Vammaisyhdistyksen työntekijöiden välit kiristyivät järkyttävin seurauksin Ranskassa – 55-vuotiasta naista syytetään kollegansa paloittelumurhasta

rac

Julkaistu:

Sophie Masala on myöntänyt surmanneensa työtoverinsa, mutta väittää, ettei teko ollut tahallinen tai ennalta suunniteltu.
Ranskassa alkoi maanantaina oikeudenkäynti, jossa 55-vuotiasta naista syytetään kilpailevan työtoverinsa murhasta sekä tämän ruumiin paloittelusta. Tapausta on puitu runsaasti paikallisessa mediassa, jossa murhasta syytteessä oleva Sophie Masala on ehtinyt jo saada lisänimen ”Canal du Midin paloittelija”.

AFP:n mukaan kahden aikuisen lapsen äiti Masala on tunnustanut tappaneensa työtoverinsa Maryline Planchen, 52. Hän kuitenkin väittää, ettei teko ollut tahallinen tai ennalta suunniteltu.
Poliisin mukaan Planche surmattiin Toulousen keskustassa sijaitsevassa asunnossaan 12. toukokuuta 2016. Masala pidätettiin muutamaa päivää myöhemmin.

– Tämä on epätavallinen oikeudenkäynti... Toivomme, että ymmärryksemme on parempi sen lopuksi, Planchen perhettä edustava asianajaja Georges Catala sanoi uutistoimistolle.

Tapaaminen uhrin asunnolla päättyi julmasti

RFI-kanavan mukaan Planche ja Masala työskentelivät Toulousessa Agefiph-nimisessä yhdistyksessä, joka työskentelee vammaisten yhteiskuntaan integroitumisen eteen. Työyhteisön logistiikasta vastannutta Planchea on kuvailtu johdon arvostamaksi, rauhalliseksi ja luotettavaksi työntekijäksi.
Masalaa pidettiin puolestaan joviaalina, mutta samalla manipuloivana työntekijänä. Nainen oli aiemmin jäänyt kiinni lounaskuponkien varastamisesta, ja hänellä on taustallaan myös edelliseen työpaikkaansa Montpellierin yliopistoon liittyvä kavallustuomio.

Työtovereiden mukaan Masalalla oli ”vihamielinen pakkomielle” itseään varautuneempaa ja hiljaisempaa Planchea kohtaan.

Masalaa edustavan asianajajan Pierre Dunacin mukaan Masala oli toukokuussa 2016 sopinut Planchen kanssa tapaamisen tämän asunnolle. Kaksikon oli asianajajan mukaan ollut määrä keskustella keskinäisten jännitteiden purkamisesta.

Dunacin mukaan tapaaminen käynnistyi asiallisissa merkeissä, mutta tilanne riistäytyi pian käsistä. Planchen naapuri on kertonut nähneensä, kuinka nainen yritti poistua asunnostaan apua huutaen.

Naapurin mukaan toinen nainen oli vetänyt Planchen kuitenkin hiuksista tarttuen takaisin sisälle. AFP:n mukaan Planche sai surmansa, kun hänen päähänsä iskettiin pullo.

”Hänellä ei ole aikomusta selittää itseään”

Poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että Planchen ruumis paloiteltiin muutamaa päivää myöhemmin rautasahalla. Sen jälkeen uhrin pää pakattiin reppuun ja muut ruumiin kappaleet ostoskärryyn, joilla ne kuljetettiin noin 500 metrin päässä sijaitsevan Canal du Midi -kanavaan.

Ruumiinosat löydettiin myöhemmin, kun ne olivat ajautuneet kanavan rannoille.

Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva, noin 240 kilometriä pitkä Canal du Midi yhdistää Bordeaux’sta alkavan Garonne-joen Välimereen. Se on myös suosittu turistikohde.

Uhrin perheen asianajajan mukaan tapaus on osoitus ”poikkeuksellisesta epäinhimillisyydestä”. Masalan ei ole todettu kärsivän mielenterveydellisistä ongelmista, mitä asianajaja piti yllättävänä.

– Hän sanoo, että hänen tekoaan pidetään hirviömäisenä ja häntä pidetään kummallisena petona, mutta hänellä ei ole aikomusta selittää itseään, syytetyn asianajaja Dunac puolestaan sanoi RFI:n mukaan asiakkaaseensa viitaten.

Masalan on määrä saada tuomionsa perjantaina.