Johnsonin eroehdotus päätyi ”limboon” – näin brexit-näytelmä jatkuu tästä eteenpäin

rac

Julkaistu:

Brexit-pallo siirtyi tiistaina illalla vaihteeksi EU:lle, jonka on nyt päätettävä, myönnetäänkö Britannialle uusi brexit-lykkäys.
Pääministeri Boris Johnson sai tiistaina illalla merkittävän periaatteellisen voiton parlamentissa, kun alahuone hyväksyi hänen neuvottelemansa uuden brexit-ehdotuksen jatkokäsiteltäväksi. Tämä on jo enemmän, kuin edeltäjä Theresa May sai aikaan oman brexit-sopimuksensa kanssa, jota kriitikot pitivät jopa Johnsonin esitystä parempana.

Mutta vain 15 minuuttia hyväksynnän jälkeen palautti alahuone Johnsonin maan pinnalle hylätessään hallituksen ehdotuksen brexit-lain pikakäsittelystä. Tämä tarkoittanee käytännössä sitä, ettei brexitiä tapahdu 31. lokakuuta, mikä on nyt ollut takarajana.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti myöhään illalla, että aikoo esittää EU-johtajille lykkäykseen suostumista.

Parlamentin puhemies John Bercow kiteytti tiistain brexit-tilanteen, että teknisesti katsoen hallituksen eroehdotus on nyt ”limbossa”.

– Se ei ole matkalla, eikä edisty, vaan staattisessa tilassa. Ei se vielä ole raatona, täsmensi Bercow.
Seuraavaksi sekavassa ja loputtomassa brexit-näytelmässä on vuorossa uusi kohtaus, jonka pääroolissa on vaihteeksi EU.

– EU:n täytyy nyt päättää, miten vastata parlamentin ehdotukseen brexitin lykkäämisestä, sanoi Johnson illalla häviämänsä äänestyksen jälkeen.

– Keskustelen EU:n jäsenvaltioiden kanssa heidän aikeistaan. Lakikäsittely keskeytetään siihen saakka, kunnes he ovat tehneet päätöksensä. Haluan tehdä vielä selväksi, että hallituksen politiikkana säilyy se, ettei lykkäystä tarvita.

Brexitin etenemisen keskeyttämisen lisäksi Johnson ilmoitti aiemmin tiistaina, että tässä tilanteessa hallitus aikoo myös ehdottaa ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Lauantaina Johnson pakotettiin lähettämään alahuoneen lailla velvoittama kirje EU:lle, jossa brexitille anotaan jatkoaikaa. Johnson ei allekirjoittanut kirjettä, jota ei ollut missään vaiheessa halunnut edes lähettää. Sen sijaan hän liitti mukaan toisen kirjeen, jossa ehdottaa, ettei lykkäystä myönnetä. Tämän hän allekirjoitti.
Hallituksen tiedottajan mukaan Johnson soittaa EU-johtajille jo tiistai-illan aikana. EU on odottanut parlamentin äänestystuloksia, ennen kuin etenee lykkäysasiassa.

Tiistaina alahuone kävi värikkään, kuusi tuntia kestäneen keskustelun hallituksen brexit-ehdotuksesta. Se hyväksyttiin lopulta äänin 329–299. Ratkaisevat äänet tulivat sekä oppositiopuolue Labourilta että konservatiiviryhmästä aiemmin erotetuilta ”kapinallisilta”. Molemmista 19 edustajaa äänesti hallituksen esityksen puolesta.

Kyse oli kuitenkin enemmän periaatteellisesta äänestyksestä siitä, haluaako parlamentti jatkaa EU-eron käsittelyä, kuten britit kansanäänestyksessä kesällä 2016 päättivät.

Hallituksen esityksenä oli viedä brexit-ehdotus seuraavaksi pikaiseen valiokuntakäsittelyyn, jotta se saataisiin runnottua läpi alahuoneessa torstaihin mennessä ja perjantaina ylähuoneen käsiteltäväksi.

Aikataulua oli jo etukäteen kritisoitu liian tiukaksi, koska lakiesitykseen haluttiin lukuisia muutosehdotuksia. Illan toisessa äänestyksessä pika-aikataulu kaatui äänin 308–322. Nyt hallitusta kannatti enää yhdeksän ”kapinallista” ja viisi työväenpuolueen edustajaa.

Jos EU hyväksyy odotetusti anotun lykkäyksen, aikoo hallitus painostaa parlamenttia hyväksymään vaalit lopettamalla uusien lakiesitysten lähettämisen käsiteltäväksi, eli käytännössä alkaisi lakkoon, kertoo BBC.

Uusien vaalien järjestäminen edellyttäisi parlamentin 2/3-äänienemmistön hyväksyntää. Viimeinen mahdollisuus olisi, että hallitus ehdottaisi oman konservatiivipuolueen edustajien äänestävän epäluottamuslauseen omalle hallitukselleen, jotta sen olisi pakko erota ja sitä kautta vaalit järjestyisivät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt