Johnsonin kikkailu jatkuu: lähetti EU:lle kaksi ristiriitaista viestiä brexitin lykkäyksestä

Julkaistu: , Päivitetty:

Boris Johnson lähetti sekä allekirjoittamattoman lykkäyshakemuksen että viestin, jossa hän sanoi ettei halua lykkäystä.
Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti hieman puolen yön jälkeen Suomen aikaa Euroopan Unionille kaksi ristiriitaista kirjettä.

AFP:n lähteen mukaan niistä ensimmäinen oli kopio lykkäyspyynnöstä, joka oli kirjattu niin sanottuun Bennin lakiin. Tämä laki velvoitti Johnsonia hakemaan lykkäystä Britannian erolle EU:sta, koska maan parlamentti ei ollut hyväksynyt erosopimusta puoleen yöhön mennessä 19. lokakuuta. Johnson oli jättänyt tekstin allekirjoittamatta.

Toisessa viestissä Johnson ilmoitti, että ei halua lykätä Britannian eroa lokakuun loppua pidemmälle. Sen hän oli allekirjoittanut.

Financial Timesin toimittaja julkaisi kirjeen Twitterissä.
Johnson lupasi kirjeessä jatkaa Brexit-sopimuksen ajamista Britannian parlamentissa.

– Uskon, että saamme prosessin valmiiksi 31. lokakuuta mennessä, Johnson kirjoitti.

Kolmannen viestin oli allekirjoittanut Britannian EU-lähettiläs Tim Barrow. Siinä hän selitti, että lykkäyskirje oli lähetetty vain lain noudattamisen takia.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi Twitterissä saaneensa Britannian lykkäysanomuksen. Tusk ilmoitti alkavansa nyt kysellä EU-johtajilta, miten pyyntöön reagoidaan. EU:sta on viestitty aiemmin vahvasti, että lykkäys myönnetään, jos Britannia sitä pyytää.

Tappio lauantaina

Konservatiivipuolueen Johnson on ajanut tiukasti pikaista eroa, mutta hän kärsi lauantaina jälleen tappion. Britannian parlamentin alahuone päätyi lykkäämään äänestystä brexit-sopimuksesta ensi viikkoon hyväksymällä esityksen, jonka mukaan sopimuksesta voidaan äänestää vasta sen toimeenpanoa koskevan lainsäädännön valmistumisen jälkeen.

Päätös tarkoitti samalla sitä, että Johnsonin tuli lain mukaan anoa EU:lta jo kolmannen kerran lykkäystä brexitille.

Jo aikaisemmin spekuloitiin, että Johnson saattaisi kiertää lakia lähettämällä EU:lle kaksi kirjettä. Johnson ilmoitti parlamentin äänestyksen jälkeen, ettei aio neuvotella lykkäyksestä.

Ilmoitus aiheutti heti tuoreeltaan oppositiossa hämmennystä.

– Asiaa on tulkittu heti potentiaalisesti merkittävänä oikeuden loukkaamisena tai sivuuttamisena. Voin hyvin olla, että ensi viikolla on edessä sama tilanne kuin muuttama viikko sitten, jolloin päätöksen laillisuutta ruodittiin eri oikeusasteissa, tutkija Timo Miettinen ennakoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kiire tulee

Johnsonilla on edelleen mahdollisuus saada hyväksytettyä brexit-sopimuksensa brittiparlamentissa määräaikaan eli 31. lokakuuta mennessä. Hallituksen odotetaan aloittavan prosessin heti maanantaina, ja ensimmäisten äänestysten ennustetaan olevan luvassa tiistaina.

Monet kansanedustajat, jotka lauantaina äänestivät viivästyksen aiheuttaneen lisäyksen puolesta, ovat sanoneet tukevansa Johnsonin sopimusesitystä, jos sopimuksettoman EU-eron uhka on onnistuttu poistamaan. Myös Johnsonin konservatiivipuolueen euroskeptinen siipi on luvannut tukea esitystä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vaarana pidetään, että brexitin vastustajat ”kaappaavat” esityksen ja yrittävät sitoa sen esimerkiksi uuteen EU-kansanäänestykseen. Myös aika alkaa käydä vähiin, sillä normaalisti tämänkaltaisten lakikokonaisuuksien käsittely vie parlamentilta useita kuukausia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt