Brittiparlamentti vääntää taas brexit-sopimuksesta – kenen tuen Johnsonin johdolla neuvoteltu diili saa?

Julkaistu:

Brexit-väännöstä odotetaan tällä viikolla tiukkaa. Hallitus vakuuttaa, että erosopimuksella on enemmistön tuki. Eri arvioiden mukaan sopimuksen läpimeno voi onnistua, mutta vain niukalla enemmistöllä.
Britanniassa brexit-sotkun selvittäminen jatkuu tällä viikolla maan parlamentissa. Brittimedian mukaan hallitus pyytää merkityksellistä äänestystä pääministeri Boris Johnsonin ja Euroopan unionin neuvottelemasta muokatusta brexit-sopimuksesta. Äänestyksestä päättää parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow.
Parlamentissa olevien toimittajien mukaan hallitus saattaisi kuitenkin vetää esityksensä pois, vaikka puhemies sen hyväksyisi, jos puhemies samalla hyväksyy käsiteltäväksi muutosehdotuksia siihen.

– Ei ole mitään järkeä pitää merkityksetöntä äänestystä, pääministerin edustaja sanoi toimittajien mukaan.
Oli merkityksellisen äänestyksen kohtalo mikä tahansa, hallitus vahvisti maanantaipäivänä aikovansa esitellä brexit-sopimuksen toteuttamiseen tähtäävän lainsäädännön parlamentin alahuoneessa tänään, The Guardian sanoo. Sopimukseen liittyvästä lainsäädännöstä voitaisiin äänestää mahdollisesti jo huomenna.

– Tämä on mahdollisuus jättää Euroopan unioni sopimuksen kanssa 31. lokakuuta. Jos parlamentti haluaa kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta, sen on tuettava lakiesitystä, brexit-ministeri Steve Barclay sanoi Telegraphin mukaan.

Pääministeri Johnson on sanonut olevansa luottavainen siitä, että hänellä on riittävästi tukea erosopimuksen läpisaamiseen. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, että sopimuksella olisi parlamentin alahuoneessa enemmistön hyväksyntä.

The Guardianin mukaan Johnsonin muokattu brexit-diili voisi saada niukasti enemmistön tuen. Arvion mukaan sopimusta kannattaisi konservatiivien lisäksi sitoutumattomia kansanedustajia, entisiä konservatiivikapinallisia sekä kapinoivia työväenpuolueen kansanedustajia.


Institute for Government -ajatushautomon vanhempi tutkija Maddy Thimont Jack sanoi sunnuntaina Wall Street Journalille, että hallituksella oli ”melko hyvä mahdollisuus” saada sopimus läpi alahuoneessa.

Ratkaisevia ryhmiä ovat Mayn sopimusta vastustaneet konservatiivit, konservatiiveista pois potkitut kansanedustajat ja kapinoivat työväenpuolueen kansanedustajat, sillä näiden ryhmien äänestyspäätöstä ei täysin voida ennakoida.

Esimerkiksi Telegraph laski perjantaina, että sopimus voisi mennä läpi, vaikka osa Mayn sopimusta vastustaneista äänestäisi myös tätä sopimusta vastaan sen jälkeen, kun DUP ilmoitti vastustavansa diiliä.

Tällöin ratkaisevaan asemaan nousisivat konservatiivien entiset kapinalliset sekä työväenpuolueen kansanedustajat. Jo viikonlopun aikana useat ex-kapinallisista kertoivat tukevansa Johnsonin sopimusta. Lisäksi aiemmin lokakuussa 19 työväenpuolueen kansanedustajaa kirjoitti EU:lle ja pyysi unionia tekemään Johnsonin kanssa sopimuksen, jota he voisivat äänestää. Ainakin osan näistä kansanedustajista uskotaan äänestävän sopimuksen puolesta.
Paljon riippuu myös siitä, saako joku hallituksen esitykseen tehtävistä muutosehdotuksista laajempaa tukea. Esimerkiksi viikonloppuna muutosehdotuksen hyväksyntä torppasi äänestyksen itse sopimuksesta.

Työväenpuolue on jo ilmoittanut esittävänsä, että Britannia jäisi tulliliittoon EU:n kanssa. Viimeksi, kun tulliliitosta oli mahdollista äänestää, esitys hävisi vain kolmella äänellä. Useat esityksen puolesta äänestäneistä ovat kuitenkin ilmoittaneet, etteivät enää tue tulliliittoa.

Hallitus on joka tapauksessa pyytänyt lisäaikaa EU:lta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on sanonut konsultoivansa jäsenmaita pyynnön suhteen.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela sanoi STT:n haastattelussa pitävänsä sopimuksettoman EU-eron todennäköisyyttä lokakuun lopussa pienempänä kuin aiemmin syksyllä. Hänen mukaansa on epätodennäköistä, että EU ei myöntyisi brexitin jatkoaikaan, jos vaihtoehtona on sopimukseton EU-ero. Jokelan mukaan tämän voi tulkita heikentäneen Johnsonin ajaman erosopimuksen läpimenon mahdollisuuksia, koska vaihtoehtona ei uhkaa kova brexit.

– Tämä arvio on tietysti täysin vastakkainen sille, mitä Britannian hallituksesta on viestitetty, että heillä olisi tarvittavat äänet kasassa, Jokela lisää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt