Matti, 20, sai Chilen pääkaupungissa tuntumaa kyynelkaasuun – päätyi keskelle poliisien ja mielenosoittajien yhteenottoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Matti, 20, sai Chilen pääkaupungissa tuntumaa kyynelkaasuun – päätyi keskelle poliisien ja mielenosoittajien yhteenottoa

Poliisi on yrittänyt hillitä mielenosoituksia voimakeinoin.

22.10.2019 17:39

– Tällä hetkellä on aika rauhallista, mutta yöllä se alkaa taas, kertoi Matti Vaihevuori Hernandez, 20, maanantaina IS:lle puhelimitse Santiago de Chilestä.

Puoliksi chileläinen Vaihevuori Hernandez asuu tällä hetkellä Suomessa, mutta parhaillaan hän on kihlattunsa kanssa tapaamassa Chilessä asuvia perheenjäseniään.

Chilessä ainakin 11 ihmistä on kuollut väkivaltaisiksi kärjistyneissä mielenosoituksissa. Vaihevuori Hernandez sanoo, että vastaavaa ei ole maassa nähty 30 vuoteen.

Vaihevuori Hernandezin mukaan mielenosoittajat ovat viime päivinä pyrkineet organisoitumaan paremmin. Päivisin on rauhallista, mutta väki vyöryy kaduille seitsemän jälkeen illalla, jolloin armeijan asettama ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan.

Mielenosoittajia Plaza Italiasas, Santiago de Chilessä maanantaina.­

Mies kertoo tuntevansa muutamia mielenosoituksissa mukana olleita, mutta itse hän ei ole ulkonaliikkumiskiellon aikaan mennyt parveketta pidemmälle.

– Armeija on sanonut, että jos tilanne vaatii, kiellon aikaan ulkona liikkuvia voidaan tarvittaessa ampua.

Kyynelkaasuun Vaihevuori Hernandez on kuitenkin ehtinyt saada tuntumaa, sillä hän sattui kihlattuineen olemaan metrossa mellakoiden alkamispäivänä.

– Noustiin ylös metrosta, ja mellakkapoliisi ja väkijoukko olivat siellä tappelemassa. Ihmiset rikkoivat laitteita. Yritettiin päästä tilanteesta pois, mutta kyynelkaasua ehti tulla. Kyllä se vähän tuntui, mutta sen pahempaa ei sattunut.

Mielenosoittajat sytyttivät tulipalon.­

Vaihevuori Hernandezin mukaan mielenosoittajat keskittyvät ryöstelemään ja polttamaan isojen yhtiöiden kauppoja. Myös hänen majapaikastaan 300 metrin päässä sijaitseva supermarket on ryöstetty täysin.

Kaduilla liikkuessa huolta herättävät ihmisten ampumat kotitekoiset ilotulitteet sekä poliisin savukranaatit, ja lisäksi rikolliset ovat käyttäneet tilaisuutta hyväkseen.

– Liikkua voi periaatteessa, mutta kaikki alueet, joilla ihmisiä liikkuu eniten, ovat täynnä mielenosoittajia.

Vaihevuori Hernandezin mukaan ihmiset paukuttavat kaduilla myös pannuja, joista lähtevä ääni kuuluu kaikkialle. Hän kertoo ihmisten osanneen odottaa mielenosoitusten puhkeamista ennemmin tai myöhemmin, mutta poliitikot sen sijaan eivät vaikuta olleen ajan tasalla.

Mielenosoitukset ovat kärjistyneet myös yhteenotoiksi virkavallan kanssa.­

Hän arvioi huonon eläkejärjestelmän ja veden yksityistämisen kuuluvan suurimpiin protesteihin johtaneisiin syihin.

– Ehkä valtio ei myöskään vastannut tähän tarpeeksi nopeasti, siinä meni suunnilleen kolme päivää.

Vaihevuori Hernandezin mukaan paikallisten pelkoa lisää se, että mielenosoittajien vastaisen operaation johdossa on kenraali, jonka isä muistetaan diktaattori Augusto Pinochetin valtakauden aikaisena kiduttajana.

– Pelko saa aikaan kuitenkin sen, että ihmiset menevät kaduille entistä enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?