Asiantuntija selittää: Tästä Johnsonin kirje­kikkailussa on kyse - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Asiantuntija selittää: Tästä Johnsonin kirje­kikkailussa on kyse

Brexit-asiantuntija Timo Miettisen (oik.) mukaan Britannian pääministeri Boris Johnsonin kaksi kirjettä viittaavat siihen, että tämän tarkoitus on ollut sekä noudattaa lakia että edistää erosopimuksen läpimenoa Britannian parlamentissa.

Brexit-asiantuntija Timo Miettisen (oik.) mukaan Britannian pääministeri Boris Johnsonin kaksi kirjettä viittaavat siihen, että tämän tarkoitus on ollut sekä noudattaa lakia että edistää erosopimuksen läpimenoa Britannian parlamentissa.

Julkaistu: 20.10.2019 10:50

Britannian pääministeri Boris Johnson voi vielä saada EU-erosopimuksensa läpi, arvioi tutkija Timo Miettinen.

Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kaksi ristiriitaista kirjettä Euroopan unionille. Yhdessä Johnson pyysi lisäaikaa Britannian EU-erolle, toisessa hän ilmoitti, ettei halua lykätä Brexitiä lokakuun loppua pidemmälle.

Suomalaisasiantuntijan mukaan Johnson toimi näin yhtäältä noudattaakseen lakia ja toisaalta edistääkseen edelleen erosopimuksen läpimenoa Britannian parlamentissa.

– Hän yrittää nyt tuoda koko eropaketin äänestettäväksi ensi viikon tiistaina. Kirjeet on kirjoitettu sitä silmällä pitäen, että hän yhtäältä täyttää lain vaatimuksen kolmen kuukauden lisäajan hakemisesta ja toisaalta hän pyytää EU-johtajia odottamaan lisäajan kanssa, jos erosopimus kuitenkin saadaan parlamentissa läpi ensi viikon aikana, arvioi tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuskeskuksesta.

Miettisen mukaan Johnsonin taktiikkana on alusta alkaen ollut, että valinta täytyy tehdä hänen neuvottelemansa Brexit-sopimuksen tai kovan EU-eron välillä. Jos EU myöntäisi Britannialle lisäaikaa Brexitin läpiviemiselle, se avaisi portin muille Johnsonin karttelemille vaihtoehdoille.

– Johnsonin perusviesti EU-johtajille oli se, että älkää myöntäkö lisäaikaa ennen erosopimusäänestystä, Miettinen sanoo.

Britannian oppositiojohtajat ovat syyttäneet Johnsonia lain rikkomisesta, koska hän yrittää kirjekikkailulla kiertää vaatimusta lisäajan hakemisesta.

– Jos erosopimus menee läpi tiistaina, se vapauttaisi Johnsonin tästä ongelmasta. Silloin Britannia pystyisi eroamaan EU:sta ehkä jonkun teknisen lisäajan puitteissa, mutta kolmen kuukauden lisäaikaa ei tarvittaisi.

Tutkijan mukaan Britannian parlamentti äänestää maanantaina hallituksen ohjelmasta. Johnson pyrkii tuomaan erosopimuksen ja sitä koskevan lakipaketin parlamentin äänestettäväksi tiistaina.

– Kaikkein ratkaisevinta on, saako erosopimus tukea parlamentissa. Sitä emme vielä tiedä. Numerot voivat olla ihan suotuisia Johnsonille. Mutta tilanne on hyvin tiukka.

Jos erosopimus menee läpi, Britannia voi erota EU:sta lokakuun loppuun mennessä tai pienen lisäajan puitteissa. Jos erosopimus ei mene läpi ensi viikon aikana, Johnson joutuu myöntymään ja pyytämään Brexitille kolmen kuukauden lisäaikaa.

– Silloin aloitetaan neuvottelut EU:n kanssa, että riittääkö kolmen kuukauden lisäaika vai tarvitaanko pidempi aika. Se tarkoittaisi myös todennäköisesti jollain aikataululla uusia vaaleja.

Miettisen mukaan esimerkiksi Ranska on jo myöntymässä sille, ettei lisäajasta aleta neuvotella, ennen kuin Brexit-sopimuksesta on äänestetty Britannian parlamentissa.

Oliko lauantain äänestyksellä siis mitään merkitystä?

– Sillä pyrittiin pelaamaan pois uhkakuva siitä, että kovan linjan konservatiivit olisivat voineet ensin äänestää erosopimuksen puolesta, mutta olla viemättä sitä lainsäädäntöön, jolloin erosopimuksen ehdot eivät olisi täyttyneet. Silloin Britannia olisi voinut ajautua kovan eron kautta pois EU:sta lokakuun lopussa.

Lauantain jälkeen Johnson ei voi enää kiristää parlamenttia sillä, että vaihtoehtoina olisivat joko hänen neuvottelemansa sopimus tai sopimukseton ero.

– Kun erosopimuksen läpimenoon oli yhdistetty velvoite lisäajan hakemisesta, se avasi oppositiolle lisämahdollisuuksia äänestää rennommin erosopimuksen torjumisen puolesta.

Miettinen ei usko, että Brexitistä järjestetään uudelleen kansanäänestystä ennen uusia vaaleja.

– Kirjeiden tarkoitus on se, että hän pyytää malttia EU-johtajilta tiistaihin asti, jotta hänelle annetaan mahdollisuus testata oman erosopimuksensa kannatus parlamentissa. Lisäajan pyytäminen voi vesittää tämän pyrkimyksen. Hän on valmis neuvottelemaan lisäajasta vasta, jos sopimus kaatuu parlamentissa.