Todistaja: Trumpin lähi­piiri painosti Ukrainaa kulisseissa – ”Aistin että jotain outoa on meneillään”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentin virkasyytettä valmistelevan komitean kuultavana käyneen diplomaatin todistus sisälsi useita raskauttavia väitteitä.
Yhdysvalloissa virkaa tekevä Ukrainan-suurlähettiläs William Taylor kävi tiistaina presidentti Donald Trumpin virkasyytettä valmistelevan komitean kuultavana. Kokeneen diplomaatin todistusta on kutsuttu amerikkalaismediassa ”räjähtäväksi” ja sitä on pidetty erittäin raskauttavana Trumpin kannalta.

– Kaikki on siinä. Mitä muuta mitä voin enää sanoa kun on olemassa näin selkeä ja yksityiskohtainen lausunto? kommentoi demokraattien kongressiedustaja Tom Malinowski lausuntoa.

Trumpia vastaan käynnistetyn virkasyyteprosessin taustalla on väite, jonka mukaan hän olisi pyrkinyt painostamaan Ukrainaa tutkimaan poliittisen vastustajansa Joe Bidenin ja tämän pojan toimia ja likaamaan näiden maineen kertomalla tutkinnasta julkisesti. Biden pyrkii demokraattien ehdokkaaksi vuoden 2020 presidentinvaaliin jossa Trump yrittää varmistaa uudelleenvalintansa.

Lausunnossaan Taylor kuvaili, kuinka Trumpin joukot painostivat Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskiyä julistamaan julkisesti Ukrainan käynnistäneen korruptiotutkinnan Joe Bidenista ja Bursima-kaasuyhtiöstä, jonka johdossa Bidenin Hunter-poika oli toiminut.

Taylorin mukaan Trump halusi Ukrainan myös tutkivan salaliittoteoriaksi kutsuttua väitettä, jonka mukaan Venäjän sijaan Ukraina olisi sekaantunut Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin, ja että demokraattipuolue olisi toiminut yhteistyössä Ukrainan kanssa.


Taylorin mukaan Trumpin liittolainen ja Yhdysvaltojen EU:n suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi hänelle, että Ukrainan kanssa ”kaikki” riippui päätöksestä kertoa näistä tutkinnoista julkisuudessa. Tämä piti sisällään myös satojen miljoonien sotilasavun myöntämisen Ukrainalle sekä Trumpin ja Zelenskiyn välisen tapaamisen. Taylorin mukaan Sondland kertoi Trumpin vaatineen Zelenskiyä astumaan itse julkisuuteen kertomaan tutkinnoista.

Yhdysvaltojen muille maille esittämiä vaatimuksia vastineena esimerkiksi sotilaalliselle avulle ei pidetä ennenkuulumattomina. Tässä tapauksessa Trumpin kuitenkin epäillään toimineen näin hyödyttääkseen omaan poliittista uraansa ja varmistaakseen uudelleenvalintansa. Demokraattien mielestä kyse on selvästä korruptiosta ja vallan väärinkäytöstä.

Epävirallinen kanava

Vuosikymmenten mittaisen uran ulkoministeriössä tehneen Taylorin todistusta pidetään poikkeuksellisen uskottavana, sillä häntä ei oltu valittu tehtäväänsä poliittisena nimityksenä. Taylorin 15 sivun mittainen lausunto levisi nopeasti amerikkalaismediaan, joka poimi siitä kaikkein raskauttavimpia kohtia.

Väitetyn vastapalveluksen (quid pro quo) vaatimisen lisäksi huomiota on kiinnitetty siihen, kuinka Trump yritti edistää tavoitteitaan Ukrainan kanssa. Vaikuttaa siltä, että virallisen diplomaattisen kanavan lisäksi käytössä oli toinen, presidentin liittolaisten muodostama kanava.

Taylorin mukaan tähän ”sääntöjenvastaiseen ja epäviralliseen” kanavaan kuuluivat Trumpin kampanjan suurrahoittajasta EU-lähettilääksi noussut Sondland, silloinen Ukrainan erityisedustaja Kurt Volker, energiaministeri Rick Perry ja Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani.

– Tapa hoitaa Yhdysvaltain Ukraina-politiikka oli hämmentävä ja epätavallinen, Taylor sanoi New York Timesin mukaan.


Taylorin mukaan Sondland toivoi 28. kesäkuuta Trumpin ja Zelesnkiyn välillä käydyn puhelinkeskustelun yhteydessä, etteivät valtionpäämiesten välisiä keskusteluja yleensä kuuntelevat hallinnon edustajat osallistuisi kyseiseen keskusteluun. Hän myös halusi varmistaa, ettei puhelun sisällöstä tehtäisi muistiinpanoja.

– Aistin että jotain outoa on meneillään, Taylor sanoi todistuksessaan.

Taylor myös kertoi kuulleensa myöhemmin potkut Valkoisesta talosta saaneen turvallisuusneuvonantaja John Boltonin olleen järkyttynyt vaatimuksista saada Ukraina käynnistämään Bideneihin liittyvä tutkimuksia.

Myös Taylor itse esitti huolensa asiasta esimerkiksi 9. syyskuuta Sondlandille lähettämässä tekstiviestissä, josta on tullut keskeinen todiste virkasyytettä Trumpille haluaville demokraateille.

– Minusta on hullua pidättäytyä turvallisuusavun antamisesta jotta saisi apua poliittiseen kampanjaan, Taylor kirjoitti CNN:n mukaan.

Tiistaina julkaistussa lausunnossa Valkoinen talo lyttäsi Taylorin lausunnon kutsumalla sitä ”tarkoitukselliseksi mustamaalauskampanjaksi jonka takana ovat äärivasemmistolaiset lainsäätäjät ja radikaalit byrokraatit”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt