Puhemies päätti: Johnsonin brexit-sopimuksesta ei äänestetä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

SUORA LÄHETYS
Britannian parlamentti kokoontuu tänään jatkamaan maan EU-eron käsittelyä.
Parlamentin on heti alkuviikosta määrä käsitellä erosopimuksen toimeenpanoa koskevaa lainsäädäntöä ja mahdollisesti äänestää itse sopimuksestakin. Suora lähetys on päättynyt.

Parlamentin alahuone hyväksyi toissa päivänä ehdotuksen, jonka mukaan erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vasta sen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistuttua. Päätös lykkäsi erosopimusäänestyksen tälle viikolle.

Päätapahtumat

Seuranta päättyy, suora lähetys jatkuu

Bercow ei salli äänestystä sopimuksesta

Istunto käynnistyy puolustusministerille esitettävillä kysymyksillä

Seuranta päättyy, suora lähetys jatkuu

Parlamentissa jatkuu keskustelu Bercow'n päätöksestä olla sallimatta äänestystä Johnsonin brexit-sopimuksesta. IS päättää istunnon hetki hetkeltä -seurannan tähän, mutta istuntoa on edelleen mahdollista seurata suorana lähetyksenä artikkelin yläosassa.

Brexitin vankkana kannattajana tunnettu edustaja Bill Cash vaati Bercow'ta harkitsemaan päätöstään uudelleen.

- Kun tekee päätöksiä ristiriitaisista kysymyksistä, jotkut ovat mielissään ja jotkut eivät. Olen yksinkertaisesti pyrkinyt noudattamaan velvollisuuksiani ja tekemään sen, minkä uskon olevan oikein. Ja juuri niin puhemiehen on tehtävä, Bercow vastasi.

Parlamentti keskustelee nyt Bercow'n päätöksestä. Istunnon jatko on toistaiseksi epäselvä.

Puhemies Bercow perusteli päätöstään pitkästi. Hänen mukaansa esityksen sisältö ja olosuhteet ovat edelleen samat kuin lauantaina, joten olisi sääntöjen vastaista käsitellä asiaa.

Bercow'n mukaan hallitus saattaa olla sitä mieltä, että olosuhteet ovat muuttuneet, koska Johnson on pyytänyt EU:lta lykkäystä. Bercow'n mukaan kyse on kuitenkin käynnissä olevan prosessin yhdestä vaiheesta, eikä olosuhteiden muuttumisesta.

Bercow ei salli äänestystä sopimuksesta

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow kertoi päättäneensä, että parlamentti ei väittele ja äänestä tänään Johnsonin sopimuksesta.

H-hetki lähestyy

Parlamenttiedustajat esittävät edelleen kysymyksiä puolustusministeri Ben Wallacelle sekä apulaispuolustusministereille heidän hallintoalaansa liittyen. 10 minuutin sisällä pitäisi koittaa kuitenkin kaikkien odottama hetki, jolloin puhemies Bercow kertoo istunnon jatkosta.

Guardianin Brysselin-kirjeenvaihtajan Jennifer Rankinin mukaan EU-parlamentin brexit-ohjauskomitean jäsenet ovat vahvistaneet, ettei parlamentti äänestä Johnsonin sopimuksesta ennen kuin se on saanut brittiparlamentin tuen.

BBC:n politiikantoimittajan Laura Kuenssbergin mukaan tällä hetkellä näyttää epätodennäköiseltä, että parlamentti äänestäisi Johnsonin sopimuksesta tänään. Säännöt eivät salli saman kysymyksen tuomista pöytään kahta kertaa saman istuntokauden aikana.

Vaikka äänestystä sopimuksesta ei järjestetty lauantaina, esitystä ei kuitenkaan vedetty pois virallisesti. Kuenssbergin mukaan tämä voi teoriassa estää äänestyksen järjestämisen nyt.

Bercow'n päätös ratkaisee istunnon jatkon

Puhemies John Bercow'n odotetaan siis kertovan noin kello 17.30, äänestääkö parlamentti tänään Johnsonin sopimuksesta. Se, mitä myöhemmin tapahtuu, riippuu siis pitkälti puhemiehen päätöksestä.

Skotlannin ja Walesin pääministerit lähettivät kirjeen EU:n Tuskille

Kansanedustajat esittävät siis parhaillaan kysymyksiä puolustusministerille.

Samaan aikaan toisaalla kerrotaan, että Walesin ja Skotlannin pääministerit ovat lähettäneet Eurooppa-neuvoston johtajalle Donald Tuskille kirjeen, jossa he vaativat tätä tukemaan lisäajan myöntämistä brexitille.

Ministerit perustelevat vaatimustaan sillä, että näin kansanedustajille jäisi pitempi aika tutkia Johnsonin erosopimusta.

Hallituksen tiedottajan mukaan Johnson aikoo vetää takaisin esityksensä brexit-sopimusta koskevasta äänestyksestä, jos puhemies sallii kansanedustajien väitellä lisäysehdotuksista, jotka "tekisivät äänestyksestä merkityksettömän".

Skotlannin korkein oikeus lykkäsi päätöstään

CNN:n mukaan Skotlannin korkein oikeus on lykännyt päätöstään siitä, noudattiko Johnson lakia pyytäesään EU:lta lisäaikaa brexitille.

Kanteen taustalla on joukko brexitin vastustajia, jotka haluavat varmistaa laillisesti, että Johnson noudattaa lakia, joka pakottaa hänet lisäajan hakemiseen.

Periaatteessa Johnson toimi lain mukaan lähettäessään pyyntökirjeen EU:lle. Hän ei kuitenkaan allekirjoittanut kirjettä omakätisesti , vaan lähetti mukana toisen kirjeen, jossa antoi ymmärtää, ettei halua lykkäystä. Nämä toimet saattavat vaikuttaa oikeuden päätökseen.

Istunto käynnistyy puolustusministerille esitettävillä kysymyksillä

Parlamentin istunto on käynnistynyt puolustusministerille esitettävillä kysymyksillä. BBC:n mukaan kysymyssessio jatkuisi noin tunnin, jonka jälkeen puhemies Bercow'n odotetaan kertovan, salliiko hän parlamentin äänestävän pääministeri Johnsonin brexit-sopimuksesta.

Bercow'n ilmoituksen jälkeen työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn esittää kiireisen kysymyksen Johnsonin EU:lle lähettämistä kirjeistä.

Myöhemmin alahuoneen johtaja Jacob Rees-Mogg antaa lausunnon parlamentin työhön liittyen. BBC:n mukaan hän saattaa käyttää lausunnon esittelemällä hallituksen aikataulun, jonka mukaisesti parlamentin halutaan tutustuvan brexitiin liittyvään lainsäädäntöön.

BBC:n mukaan Johnson uskoo, että hänellä on nyt riittävästi tukea saadakseen erosopimuksensa läpi. Sopimuksen taakse olisi nyt hallituksen lisäksi ryhmittymässä kourallinen työväenpuolueen kansanedustajia, joitakin riippumattomia kansanedustajia sekä valtaosa aikaisemmin sopimusta vastaan kapinoineista konservatiiveista.

Jos parlamentti kannattaisi Johnsonin erosopimusta, pääministeri voisi mahdollisesti perua kirjeensä, jossa hän anoi EU:lta lisäaikaa EU-erolle. EU ei ole vielä vastannut pyyntöön.

Johnson haluaa, että brittiparlamentti tekee tällä viikolla ja tulevana viikonloppuna pitkää päivää brexitin parissa, jotta erosopimukseen liittyvää lainsäädäntöä saataisiin eteenpäin. Lakiesityksiin on kuitenkin luvassa runsaasti muutosehdotuksia. Niistä tärkein koskee lähes varmasti muun muassa työväenpuolueen ajamaa uutta EU-kansanäänestystä.

Britannian EU-eropäivä on virallisesti tämän kuun viimeinen päivä.

Brittimedian mukaan Johnson aikoo yrittää saada parlamentin alahuoneen äänestämään tänään tuesta brexit-sopimukselle. On kuitenkin epäselvää, salliiko parlamentin puhemies John Bercow äänestystä, koska hän voi pitää sitä lauantaisen, Johnsonin tappioon päättyneen äänestyksen toistamisena, kertoo Guardian.

Bercow'n odotetaan kertovan päätöksestään noin kello 17.30 Suomen aikaa.

Alahuoneen lauantaisen päätöksen takia pääministeri Boris Johnson joutui pyytämään lisäaikaa EU:lta brexitin toteuttamiseen. Kirjeen mukana Johnson lähetti myös toisen viestin, jossa antoi ymmärtää lisäajan olevan huono idea. Johnson on pitänyt kiinni siitä, että Britannia lähtisi EU:sta 31. lokakuuta joko sopimuksen kanssa tai ilman. Parlamentin aiemmin hyväksyvä laki kuitenkin velvoitti Johnsonia pyytämään lisäaikaa, ellei parlamentti olisi viime lauantaihin mennessä hyväksynyt brexit-sopimusta tai sopimuksetonta EU-eroa.

Johnsonin lisäkirje on luettavissa Suomeksi käännettynä täällä.

Seuranta käynnistyy

Tervetuloa seuraamaan Britannian parlamentin istuntoa. Istunnon odotetaan käynnistyvän näillä hetkillä.