Johnsonille jälleen tappio: Parlamentti hylkäsi aikataulun – brexit näyttää lykkääntyvän

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Suora lähetys
Boris Johnson koki sekä brexit-voiton että kirvelevän tappion tiistaina parlamentissa.
Britannian parlamentin kiireiseltä näyttänyt viikko brexitin suhteen meni jäähylle ainakin toistaiseksi. Parlamentin alahuone kävi tiistaina kiivaan kuusituntisen keskustelun pääministeri Boris Johnsonin sille viikonloppuna tuomasta uudesta brexit-sopimuksesta.

Johnsonin voitoksi alahuone päätti äänestää erosopimuksen ottamisesta jatkokäsittelyyn, mutta heti perään tyrmäsi pääministerin aikeen saada sopimus jyrättyä läpi vielä tällä viikolla. Alahuoneen mielestä aikataulu oli liian tiukka.

Äänestystyrmäyksen jälkeen Johnson ilmoitti, että sopimusehdotuksen käsittely keskeytetään siihen saakka, kunnes EU tekee päätöksen siltä anottuun brexit-jatkoaikaan.

Käytännössä tämän arvellaan merkitsevän, ettei brexit toteudu Johnsonin tavoittelemassa ajassa, eli ensi viikon torstaina.

IS seurasi brexit-käänteitä tiistai-iltana.

Päätapahtumat

Tusk suosittelee EU-johtajia myöntymään lykkäykseen

Hallitusta tuki 19 Labourin edustajaa ja 19 konservatiivien "kapinallista"

Pallo siirtyy nyt EU:lle - myönnetäänkö Britannialle taas brexit-lykkäys?

Johnsonille tappio: Parlamentti hylkäsi hallituksen esityksen brexit-lain käsittelyaikataulusta

Parlamentti hyväksyi brexit-lakiehdotuksen käsittelyn

Näytä lisää(2 kpl)

Tusk suosittelee EU-johtajia myöntymään lykkäykseen

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti myöhään illalla, että aikoo esittää EU-johtajille lykkäykseen suostumista, jotta sopimuksettomalta EU-erolta vältytään.

Hallitusta tuki 19 Labourin edustajaa ja 19 konservatiivien "kapinallista"

Tiistaina alahuone kävi värikkään, kuusi tuntia kestäneen keskustelun hallituksen brexit-ehdotuksesta. Se hyväksyttiin lopulta äänin 329–299. Ratkaisevat äänet tulivat sekä oppositiopuolue Labourilta että konservatiiviryhmästä aiemmin erotetuilta ”kapinallisilta”. Molemmista 19 edustajaa äänesti hallituksen esityksen puolesta.

Kyse oli kuitenkin enemmän periaatteellisesta äänestyksestä siitä, haluaako parlamentti jatkaa EU-eron käsittelyä, kuten kansanäänestyksessä kesällä 2016 britit päättivät.

Hallituksen esityksenä oli viedä brexit-ehdotus seuraavaksi pikaiseen valiokuntakäsittelyyn, jotta se saataisiin runnottua läpi alahuoneessa torstaihin mennessä ja perjantaina ylähuoneen käsiteltäväksi.

Jo etukäteen olivat ehdotusta vastustaneet kritisoineet aikataulua aivan liian tiukaksi, koska siihen halutaan lukuisia muutosehdotuksia. Illan toisessa äänestyksessä pika-aikataulu kaatui äänin 308–322. Nyt hallitusta kannatti enää yhdeksän ”kapinallista” ja viisi työväenpuolueen edustajaa.

EU ei ole vielä luvannut lisäaikaa

Britannia tuskin ehtii vahvistaa EU-erosopimusta ennen ensi viikon eropäivää. Tämä kävi selväksi tiistaina, kun parlamentin alahuone torjui pääministeri Boris Johnsonin yrityksen runnoa sopimusta koskeva lainsäädäntö läpi parlamentista pika-aikataululla.

Mitä tapahtuu seuraavaksi, on vielä pimennossa.

Pääministeri Johnson sanoi keskeyttävänsä lain käsittelyn ja odottavansa EU:n vastausta Britannian aiemmin jättämään lisäaikapyyntöön EU-erolle.

EU-maita edustavan Donald Tuskin mukaan EU:n pitää olla valmis kaikkiin brexit-vaihtoehtoihin. Euroopan parlamentissa aamulla puhunut Tusk kertoi jatkavansa keskusteluita jäsenmaiden kanssa siitä, miten Britannian lisäaikapyyntöön ja tilanteeseen vastataan.

Yksi asia on Tuskin mukaan selvä: sopimukseton brexit ei ole koskaan EU:n valinta.

– Konsultaatioiden tulos riippuu pitkälti siitä, mitä Britannian parlamentti päättää tai on päättämättä. Meidän pitää olla valmiita kaikkiin skenaarioihin.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan EU on tehnyt kaikkensa, jotta Britannia lähtisi EU:sta hallitusti.

– Tulen aina suremaan Britannian päätöstä lähteä, mutta ainakin voimme katsoa toisiamme silmiin ja sanoa, että olemme tehneet voitavamme, jotta ero olisi järjestäytynyt.

Sopimuksen hyväksyminen olisi tiennyt Britannialle tasaista tietä ulos EU:sta, koska eroa seuraisi ensi vuoden loppuun asti ulottuva siirtymäaika. EU-maiden odotetaankin olevan suopeita lisäajalle, jos sen avulla vältetään hallitsematon ero.

Brexit-neuvottelija Michel Barnier on jatkamassa EU:n neuvottelijana myös seuraavassa vaiheessa.

STT

Pallo siirtyy nyt EU:lle - myönnetäänkö Britannialle taas brexit-lykkäys?

Lauantaina Johnson lähetti EU:lle lain velvoittaman kirjeen, jossa Britannia anoo EU:lta lykkäystä brexitille. EU on odottanut tämäniltaisten äänestysten tuloksia, ennen kuin tekee päätöksen.

- EU:n täytyy nyt päättää, miten vastata parlamentin ehdotukseen brexitin lykkäämisestä, sanoi Johnson illalla.

- Keskustelen EU:n jäsenvaltioiden kanssa heidän aikeistaan. Lakikäsittely keskeytetään siihen saakka, kunnes he ovat tehneet päätöksensä. Haluan tehdä vielä selväksi, että hallituksen politiikkana säilyy se, ettei lykkäystä tarvita.

Hallituksen tiedottajan mukaan Johnson on yhteydessä EU-johtajiin jo tiistai-iltana.

Johnson laittoi brexit-ehdotuksensa tauolle

Pääministeri toteutti aiemman uhkauksensa ja keskeyttää hallituksen brexit-esityksen etenemisen valiokuntien käsittelyyn. Illan ensimmäisessä äänestyksessä alahuone hyväksyi sen etenemisen, mutta hylkäsi ehdotetun pikakäsittelyn.

Johnson toisti, ettei toivo brexitin lykkäämistä ja aikoo keskustella EU-johtajien kanssa siitä, aikovatko he myöntää jatkoaikaa vai eivät.

Johnsonille tappio: Parlamentti hylkäsi hallituksen esityksen brexit-lain käsittelyaikataulusta

Alahuone on hylännyt pääministeri Boris Johnsonin hallituksen ehdotuksen brexit-lain pikaisesta käsittelyaikataulusta. Tulos oli 308-322.

Edellisessä äänestyksessä hallituksen esitys lakiehdotuksesta hyväksyttiin 30 äänen erolla.

Kolmen päivän pikaisen käsittelyaikataulun hylkääminen oli merkittävä tappio Johnsonille. Hän uhkasi aiemmin päivällä vetää lakiehdotuksen pois, jos häviää tämän äänestyksen.

Toinen äänestys käynnissä - hyväksytäänkö pikainen aikataulu?

Seuraavaksi äänestetään käsittelyn aikataulusta. Tämän äänestyksen tulos on merkittävämpi.

Pääministeri Johnson on vaatinut lakipaketin käsiteltäväksi kolmessa päivässä, mitä vastustajat pitävät liian lyhyenä aikana. Jos hallituksen aikataulua ei hyväksytä, on Johnson uhannut vetää lakipaketin pois ja aikoo vaatia uusia parlamenttivaaleja.

Parlamentti hyväksyi brexit-lakiehdotuksen käsittelyn

Britannian parlamentin alahuone on hyväksynyt hallituksen EU-erosopimuksen sekä brexit-lakiehdotuksen jatkokäsittelyn. Tulos oli 329-299.

Tulos oli erävoitto pääministeri Boris Johnsonin hallitukselle, joka on tähän saakka hävinnyt aiemmat brexit-äänestykset. Tulos on ensimmäinen askel kohti Johnsonin ehdottamaa brexitiä 31. lokakuuta.

Äänestys alkoi

Ensimmäinen äänestys brexit-lakipaketista on alkanut ilmoitun mukaisesti kello 21. Äänestystulokset ilmoitetaan noin 15 minuutin kuluttua.

Parlamentti valmistautuu ensimmäiseen äänestykseen

Alahuoneen penkit ovat taas täyttyneet parlmentaarikoista kun alahuone valmistautuu illan ensimmäiseen äänestykseen EU-eron toimeenpanoa koskevasta lainsäädännöstä.

Jos tämä lakipaketti hyväksytään, parlamentin on seuraavaksi tarkoitus äänestää sen käsittelyn aikataulusta. Hallitus haluaa, että lakia käsiteltäisiin valiokuntatasolla keskiviikon aikana. Tuolloin kansanedustajilla on myös mahdollisuus valmistella muutosehdotuksia.

Parlamentaarikot ovat keskustelleet aiheesta noin kuuden tunnin ajan. Äänestyksen arvellaan alkavan noin kello 21.

Pääministeri vahvistaa: Uudet vaalit, jos sopimusta ei kiirehditä

Pääministeri Boris Johnson vahvisti alahuoneen keskustelussa, että haluaa uudet parlamenttivaalit, jos hänen brexit-sopimuksensa lainsäädäntöä ei jatketa.

Jo aiemmin uutistoimistot ja brittimedia olivat kertoneet, että pääministeri vetää pois koko brexit-ehdotuksen ja uhkaa vaatia uudet vaalit joulukuuksi, jos brexitiä joudutaan lykkäämään.

Jos EU hyväksyy odotetusti anotun lykkäyksen, aikoo hallitus painostaa parlamenttia hyväksymään vaalit lopettamalla uusien lakiesitysten lähettämisen käsiteltäväksi, eli käytännössä alkaisi lakkoon, kertoo BBC.

Uusien vaalien järjestäminen edyllyttäisi parlamentin 2/3-äänienemmistön hyväksyntää. Toinen mahdollisuus olisi, että hallitus ehdottaisi oman konservatiivipuolueen edustajien äänestävän epäluottamuslauseen omalle hallitukselleen, jotta sen olisi pakko erota ja sitä kautta vaalit järjestyisivät.

Johnson vakuuttaa, että Britannia voi tehdä enemmän, vaikkei se kuulu enää EU:hun. Johnsonin mukaan sopimus ei huononna työntekijöiden oikeuksia tai heikennä reagointia ympäristökysymyksiin. Johnsonilta kysytään jälleen Pohjois-Irlannista.

Johnson puhuu taas oman sopimuksensa ja lakipaketin puolesta. Hän nostaa esille niin sanotun tamponiveron, jonka Britannia voi laskea erosopimuksen mukaan EU:n tasoa alemmaksi. Aiemmin Telegraph oli uutisoinut, että naisten hygieniatuotteita koskevasta verosta oli väännetty myöhään ennen kuin sopimus lopulta saatiin aikaiseksi EU:n kanssa.

Johnson sanoo ympäristölain noudattavan korkeita standardeja. Juuri enempää hän ei ehdi sanoa ennen kuin antaa puheenvuoron opposition kansanedustajalle.

Lähteet: Hallitus järjestäisi ennenaikaiset vaalit, jos nopetettua aikataulua ei hyväksytä

BBC:n ja Reutersin toimittajien mukaan hallitus olisi hylkäämässä brexit-sopimukseen liittyvän lainsäädännön ajamisen, jos kansanedustajat äänestävät sen nopeutettua käsittelyä vastaan.

Jos EU odotetusti myöntäisi lisäajan, hallitus pyrkisi saamaan aikaiseksi ennenaikaiset vaalit.

Johnson vakuuttaa, ettei lakiesityksessä mikään heikennä työntekijöiden oikeuksia. Hän antaa jälleen puheenvuoron opposition puheenjohtajalle. Häneltä kysytään työntekijöiden turvasta.

Johnson sanoo Britannian noudattavan jatkossakin korkeimpia standardeja.

Pääministeri Johnson antaa puheenvuoron konservatiivien kansanedustajalle. Häneltä kysytään kalastuksesta ja kalastusoikeuksista.

- Lupaako hän, että otamme sataprosenttisesti haltuumme vetemme?

Häneltä kysytään, neuvotellaanko kumppaneiden kanssa vuosittain.

- Voin antaa mielelläni sen vakuutuksen.

Kansanedustajien syleissä näkyy vihreälle paperille painettu lakiesitys. Moni selaa sitä, kun kansanedustaja kysyy puolustuksesta brexitin jälkeen.

Johnson puolusti sopimusta kalastajien näkökulmasta ennen kuin antaa puheenvuoron jälleen opposition kansanedustajalle. Johnsonille sanottiin, ettei lakipaketissa ole mainintaa siitä, miten Pohjois-Irlannin erikoisjärjestely toimisi, vaikka siitä on sopimuksessa puhetta.

Johnsonin mukaan järjestelyn purkamisesta on mainittu erosopimuksessa.

- On pieniä taloudellisia järjestelmiä, joissa Pohjois-Irlanti on linjassa EU:n kanssa, Johnson myönsi.

Hän sanoi, että pääosin Pohjois-Irlanti lähtee Britannian mukana ja voi olla mukana vapaakauppasopimuksissa.