”Tiedän, että voin luottaa teidän tukeenne...” – näin kuuluu Johnsonin hämmentävä lisä­kirje EU:lle sanasta sanaan käännettynä

Julkaistu:

Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti yöllä EU:lle kirjeen, jossa brittihallitus anoo lisäaikaa brexitille. Kirjeen mukana lähti kuitenkin toinen viesti, lisäkirje, jossa pääministeri antaa ymmärtää lisäajan olevan huono idea.
Brittiparlamentin lauantaina tekemä päätös suisti brexit-prosessin jälleen kaoottiseen tilaan, eikä tällä hetkellä ole täysin selvää, kuinka se tulee etenemään.

Parlamentti hyväksyi äänestyksessä kansanedustaja Oliver Letwinin tekemän muutosehdotuksen pääministeri Boris Johnsonin EU:n kanssa neuvottelemaan brexit-sopimukseen.
Lisäyksen myötä sopimus ei saa parlamentilta lopullista hyväksyntää ennen kuin siihen liittyvä muun lainsäädäntö on saatu hyväksyttyä. Äänestystulos johti siihen, että varsinaista äänestystä sopimuksesta ei järjestetty enää lauantain istunnossa, vaikka näin oli alun perin määrä tapahtua.


Koska aiemmin säädetty laki oli asettanut sopimuksen hyväksynnän takarajaksi lauantain, oli pääministeri Johnson velvoitettu anomaan EU:lta lisäaikaa brexitille. Johnson on kuitenkin tehnyt toistuvasti selväksi, ettei hän ole halukas tähän.

Parlamentin päätöksen jälkeen Johnson sanoi, ettei ole aikeissa neuvotella lisäajasta. Tämä kiihdytti jälleen keskustelua siitä, aikooko pääministeri rikkoa lakia tai kiertää sen jollakin keinolla.


Yöllä hän kuitenkin toimitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille lain vaatiman kirjeen, jonka sananmuodot oli määritelty valmiiksi. Muun muassa Reutersin kokonaan julkaisemassa kirjeessä brittihallitus pyytää lykkäystä brexitin määräpäivään, joka on tällä hetkellä 31. lokakuuta.

Johnsonin omakätistä allekirjoitusta kirjeestä ei kuitenkaan löydy. Jo pitkään oli spekuloitu, että Johnson saattaisi turvautua niin sanottuun kirjekikkaan eli lähettää virallisen pyynnön ohessa EU:lle toisen kirjeen, jossa hän kumoaa hallituksen pyynnön lisäajasta.


Näin Johnson myös teki. Toisessa kirjeessään hän ei tosin suoraan pyydä EU:ta kieltäytymään lisäajasta.
Hän kuitenkin antaa ymmärtää, että brexitin lykkääminen olisi vahingollista sekä Britannialle että EU:lle. Kirjeessään Johnson myös vakuuttaa sitoutumistaan siihen, että sopimus saadaan ratifioitua lokakuun loppuun mennessä.

Näin Johnsonin kirje kuuluu suomeksi käännettynä:

”Hyvä Donald

Oli hienoa nähdä sinut jälleen tällä viikolla Eurooppa-neuvostossa, kun sovimme historiallisesta uudesta sopimuksesta salliaksemme Yhdistyneelle kuningaskunnalle järjestyksenmukaisen vetäytymisen Euroopan unionista 31. lokakuuta. Olen syvästi kiitollinen sinulle, presidentti Junckerille sekä kaikille eurooppalaisille johtajatovereilleni valtiomiesmäisyydestä ja suhteidenhoidosta, jotka mahdollistivat meille tämän historiallisen merkkipaalun saavuttamisen. Minun täytyy myös osoittaa arvostustani Michael Barnierille sekä hänen tiimilleen mielikuvituksesta ja diplomatiasta neuvottelujen loppuun saattamisessa.

Kun puhuin parlamentissa tänä aamuna, panin merkille syövyttävän vaikutuksen, joka Britannian kansan vuoden 2016 kansanäänestyksessä antaman mandaatin pitkällä lykkääntymisellä on. Tein selväksi sen, että samaan aikaan kun uskon kiihkeästi, että sekä Britannia että EU tulevat hyötymään päätöksestämme vetäytyä ja kehittää uudenlainen suhde, se suhde tulee perustumaan syvään kunnioitukseen ja kiintymykseen, jota tunnemme jakamaamme kulttuuria, sivilisaatiota, arvoja ja intressejä kohtaan. Pysymme edelleen EU:n läheisenä kumppanina ja ystävänä. Sopimus, jonka hyväksyimme viime viikon Eurooppa-neuvostossa, on hyvä sopimus koko Britannialle ja koko EU:lle.

Valitettavasti parlamentti hukkasi mahdollisuuden edetä uuden erosopimuksen ratifiointiprosessiin. Tästä johtuen Britannian pysyvä edustaja toimittaa lain vaatiman pyynnön myöhemmin tänään. On tietenkin Eurooppa-neuvoston asia päättää, milloin tätä pyyntöä harkitaan ja myönnytäänkö siihen. Näiden ainutlaatuisten olosuhteiden näkökulmasta pahoittelen sitä, että johtajatoverini joutuvat käyttämään lisää aikaansa ja energiaansa kysymykseen, jonka olin toivonut ratkenneen jo viime viikolla. Samalla ymmärrän, että teidän täytyy ehkä kutsua Eurooppa-neuvosto koolle. Jos siitä on teille apua, olisin tietenkin iloinen osallistuessani minkä tahansa artikla 50 -neuvoston alkuun, jotta voisin vastata kunnolla kaikkiin kysymyksiin Britannian hallituksen asemasta sekä ratifiointiprosessin etenemisestä kyseisellä hetkellä.

Vaikka toisenlainen tulos olisi miellyttänyt minua tänään enemmän, hallitus aikoo puskea ratifiointia eteenpäin ja esitellä tarvittavan lainsäädännön ensi viikon alussa. Luotan edelleen siihen, että me saamme prosessin päätökseen 31. lokakuuta mennessä. Itse asiassa monet heistä, jotka äänestivät tänään hallitusta vastaan, ovat ilmaisseet tukeaan uudelle sopimukselle sekä sen ratifioimiselle viipymättä. Tiedän, että voin luottaa teidän tukeenne ja siihen, että johtajatoverimme edistävät sopimusta. Sen vuoksi toivon todella, että myös prosessi voidaan saattaa päätökseen myös EU:n puolella, jotta sopimus voisi astua voimaan Eurooppa-neuvoston mandaatin mukaisesti.

Vaikka suostuminen parlamentin määräämään pyyntöön vaihtoehtoisesta lisäajasta on kiinni Eurooppa-neuvostosta, olen pääministeriksi nousustani lähtien sekä jälleen tänään parlamentissa tehnyt selväksi omani sekä hallituksen näkemyksen siitä, että uusi lisäaika vahingoittaisi sekä Britannian että EU-kumppaneiden intressejä ja keskinäisiä suhteita. Meidän täytyy saattaa tämä prosessi päätökseen, jotta voimme edetä seuraavalle tasolle ja rakentaa uutta suhdettamme perustuen pitkään historiaamme naapureina ja ystävinä tällä mantereella, jonka kansamme jakavat. Olen sitoutunut kiihkeästi tähän pyrkimykseen.

Kopioin tämän kirjeen presidentti Junckerille ja presidentti Sassolille sekä Eurooppa-neuvoston jäsenille.

Vilpittömästi,

Boris Johnson”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt