Sunday Times: EU lykkää brexitiä helmi­kuuhun, jos britti­parlamentti ei hyväksy sopimusta ensi viikolla

rac

Julkaistu:

Brittilehden mukaan Britannialla olisi halutessaan oikeus jättää EU jo aiemmin, jos sopimus hyväksytään.
Euroopan Unioni on myöntämässä Britannialle lisäaikaa brexit-sopimuksen hyväksymiselle maan parlamentissa, kertoo brittilehti Sunday Times. Lehden diplomaattilähteiden mukaan EU myöntäisi lisäaikaa helmikuuhun 2020 saakka jos pääministeri Boris Johnson ei onnistu saamaan parlamenttia esityksensä taakse ensi viikolla.

Timesin mukaan lykkäys olisi joustava, eli Britannia voisi jättää EU:n marraskuun, joulukuun tai tammikuun 1. tai 15. päivä jos se onnistuu hyväksymään brexit-sopimuksen jo aiemmin.
  • Katso jutun alusta videolta Johnsonin kommentit lauantaisen tappion jälkeen
Virallista päätöstä asiasta ei tehdä ennen kuin EU-jäsenmaiden päättäjät ovat arvioineet sopimuksen läpimenon mahdollisuuksia ensi viikolla. Jos Johnson ajautuu esityksensä kanssa vaikeuksiin tai jos brittiparlamentti päätyy kannattamaan uuden kansanäänestyksen järjestämistä brexit-sopimuksesta, aikovat EU-maat Saksan johdolla ajaa brexitille pidempää viivytystä, mahdollisesti ensi vuoden kesäkuuhun saakka.
EU-puheenjohtajamaa Suomen pääministeri Antti Rinne (sd) on jo aiemmin sanonut näkevänsä lisäajan myöntämisen Britannialle järkeväksi. Rinteen mukaan sopimuksettoman eron välttäminen on niin unionin kuin Britannian kansalaisten ja yritysten edun mukaista.

Timesin mukaan Rinne ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ovat seuraavien päivien aikana yhteydessä EU-maiden johtajiin yhteisen kannan muodostamiseksi asiaan.

Kolmen kuukauden brexit-lykkäystä pidetään teknisenä ratkaisuna, jonka hyväksyminen ei välttämättä edellytä ylimääräisen EU-huippukokouksen järjestämistä. Jos Britannia tarvitsee tätä enemmän aikaan, on EU-johtajien kokoonnuttava hätäkokoukseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt