antanut selvää vastausta kysymykseen siitä, aikooko hän tuoda lakipaketin uudestaan parlamenttiin erilaisella aikataululla, vaan sysäsi vuoron EU:lle.

Eardleyn mukaan Johnsonin ja Corbynin sananvaihto näytti ensin vievän asiaa yksityiskohtien tasolla eteenpäin, mutta pian keskustelu alkoi kuulostaa vaalikampanjoinnilta.

Johnson haluaa edelleen brexitin 31. lokakuuta

Kun Johnsonilta kysyttiin, olisiko tämä valmis hellittämään hallituksen aikataulua esitystensä käsittelemiseksi parlamentissa, tämä kieltäytyi luopumasta kannastaan, jonka mukaan brexitin tulee tapahtua 31. lokakuuta.

- En usko, että tämän maan kansalaiset haluavat lykkäystä. Minä en halua lykkäystä ja aion jatkaa näin. Pelkään kuitenkin, että meidän on nyt katsottava, mitä EU-ystävämme päättävät puolestamme, Johnson sanoi.

Aamun tapaamisesta tihkuu lisätietoa

Politiikantoimittaja Paul Waugh kertoo Twitterissä saaneensa lähteiltään lisätietoja Johnsonin ja Corbynin aamuisesta tapaamisesta. Hallituslähteiden mukaan pääministeri halusi tietää, tukisiko työväenpuolue aikataulua, joka sallisi hallituksen saada brexitin valmiiksi uuden lisäajan sijaan.

Corbynin kerrotaan tehneen selväksi, ettei hänellä ole muuta linjaa kuin uusi lykkäys ja ensi vuonna järjestettävät kansanäänestykset. Tapaamisen kerrottiin loppuneen tämän vuoksi lyhyeen.

Tapaamisessa paikalla olleen mukaan hallituksen puolelta ennakoitiin, että Ranskan presidentti Emmanuel Macron käyttäisi veto-oikeutta lisäajan myöntämisen suhteen. Työväenpuolueen puolella ajatukseen suhtauduttiin epäuskoisesti.

Pääministeri odottaa EU:n reaktiota

Johnson vahvisti odottavansa EU:n reaktiota lisäaikapyyntöön. Hän kuitenkin käytti sanoja "parlamentin esittämä pyyntö", vaikka kirje lisäajan pyytämiseksi lähti hänen nimissään, joskaan ei omakätisesti allekirjoitettuna.

- Sinä valtuutit sen! joku takapenkin edustajista huusi pääministerille.

Kuten aiemmin kerrottiin, EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier sanoi tänään, että EU odottaa selvyyttä Britannian seuraavista askeleista ennen kuin päättää, suostuako lisäaikaan.

Pääministeri sarkastisena

Alahuoneessa konservatiivien puolella puhkesi suosionosoitusten aalto, kun Blackford vaati puheenvuorossaan uusia vaaleja.

- Mikä jännittävä käänne, Johnson kommentoi sarkastiseen sävyyn.

Skotlannin kansanpuolueen Blackford penäsi vahvistusta tuloksetta

Skotlannin kansanpuolueen Ian Blackford pyysi Johnsonia vahvistamaan, ettei tämä vie brexit-lainsäädäntöä läpi ilman Skotlannin parlamentin hyväksyntää. Johnson sanoi, ettei Skotlannin parlamentilla ole sananvaltaa asiassa.

- Tämä parlamentti on se, jonka on annettava hyväksyntänsä, Johnson sanoi.

Blackford vastasi sanomalla, ettei parlamentti voi luottaa pääministeriin, eikä myöskään Skotlanti.

- Meidän parlamentillamme ei ole väliä. Niin pääministeri ajattelee Skotlannin hallinnosta. Erotettu kaksi kertaa valehtelemisen vuoksi ja todettu lainrikkojaksi oikeuksissa – pääministeri on myynyt Skotlannin kerta toisensa jälkeen, Blackford sanoi.

Johnsonin mukaan Skotlannin kansanpuolue on se, joka pettää Skotlannin korkealla verotuksella ja kehnoilla kouluilla.

Johnson sanoi myös, että Blackfordin pitäisi keskustella muiden oppositiopuolueiden kanssa vaalien järjestämisestä "kysymyksen ratkaisemiseksi".

Syytökset lentävät edelleen

Johnsonin mukaan Corbyn on "uhka unionille", kun tämä hänen mukaansa haluaa uuden kansanäänestyksen brexitistä sekä heti perään toisen kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Corbynin mukaan unionin yhtenäisyyttä (nyt ei siis puhuta Euroopan unionista vaan Yhdistyneestä kuningaskunnasta) uhkaa todellisuudessa Johnsonin brexit-sopimus.

Johnsinin mukaan on omituista kuulla unionia koskevasta "tunteellisesta kiintymyksestä" Corbynilta, joka on hänen mukaansa "käyttänyt suurimman osan poliittisesta urastaan tukemalla Irlannin tasavaltalaisarmeijaa IRA:ta.

Johnson vastasi Corbynin syytöksiin

Johnsonin mukaan on "kummallista", että Corbyn syyttää häntä oman esityksensä lykkämisestä. Hän syytti Corbynia latinankielisellä termillä "ignoratio elenchi", joka tarkoittaa Suomeksi "epärelevanttia johtopäätöstä.

Johnsonin mukaan Corbyn jättää huomiotta eilisen tapahtumat ja sen, että työväenpuoluen hylkäsi äänestyksessä hallituksen aikataulun.

Kiistelyä eilisen käänteistä

Johnsonin mukaan oli merkittävää, että niin moni kansanedustaja hyväksyi eilen brexit-lainsäädännön ottamisen käsittelyyn. Hänen mukaansa oli kuitenkin suuri häpeä, että parlamentti päättä jälleen äänestää lykkäyksen puolesta hylätessään hallituksen aikataulun.

Corbynin näkemyksen mukaan pääministeri itse päätti lykkäyksestä koskien omaa erosopimustaan. Corbynin tulkinta eilisen tapahtumista sai aikaa mylvintää konservatiivien keskuudessa.

Kysymys kiistellystä neuvonantajasta

Työväenpuolueen Rupa Huq kysyi Johnsonilta, aikooko tämä hankkiutua eroon kiistellystä ykkösneuvonantajastaan Dominic Cummingsista.

- Saan erinomaisia neuvoja laajalta neuvonantajien joukolta. Neuvonantajien roolina on neuvoa hallitusta päättämään... Otan täyden vastuun kaikesta, mitä hallitus tekee, Johnson vastasi.

Cummingsista voit lukea lisää täältä.

Essexin tragedia esillä

Johnson esitti kyselytunnin aluksi surunvalittelut Essexissä tänään paljastuneen joukkokuoleman johdosta.

- Tämä on käsittämätön tragedia ja todella sydäntä särkevää, Johnson sanoi.

Tapauksesta voit lukea lisää täältä.

Myös Corbyn otti tapauksen esille omassa puheenvuorossaan.

Pääministerin kyselytunti käynnistyy

Pääministeri Boris Johnson on aloittanut vastaamaan kansanedustajien kysymyksiin.

EU haluaa selvyyttä Britannian seuraavasta askeleesta

EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier on sanonut, että EU-maiden johtajien on saatava jonkinlaista selvyyttä siihen, mitä Britannia tekee seuraavaksi. Ennen tätä lisäajasta ei hänen mukaansa tehdä päätöstä.

Pääministeri ja oppositiojohtaja tapasivat aamulla

BBC:n mukaan Johnson ja työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn tapasivat tänä aamuna keskustellakseen brexit-lainsäädännöstä. Lähteiden mukaan työväenpuolue halusi keskustella pääministerin kanssa toisenlaisesta aikataulusta brexit-sopimuksen ja siihen liittyvän lainsäädännön käsittelemiseksi.

Mihinkään päätöksiin tapaaminen ei tiettävästi johtanut.

Hallitus tavoittelee uusia vaaleja

Hallitus on antanut ymmärtää, että sen seuraavana tavoitteena on ennenaikaisten vaalien järjestäminen. BBC:n hallituslähteiden mukaan Johnson ryhtyy ajamaan vaalien järjestämistä, mikäli EU hyväksyy lisäajan myöntämisen brexitille.

Pääministeri ei kuitenkaan voi päättää asiasta yksipuolisesti, vaan myös tähän vaaditaan parlamentin tuki. Vaalien järjestämiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa.

Toisena mahdollisuutena on esittää eräänlaista pikalakia vaalien järjestämisestä, ja sen läpi meneminen vaatisi ainoastaan yksinkertaisen enemmistön.

Kertausta tiistain tapahtumista

Tiistaina parlamentti hyväksyi ensin 30 äänen enemmistöllä pääministeri Johnsonin brexit-sopimukseen liittyvän lainsäädännön. Hieman myöhemmin se kuitenkin hylkäsi hallituksen esittämän nopean aikataulun sopimuksen ja lakipaketin käsittelemiseksi.

Tappion seurauksena Johnson keskeytti hallituksen brexit-aloitteiden edistämisen. Samalla Johnson siirsi brexit-pallon EU:lle, jonka on nyt hänen mukaansa päätettävä, miten se vastaa Britannian pyyntöön lykätä brexitiä.

Asiantuntijoiden mukaan tiistain tapahtumat johtivat siihen, ettei Britannian lähtö EU:sta tämän kuun loppuun mennessä ole enää käytännössä mahdollinen, vaikka hallitus on pyrkinyt pitämään päivämäärästä tiukasti kiinni.

Seuranta käynnistyy

Britannian parlamentti kokoontuu jälleen keskiviikkona puimaan brexitin seuraavia käänteitä.

Kello 13.30 käynnistyvää istuntoa on mahdollista seurata suorana lähetyksenä tässä artikkelissa. Lisäksi IS seuraa istuntoa hetki hetkeltä. Tervetuloa mukaan.

Istunnon ensimmäiset puoli tuntia on varattu suullisille kysymyksille, joita kansanedustajat esittävät sopimuksettomaan brexitiin varautumisesta vastaavalle ministerille Michael Govelle sekä valtiosihteeri Oliver Dowdenille.

Kello 14 käynnistyy istunnon kenties kiinnostavin osuus, eli pääministeri Boris Johnsonin kyselytynti. Luvassa lienee jälleen kiivasta sananvaihtoa.