Chilen pääkaupunkiin julistettiin öinen ulkonaliikkumiskielto – ”Melkein kuin sotatila” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Chilen pääkaupunkiin julistettiin öinen ulkonaliikkumiskielto – ”Melkein kuin sotatila”

Sotilaat partioivat kaduilla ensi kertaa sitten Pinochetin diktatuurin.

Mielenosoitukset riehuivat perjantaina Santiagossa.­

20.10.2019 3:57 | Päivitetty 20.10.2019 6:20

Chilen pääkaupunkiin Santiagoon on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto väkivaltaiseksi äityneiden mielenosoitusten takia. Maan turvallisuusviranomaisten mukaan ulkonaliikkumiskielto alkaa sunnuntaina aamuyhdeltä paikallista aikaa.

– Analysoituani tilannetta ja tänään sattuneiden kauhistuttavien tapahtumien takia olen päättänyt jäädyttää vapauksia ja liikkumista täydellisellä ulkonaliikkumiskiellolla, Santiagon turvallisuutta valvova kenraali Javier Iturriaga totesi.

Kipinä Chileä kuumentaneisiin mielenosoituksiin syntyi metrolippujen ja muun julkisen liikenteen hinnankorotuksista. Sittemmin Chilen presidentti Sebastian Pinera on kuitenkin ilmoittanut, että korotukset on toistaiseksi peruttu. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Mielenosoittajien tyytymättömyyden taustalla on kuitenkin laajempi huoli maan taloudesta ja toimeentulosta, sillä esimerkiksi terveydenhuolto, elintarvikkeet ja vuokrat ovat kallistuneet ja eläkkeet ovat pieniä.

Myös lauantaina mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin ja sotilaiden kanssa. Mielenosoittajat muun muassa sytyttivät busseja tuleen, ja mellakkapoliisi puolestaan hajotti protesteja vesitykeillä. Kahakoiden seurauksena maahan julistettiin hätätila, mutta se ei ole toistaiseksi rauhoittanut tilannetta.

Mielenosoittaja väisteli poliisin vesitykkejä ja kyynelkaasua.­

Mielenosoitukset alkoivat lauantaina rauhallisina mutta meluisina, kun tuhannet chileläiset kokoontuivat kaduille kalisuttelemaan patoja ja kattiloita. Myöhemmin päivällä protestit kuitenkin yltyivät mellakoiksi muun muassa presidentin palatsin ja Plaza Italian lähettyvillä.

Perjantaina mielenosoittajat sytyttivät tuleen paikallisen energiayhtiön ja pankin pääkonttorit sekä useita metroasemia. Turvallisuusviranomaisten mukaan yli 300 ihmistä pidätettiin ja yli 150 poliisia loukkaantui.

Mellakoiden vuoksi Santiagon kaduille määrättiin sotilaita partioimaan ensimmäistä kertaa sitten Augusto Pinochetin diktatuurin kaatumisen vuonna 1990.

Hätätila Santiagoon ja sen lähialueille julistettiin 15 päiväksi, ja sen oli tarkoitus rajoittaa kansalaisten liikkumista ja kokoontumista.

Sotilaat pyrkivät rauhoittamaan Santiagon keskustan.­

IS tavoitti suomalaisen kaivosalan työntekijän, joka saapui Santiagoon torstai-iltana ja jatkoi matkaa perjantai-iltana. Mielenosoitukset raivosivat hänen mukaansa 50 metrin päässä hänen hotelliltaan.

Mies ei halunnut nimeään julkisuuteen.

– Näin kolme linja-autoa tulessa, kun tulin Santiagoon vuorilta, mies kertoi.

– Pahin paikka on Plaza Italia. Siellä ovat tankit aukiolla. Tämä on melkein kuin sotatila.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?