Trumpin suututtanut anonyymi virkamies julkaisee paljastuskirjan: ”Shokeeraava ensikäden kokemus”

Julkaistu:

Sama virkamies kirjoitti viime vuonna paljastuksia New York Timesiin. Tämä suuttutti Trumpin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallintoon kuuluvalta anonyymiltä virkamieheltä julkaistaan marraskuussa paljastuskirja, kertoo muun muassa Washington Post.

Kyse on samaisesta virkamiehestä, joka kirjoitti viime vuoden syyskuussa New York Timesin vieraskynäpalstalle paljastuksia Trumpin hallinnosta. Kolumni oli otsikoitu ”Minä olen osa vastarintaliikettä Trumpin hallinnon sisällä” ja se muun muassa kuvasi Trumpin johtamistyyliä ”äkkipikaiseksi, ristiriitaiseksi, pikkumaiseksi ja tehottomaksi”.

Kolumnin mukaan presidentin impulsiivisuus johti usein surkeisiin, tietämättömiin ja toisinaan harkitsemattomiin päätöksiin, joita piti vetää takaisin.

Kolumnin mukaan kirjoittaja ja muutama hänen kanssaan samalla tavalla ajatteleva virkamies on luvannut pysäyttää joitain osia ”Trumpin agendasta ja tämän pahimmista taipumuksista.”

Trump suuttui kolumnista täysin. Hän kyseenalaisti, oliko koko anonyymiä virkamiestä olemassakaan ja pohti sitten, oliko tämä syyllistynyt maanpetokseen. Hän myös vaati Twitterissä New York Timesiä luovuttamaan ”pelkurimaisen anonyymin henkilön” hallinnolle välittömästi. Näin ei käynyt.

Piakkoin julkaistavaa kirjaa kustantaja mainostaa ennennäkemättömänä kuvauksena Trumpin presidenttiyden kulissien takaa. Kirjan nimi on A Warning, varoitus.

Kirjan lehdistötiedotteen mukaan kirja jatkaa siitä, mihin New York Timesin kolumni jäi, ja tarjoaa ”shokeeraavan ensikäden kokemuksen presidentti Trumpista”.

Asiasta kirjoittaneen Washington Postin mukaan vastaavaa anonyymiä virkamiehen kirjoittamaa paljastuskirjaa ei ole aiemmin julkaistu Yhdysvaltojen historiassa. Monet virkamiehet, myös Trumpin hallinnosta, ovat kirjoittaneet kirjoja, mutta ovat tehneet sen omalla nimellään. Jotkut virkamiehet taas ovat tarjonneet toimittajille tietoja anonyymisti, kuuluisimpana ”syväkurkku”, joka auttoi toimittajia paljastamaan presidentti Richard Nixonia koskevan Watergate-skandaalin.

Nyt julkaistavan paljastuskirjan kirjoittajaa edustaavat agentit Matt Latimer ja Keith Urbahn, jotka edustivat myös entistä FBI-johtaja James B. Comeyta tämän kirjoittaessa omat muistelmansa.