Yhdysvaltain Ukraina-lähettiläs todisti kongressissa: Trump vaati tutkintoja vaaleista ja Bideneista sotilasavun ehtona

Julkaistu:

Yhdysvaltain Ukrainan lähettiläs vahvisti, että Trump vaati Ukrainaa tutkimaan vaaleja ja Bideneita, jotta Ukraina saisi sotilaallista apua.
Yhdysvaltain virkaa tekevä Ukrainan suurlähettiläs William B. Taylor Jr todisti tiistaina suljettujen ovien takana kongressin komiteassa, joka valmistelee presidentti Donald Trumpin virkasyytteitä.

Taylor vahvisti tiedot Trumpin voimakkaista pyrkimyksistä varmistaa poliittisesti motivoituneet tutkimukset Trumpin kilpailijoista vastineeksi Ukrainan presidentin vierailulle Valkoiseen taloon ja Ukrainaan suunnatulle sotilasavulle.

Taylor todisti, että hänelle oli kerrottu, että Ukraina saa sille luvatun satojen miljoonien dollarien arvoisen sotilaalliset avustukset, jos Ukraina lupaa julkisesti tutkia väitteitä siitä, että vuoden 2016 presidentinvaaleihin olisi sekaannuttu Ukrainasta käsin.

Lisäksi Ukrainan olisi pitänyt ilmoittaa julkisesti tutkivansa myös kaasuyhtiö Burismaa ja sen hallituksessa istunutta Hunter Bidenia, joka on Yhdysvaltain entisen varapresidentin Joe Bidenin poika. Isä-Biden pyrkii demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden vaaleihin.

Todistuksesta uutisoivat tiistaina amerikkalaislehti Washington Post ja verkkolehti Politico.

Taylor kertoi myös, että Yhdysvaltain EU:n suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi hänelle, että presidentti Trump oli halukas tapaamaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskiyn vain, jos Zelenskiy sitoutui julkisesti tutkintoihin.

– Puhelun aikana Sondland kertoi minulle, että presidentti Trump oli sanonut hänelle tahtovansa Zelenskiyn sanovan julkisesti tutkivansa Burismaa ja väitti Ukrainan sekaantuneen vuoden 2016 vaaleihin, Taylor sanoi Washington Postin mukaan kuulemisessa.

– Sondland kertoi minulle myös tehneensä virheen sanomalla aiemmin Ukrainan virkamiehille, joille hän puhui, että Valkoisen talon tapaaminen presidentti Zelenskyin kanssa riippui julkisesta ilmoituksesta tutkimuksista. Itse asiassa Sondlandin mukaan ”kaikki” riippui tästä ilmoituksesta, mukaan lukien turvallisuusapu, Taylor kertoi.

Taylorin todistusta pidetään merkittävänä, sillä hän on lähteiden mukaan täydentänyt aukkoja tapahtumaketjussa. Tayloria pidetään myös yleisesti uskottavana todistajana, koska hän on koko uransa ulkoministeriössä tehnyt diplomaatti eikä poliittinen nimitys.

– Entisenä ulkoministeriön poliittisella mandaatilla nimitettynä diplomaattina voin sanoa, että että kokemukseni mukaan uravirkamiesten ja poliittisesti nimettyjen diplomaattien erona on se, että karriäärivirkamiehet pitävät parempia muistiinpanoja, demokraattien kongressiedustaja Tom Malinowski sanoi Politicolle.

EU-lähettiläs Sondlandia kuultiin samassa komiteassa viime viikolla. Hän sanoi ymmärtäneensä omien sanojensa mukaan vasta myöhemmin, että Trump pyrki mahdollisesti vaikuttamaan Yhdysvaltain ensi vuoden presidentinvaaleihin.
– (Trumpin asianajaja Rudy) Giuliani painotti, että Trump haluaisi julkisen lausunnon Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä siitä, että Ukraina on sitoutunut tutkimaan korruption vastaisia toimia, Sondland sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, kun häntä kuultiin viime viikolla Trumpin virkasyytetutkinnassa.

Sonland on aiemmin sanonut, että hän haluaisi esittää syytetutkintaa johtavalle komitealle muistiinpanojaan, mutta Valkoinen talo on estänyt häntä luovuttamasta niitä. Trumpin hallinto on yrittänyt estää useita virkamiehiä todistamasta tutkinnan aikana.

Trumpin vastainen virkasyytetutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa. Asia tuli ilmi nimettömän virkamiehen ilmiannosta.

Presidentti Trump on kiistänyt useaan otteeseen häneen kohdistuneet syytökset. Aiemmin tiistaina Trump luonnehti Twitter-tilillään virkasyytetutkintaa lynkkaukseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt