Brittiministeri paljasti hämmentävän brexit-vedon­lyönnin hallituksen sisällä

rac

Julkaistu:

Britannian hallituksen ministerit Michael Gove ja Dominic Raab kommentoivat kimuranttia brexit-tilannetta sunnuntaiaamuna tv-haastatteluissa.
Sopimuksettomaan brexitiin varautumisesta vastaava ministeri Michael Gove avasi brittihallituksen suunnitelmia sunnuntaiaamuna Sky News -kanavan toimittajan Sophy Ridgen vetämässä keskusteluohjelmassa. Edellisenä päivänä hallitus oli kokenut parlamentin alahuoneessa murskatappion kansanedustajien hyväksyessä muutosehdotuksen pääministeri Boris Johnsonin EU:n kanssa neuvottelemaan erosopimukseen.
  • Otteita Goven haastattelusta on nähtävissä yllä olevalla videolla.
Lisäyksen myötä äänestys sopimuksesta siirtyi, ja Johnson joutui lain velvoittamana hakemaan EU:lta lisäaikaa kirjeitse. Tosin hän lähetti ohessa myös toisen kirjeen, jossa antoi ymmärtää, ettei halua EU:n myöntävän lisäaikaa vaan työskentelee sen eteen, että brexit toteutuu tämän kuun lopussa.

Ohjelmassaan Ridge kysyi Govelta, voiko tämä taata, että brexit tapahtuu 31. lokakuuta.

– Kyllä. Se on määrätietoinen linjamme. Meillä on keinot ja kyky tehdä niin, Gove ilmoitti.

Gove teki haastattelussa myös paljastuksen, jota on jo ehditty ihmetellä sosiaalisessa mediassa. Gove kertoi lyöneensä terveysministeri Matt Hancockin kanssa vetoa siitä, että Britannia eroaa EU:sta 31. lokakuuta.
Goven vedonlyöntiä enemmän hämmennystä herätti se, että hallituksen jäsen Hanckock on lyönyt vetoa sen puolesta, ettei hallitus onnistu tavoitteessaan. Gove ei suostunut paljastamaan, kuinka suuresta summasta on kyse.


Johnson lähetti kirjeen pakon edessä

Brexit-ministeri Goven mukaan Johnson lähetti EU:lle lisäaikapyynnön ainoastaan siksi, koska parlamentti näin vaati.

– Mutta parlamentti ei voi muuttaa pääministerin mieltä eikä se voi muuttaa hallituksen linjaa tai päämäärää, hän totesi.
Sopimukseen hyväksytyn lisäyksen mukaan parlamentti ei anna Johnsonin sopimukselle lopullista hyväksyntää ennen kuin siihen liittyvä muu lainsäädäntö on saatu hyväksyttyä. Gove oli vakuuttunut siitä, että lakipaketti saadaan vietyä läpi ennen lokakuun loppua.

Hän sanoi myös uskovansa, että Johnsonin sopimuksella on parlamentissa enemmistön tuki. Jos sopimusta ei kuitenkaan hyväksytä, kansanedustajat saavat Goven mukaan aikaan ”epätoivoa ja hämmennystä”.

Operaatio keltasirkku käyntiin

Jo lauantaina hallituslähteet kertoivat brittimedialle, että mikäli muutosehdotus hyväksytään parlamentissa, hallitus alkaa välittömästi tehostaa varautumistaan sopimuksettomaan brexitiin. Hallituksen mukaan parlamentin päätös lisäsi äkkieron riskiä.

Sunnuntaina Gove ilmoitti hallituksen polkaisevan käyntiin ”operaatio keltasirkun”. Operaatioon liittyvässä muistiossa on listattu sopimuksettoman brexitin todennäköisiä jälkiseurauksia, tosin hallitus on väittänyt, että kyseessä on lista pahimmista mahdollisista skenaarioista.
Goven mukaan operaation käynnistämisellä halutaan varmistaa, että Britannia on valmiina siltä varalta, että EU kieltäytyy myöntämästä lisäaikaa eikä parlamentti hyväksy Johnsonin sopimusta. Hän sanoi olevan väärin olettaa, että EU-johtajat haluavat pitkittää prosessia, eikä hänen mukaansa voida taata, että EU suostuisi lykkäykseen.

Sunday Times kertoi kuitenkin myöhemmin sunnuntaina omiin lähteisiinsä vedoten, että EU lykkäisi brexitiä helmikuulle, jos Johnsonin sopimus ei mene parlamentissa läpi.

Vaalien ajankohta pääministerin käsissä

Ridge kysyi Govelta, miksi kansanedustajille ei anneta enemmän aikaa tutustua Johnsonin uuteen sopimukseen. Parlamentille jäi sopimuksen läpikäymiseen reilut kolme vuorokautta ennen kuin siitä oli suunniteltu äänestettävän.

Goven mukaan kansanedustajien pitäisi olla jo selvillä sopimuksen suurimmista muutoksista. Sopimus on muunneltu versio Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn neuvottelemasta brexit-sopimuksesta, jonka parlamentti hylkäsi aiemmin äänestyksissä kolmeen otteeseen.
Gove lupasi myös, ettei Pohjois-Irlannin perustuslailliseen asemaan ole tulossa muutosta.

Konservatiivit ovat vaatineet brexit-sotkun yhteydessä voimakkaasti uusia vaaleja, mutta Goven mukaan hänen ”ykkösprioriteettinsa” on tällä hetkellä ainoastaan brexitin toteutuminen lokakuun lopussa. Mahdollisten ennenaikaisten vaalien ajankohta on Goven mukaan yksinomaan pääministerin käsissä oleva päätös.

Samaan aikaan kun Gove istui Ridgen tentattavana, antoi ulkoministeri Dominic Raab toisaalla haastattelua BBC:n toimittajalle Andrew Marrille. Raab kehui Johnsonin sopimusta ”todella vahvaksi” ja sanoi EU:n olevan ”kurkkuaan myöten täynnä” brexitiä.

Hän ei kuitenkaan halunnut ennakoida sitä, heruuko EU:lta lisäaikaa. Myös Raab oli vakuuttunut siitä, että Britannia irtautuu EU:sta 31. lokakuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt