Chilen levottomuuksissa on kuollut useita ja loukkaantunut satoja – kaaos sai alkunsa matkalippujen hinnankorotuksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Chilen levottomuuksissa on kuollut useita ja loukkaantunut satoja – kaaos sai alkunsa matkalippujen hinnankorotuksesta

Pinnan alla pitkään kuplinut tyytymättömyys on roihahtanut jo toista viikkoa jatkuviksi väkivaltaisiksi protesteiksi, eikä ihmishenkien menetyksiltä ole vältytty.

22.10.2019 18:31

Joukkoliikenteen lippujen hinnankorotus oli vain kipinä. Sen sytyttämä roihu on kuitenkin vienyt viikon kuluessa hengen ainakin yhdeltätoista chileläiseltä sekä johtanut satoihin loukkaantumisiin. Yli 1 500 on pidätetty.

– Olemme sodassa voimakasta ja leppymätöntä vihollista vastaan, ja se ei kunnioita mitään tai ketään. Se on halukas käyttämään väkivaltaa sekä tekemään rikoksia ilman mitään rajoituksia, Chilen presidentti Sebastián Piñera sanoi sunnuntai-iltana.

Kun matkalippujen hinnan korottamisesta neljällä prosentilla ilmoitettiin viime viikon maanantaina, joukko yliopisto-opiskelijoita rynnisti pääkaupunki Santiago de Chilessä maksamatta metroasemille iskulauseita huutaen ja seiniä töhrien.

Perjantaihin mennessä protesti oli paisunut jättimäisiksi ja myös väkivaltaisiksi mielenosoituksiksi nousevia elinkustannuksia ja epätasa-arvoisena pidettyä talouspolitiikkaa vastaan. Suurin osa mielenosoittajista on edelleen opiskelijoita ja koululaisia, mutta mukaan on liittynyt yhä enemmän myös työntekijöitä, korkeasti koulutettuja sekä oppositiopoliitikkoja.

Mielenosoitukset eivät osoita merkkejä laantumisesta.­

Vaikka lippujen hinnankorotus on ehditty jo perua, mielenosoittajat ovat edelleen lamauttaneet julkista liikennettä, ryöstelleet supermarketeja ja apteekkeja sekä sytytelleet tulipaloja metroasemilla ja hallintorakennuksissa. Maanantaiksi mielenosoittajat olivat julistaneet yleislakon, ja tuhannet matkustajat jäivät jumiin lentoasemalle, kun satoja lentoja peruttiin ja yöllinen ulkonaliikkumiskielto esti pääkaupunkiin siirtymisen.

Presidentti Piñera on vastannut julistamalla julistamalla hätätilan pääkaupunkiin ja 16:lle muulle alueelle sekä lähettämällä kaduille 10 000 sotilasta. Vastaavaa armeijan ja poliisin läsnäoloa ei ole nähty Chilessä kaduilla sitten Augusto Pinochetin diktatuurin kukistumisen 30 vuotta sitten.

Turvallisuusjoukot ovat ampuneet mielenosoittajia kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Kuolemantapauksista on syytetty sekä viranomaisten kovia otteita että mielenosoittajien tekemiä tuhopolttoja.

Presidentti on julistanut hätätilan pääkaupungin lisäksi 16:lle muulle alueelle. Kuva Valparaisosta sunnuntailta.­

Myös muissa Latinalaisen Amerikan maissa on viime aikoina osoitettu voimakkaasti mieltä tiukkaa talouspolitiikkaa vastaan. Chile on kuitenkin poikkeus joukossa, sillä se on ollut mantereen kärkipaikoilla muun muassa bruttokansantuotetta ja ihmisoikeustilannetta mittaavissa listauksissa.

Vaikka Chilen talous on kehittynyt vakaasti ja keskiluokka kasvanut köyhyyden vähentyessä, yhteiskunnan epätasa-arvoisuus on Maailmanpankin mukaan pysynyt pitkälti ennallaan. Monia kansalaisia hiertävät muun muassa yksityisen koulutuksen ja terveydenhuollon kalleus, julkisten palveluiden kallistuminen sekä eläkkeiden kutistuminen.

Hallitus on työskennellyt ahkerasti köyhyyden vähentämiseksi. Samaan aikaan se on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan harjoittanut myös rikkaita suosivaa politiikkaa, jolloin keskiluokka on kokenut jääneensä osattomaksi suotuisasta kehityksestä.

– Ihmisiä kaduille vievä viha kohdistuu malliin, jossa kaikki elämänalueet on yksityistetty voiton tuottamiseksi. Lippujen hinnankorotus oli viimeinen pisara, joka sai lasin tulvimaan yli, twiittasi Chilen yliopiston opiskelijaliiton johtaja Emilia Schneider lauantaina.

Mielenosoittajat kuvattiin sunnuntaina Santiago de Chilessä heidän ottaessaan yhteen mellakkapoliisin ajoneuvon kanssa.­

Mielenosoittajien viha kohdistuu myös Harvardin yliopistossa koulutuksensa saaneeseen miljonääripresidenttiin Piñeraan, jonka sanotaan kadottaneen tuntumansa kansalaisten elämään. Sunnuntaina Piñera tapasi kongressin alahuoneen, senaatin ja korkeimman oikeuden johtoa.

Hänen mukaansa tavoitteena oli löytää keinoja ”vähentää kohtuutonta epätasa-arvoisuutta ja väärinkäytöksiä, joita yhteiskuntamme edelleen kohtaa”. Presidentti teki puheissaan eroa kaduilla parempia elinolosuhteita vaativien kansalaisten ja radikaalien mielenosoittajien välille.

– Jaamme monia teidän huolistanne. Pyydän teiltä, että yhdistymme tässä taistelussa, jota emme saa hävitä, presidentti sanoi.

Mielenosoittaja heittää pyörän poliisiautoa kohti.­

Lähteet: Washington Post, Reuters, AFP, CNN

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?