rac

Katso 13 kuvaa: Näin Naruhito kruunattiin Japanin uudeksi keisariksi – seremonia kuhisi kuninkaallisia ja presidenttejä

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilta-Sanomat seurasi suorana Japanin keisarin Naruhiton ja keisarinna Masakon kruunajaisia. Kruuna­jaisseremonia kesti puoli tuntia.
Kruunajaisseremonia alkoi keisarillisella palatsilla Tokiossa kello 13 paikallista aikaa eli kello 7 Suomen aikaa. Kysymyksessä oli harvinainen tilaisuus, sillä vuosisatoihin ei ole ollut tilannetta, missä uusi keisari nousee valtaistuimelle vielä vanhan ollessa elossa.

Seremonian näkyvimmässä osassa keisari ja keisarinna istuivat omissa verhotuissa tiloissaan. Keisari Naruhito puhui lyhyesti pääministeri Shinzo Abelle. Välillä verhot vedettiin kiinni ennen kuin keisaripari poistui seremoniatilasta. Kruunajaisia on ollut seuraamassa runsaasti kuninkaallisia ja valtiojohtajia ympäri maailmaa.


85-vuotias keisari Akihito kuitenkin väistyi keisarin paikalta terveys­ongelmien vuoksi aiemmin tänä vuonna, ja hänen vanhin poikansa, 59-vuotias Naruhito täten peri keisarin paikan.

Hetki hetkeltä -seuranta kruunajaisista on päättynyt tällä erää. Voit lukea jutun lopusta, mitä seremoniassa aamulla Suomen aikaa tapahtui.


Seuraavana perimysjärjestyksessä on Naruhiton veli Fumihito, eli keisarilliselta nimeltään kruununprinssi prinssi Akishino, joka puolisoineen vieraili Suomessa viime heinäkuussa.

Alkuun kruunajaispäiväksi suunniteltu avoautokulkue on siirretty marraskuulle. Keisarin ja keisarinnan piti siirtyä keisarilliselta palatsilta avolimusiinin kyydissä valtion vierastaloon, Akasakan palatsiin. Kulkue kuitenkin päätettiin perua kruunajaispäivältä äskettäisen taifuunin kuolonuhrien kunnioittamiseksi.

Lue lisää: Tällaisen elämän uusi keisari Naruhito on elänyt tähän asti

Päätapahtumat

Seuranta päättyy, suora lähetys jatkuu vielä

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy. Suora lähetys on päättynyt.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio poistuvat huoneesta

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio poistuvat huoneesta.

Vieraat poistuvat huoneesta

Ulkomaalaisia vieraita poistuu huoneesta, jossa he seurasivat kruunajaisseremoniaa. Vieraat eivät poistu kaikki kerrallaan, vaan seurueittan. Esimerkiksi pariskunnat poistuvat yhdessä huoneesta.

Kruunajaisia seuraavat lähinnä iäkkäät japanilaiset

- Täällä keisarillisen palatsialueen ulkopuolella näkee konkreettisesti sukupolvien välisen kuilun: ne vähät ihmiset jotka ovat tulleet seuraamaan tapahtumaa, ovat enimmäkseen iäkkäämpiä japanilaisia. Olemme Japanissa ollessamme kuulleet useammalta paikalliselta, ettei keisari ole instituutiona nuoremmalle sukupolvelle niin merkittävä kuin vanhemmille japanilaisille, kertoo Tokiossa oleva IS:n toimittaja Miika Viljakainen.

Kruunajaispäivä on kansallinen juhlapäivä

Kruunaiaispäivä on juhlapäivä eli käytännössä monen kohdalla vapaapäivä. Edellisen kerran Japanissa kruunattiin keisari vuonna 1990, kun keisari Akihito nousi valtaan. Hän luopui kruunustaan aiemmin tänä vuonna ja hänen vanhin poikansa Naruhito nousi keisariksi.

Myös pääministeri poistuu tilasta

Pääministeri Shinzo Abe on poistunut huoneesta.

Myös kruununprinssi poistuu tilasta

Kruununprinssi Fumihito on poistunut tilasta. Fumihito on Akihiton poika. Myös kaikki muut seremoniatilassa olleet japanilaiset keisarillisen perheen jäsenet poistuvat huoneesta. Kaikki kävelevät rauhallisesti ja tasaiseen tahtiin.

Keisarinna poistui verhotusta tilasta

Myös keisarinna poistui verhotusta tilasta ja seuraa parhaillaan miestään.

Keisari poistui verhotusta tilasta

Keisari kävelee perinteisessä asussaan pois verhotusta tilasta. Hänen laahustaan kannatellaan.

Kruunajaisseremoniassa läsnä kruunustaan luopunut keisari

Huoneessa, jossa kruunajaisseremonia pidetään, on läsnä muun muassa kruunustaan luopunut entinen keisari Akihitio ja tämän puoliso Michiko.

Verhot menevät kiinni

Verhot suljetaan tiloista, joissa keisari ja keisarinna ovat. Kello kilahti ja vieraat istuutuivat.

Pääministeri onnittelee

Pääministeri Shinzo Abe onnittelee uutta keisaria. Perinteisesti pääministerin tehtävänä on ollut vakuuttaa uskollisuutta keisarille.

Puheensa jälkeen Abe kumartaa, kävelee taaksepäin kasvot keisariin päin ja kumartaa uudelleen. Aben johdolla huoneessa olijat huusivat "banzai" kolmesti. Tämän jälkeen ammutaan kunnianlaukaukset.

Vieraat seuraavat seremoniaa seisten

Seremoniaa seuraavat vieraat seisovat. Ainakin osa ulkomaalaisista vieraista seuraa tilaisuutta tv:n välityksellä.

Keisari puhuu

Keisari Naruhito puhuu. Pääministeri kumartaa keisarin puheen päätteeksi. Reutersin mukaan Naruhito julistaa seremonian aikana sen, että hänet on kruunattu keisariksi. Keisari puhuu rauhalliseen tahtiin, lukien paperista.

Pääministeri astelee keisarin eteen ja kumartaa

Japanin pääministeri Shinzo Abe tervehtii keisaria.

Seremonia on alkanut

Kruunajaisseremonian julkinen osuus on alkanut. Perinteisiin asuihin pukeutunut keisaripari on paljastettu. Pariskunta oli kankain verhotussa suljetussa tilassa, jota kutsutaan japaniksi Takamikuraksi.

Kruunajaiset kuhisevat arvovaltaisia vieraita

Esimerkiksi Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kruununprinsessa Victoria, Hollannin kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maksima ja Norjan kruununprinssi Haakon.

Myös esimerkiksi Britannian kruununprinssi Charles on seuraamassa kruunajaisia, samoin kuin Tanskan kruununprinssi Frederik ja tämän puoliso, prinsessa Mary.

Kevyesti varusteituneita poliiseja on keisarillisen palatsin edustalla vain harvakseltaan

Toimittaja Viljakaisen mukaan keisarillisen palatsin eristysalueen rajalla pyörii paljon eri maiden journalisteja. Koska väkeä on vähän, myös toiset toimittajat kelpaavat haastateltaviksi.

- Japanilaismedia kävi hieman ennen kruunajaisten alkua kyselemässä IS:n reporttereilta, haittaako sade suomalaismediaa. Kerroimme, ettei meitä(kään) ole tehty sokerista, onhan tämä harvinaislaatuinen tapahtuma, Viljakainen sanoo.

- Ottaen huomioon tosiaan sen, että keisarillisen palatsin alueella on tällä hetkellä arvovieraita noin 170 maasta, on poliiseja tässä ulkoalueella verrattain harvakseltaan ja heillä on kevyt varustus. Useimmilla on esillä ainoastaan teleskooppipamppu. Esimerkiksi pistoolikarbiineja tai sitä järeämpiä sarjatuliaseita emme nähneet yhtäkään.

- Toisaalta tuliaseet ovat Japanissa muutenkin harvinaisia, siviilin on äärimmäisen vaikeaa hankkia sellaista. Väkivaltarikostilastoja jos katsoo, Japani on maailman turvallisimpia maita ellei turvallisin.

- Muutenkin hauska seurata japanilaisen poliisin seesteisyyttä tässä tilanteessa. Tuossa vähän ennen kruunajaisten alkua meitä vastaan ajoi poliisiauto vilkut päällä, mutta mikään tulipalokiire heillä ei ollut. Poliisiauto nimittäin pysähtyi suojatien eteen – yhä vilkut päällä - päästääkseen vanhan rouvan ylittämään tien.

Avoautokulkue lykättiin marraskuuhun taifuunin takia

- Alueen ulkopuolelle on kerääntynyt hämmästyttävän vähän väkeä tapahtuman luonne huomioon ottaen. Väkimäärää verottaa varmasti se, että koko tiistaiaamun Tokiossa on satanut. Enimmäkseen ripotellen, mutta hetkittäin se on yltynyt melkein kaatosateeksi, IS:n toimittaja Miika Viljakainen kertoo Tokiosta.

Väen vähyyteen vaikuttaa Viljakaisen mukaan myös se, että moni varmasti osallistuu vasta keisariparin avoautokulkueeseen. Alun perin suunnitelmissa oli, että keisari Naruhito ja keisarinna Masako olisivat siirtyneet tänään avolimusiinin kyydissä täältä valtion vierastalolle Akasakan palatsiin.

Ennakko-odotukset olivat, että automatkan varrelle olisi kerääntynyt noin 100 000 katselijaa. Keisariperhe kuitenkin ajatteli, että koska taifuunin aiheuttamista tuhoista on niin vähän aikaa, on kunnioittavampaa uhreille järjestää kulkue myöhemmin marraskuussa.

Japanin kruunajaisseremonia alkaa pian

Huomenta ja tervetuloa seuraamaan suoraa lähetystä ja seurantaa Japanin keisarin Naruhiton ja keisarinna Masakon kruunajaisista. Paikan päällä Tokiossa ovat IS:n toimittaja Miika Viljakainen ja kuvaaja Pete Aarre-Ahtio.

- Keisarillinen palatsi sijaitsee omalla erillisalueellaan Tokion sydämessä. Valtioiden edustajia ja valikoituja medioita lukuun ottamatta muilta on tänään pääsy kielletty palatsin alueelle, Viljakainen kertoo tunnelmista ennen seremonian alkua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt